Žemlja dobil nasprotnika v 1. kolu OP ZDA

Slovenski teniški igralec Grega Žemlja se bo v 1. kolu OP ZDA pomeril s kvalifikantom Brazilcem Ricardom Mellom.

Objavljeno
25. avgust 2012 20.34
Ljubljana 01.03.2011 - Novinarska konferenca Davis cup - na sliki Grega Zemlja.foto:Blaž Samec/DELO
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

New York - Potem ko se je slovenski teniški igralec Grega Žemlja prepričljivo prebil skozi kvalifikacije za glavni turnir za grand slam v New Yorku, je danes že dobil svojega nasprotnika v 1. kolu. Žreb mu je bil naklonjen, saj mu ni namenil nosilca, temveč kvalifikanta Brazilca Richarda Mella.

Čeprav se z njim še ni pomeril, Žemlja velja za favorita v dvoboju in ima tako lepe možnosti za preboj vsaj v drugo kolo. Na svetovni teniški lestvici je slovenski igralec, trenutno 100., od Brazilca uvrščen kar 68 mest višje.

Vseeno 25-letni Kranjčan ne bo imel lahkega dela. Mello je bil v svoji karieri uvrščen že med najboljših 50 igralcev sveta (leta 2005), leta 2004 pa je zmagal na teniškem turnirju serije ATP v Delray Beachu, na turnirjih serije challenger pa je doslej zbral že 15 zmag, medtem ko Žemlja prvi naslov na turnirjih ATP še čaka, na challengerjih pa je doslej petkrat zmagal. Mello se je leta 2004 na OP ZDA celo prebil v 3. kolo, kar je tudi njegov najboljši dosežek na turnirjih za grand slam. Žemlja pa se je na turnirjih velike četverice prebil najdlje do 2. kola, in sicer na OP Francije in v Wimbledonu.

Žemlja bo prvič v karieri zaigral v glavnem delu OP ZDA in je tako drugi slovenski teniški igralec v moški konkurenci po Blažu Kavčiču, ki bo igral v glavnem delu vseh štirih turnirjev za grand slam, OP Avstralije, OP Francije, Wimbledonu in OP ZDA. V primeru zmage v prvem krogu bi Žemljo v drugem čakal 29. nosilec Srb Viktor Troicki, ki ne bi smel imeti težjega dela z Nemcem Cedrikom-Marcelom Stebejem.

Hercogovo čaka Kvitova

Najvišje rangirana slovenska teniška igralka Hercogova bo v uvodnem krogu prekrižala lopar s peto nosilko Čehinjo Petro Kvitovo, lansko zmagovalko Wimbledona. Ugodneje se je žreb razpletel za Kavčiča, 74. na lestvici ATP, ki se bo v prvem krogu pomeril z Italijanom Flaviem Cipollo, 88. igralcem sveta. V ženskih dvojicah bo nastopila Katarina Srebotnik, ki je Čehinjo Kveto Peschke letos zamenjala za Kitajko Jie Zheng.