Zmagovalec bo pobral vse: lovoriko in št. 1

Najbolj želeni finale na Roland Garrosu med najboljšima igralcema sveta, Rafaelom Nadalom in Novakom Đokovićem.

Objavljeno
06. junij 2014 22.59
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Pariz – Boljšega vrhunca peščenega dela sezone, kot se obeta na Roland Garrosu, si ne bi mogel želeti noben teniški zanesenjak: v finalu pariškega turnirja se bosta pomerila najboljša igralca sveta, Rafael Nadal in Novak Đoković. Prvi lovi rekordno deveto lovoriko na OP Francije, drugi si želi zaokrožiti karierni veliki slam, dvoboj pa bo odločal tudi o št. 1.

Jutrišnji finale (ob 15. uri) na papirju ponuja vse najboljše, s čimer se lahko ta hip pohvali tenis. Največje rivalstvo v zgodovini te panoge bo dobilo še 42. nadaljevanje (22:19 za Nadala), motiv ne za enega ne za drugega ne bi mogel biti večji. Rafa je namreč v tej sezoni tudi na peščeni podlagi pokazal precej ranljivosti, rekordna deveta lovorika – od tega peta zaporedna – bi bila po nekaj nepričakovanih porazih še toliko slajša. Da ne omenjamo tega, da bi do nje prišel prek svojega največjega tekmeca, ki je vsekakor velik trn v njegovi peti, nenazadnje je izgubil zadnje štiri medsebojne dvoboje, vendar pa ga v Parizu Srb še ni premagal, čeprav je imel lani lepo priložnost. A Nole bo gotovo tokrat tudi pod velikim pritiskom, saj želi postati šele osmi igralec v zgodovini z osvojenimi vsemi turnirji za grand slam. In nenazadnje: zmagovalcu ne bo pripadla le lovorika, ampak tudi 1. mesto na svetu, saj bi Nole z zmago Rafo zrinil s prestola.

Včerajšnji polfinale jeziček na tehtnici nagiba na Nadalovo stran, saj je Španec Andyja Murraya ugnal s kar 6:3, 6:2, 6:1. Še pred nekaj tedni je Škot v Rimu osvojil niz v dvoboju s prvim igralcem sveta, tokrat je bil povsem nemočen, vse pa je šlo zanj navzdol že kar s prvo igro. Rafa je bil popolni gospodar na igrišču Philippe Chatrier, izjemen forehand je bil osnova, da se je s tekmecem že prav poigraval, skorajda ni zgrešil udarca … »To je bil res slab dan,« je bil potolčen po ekspresnem (uro in pol) porazu Murray, medtem ko je bil povsem drugačne volje razumljivo na drugi strani Nadal, ki mu je šlo na roko tudi vreme, potem ko je bil prvič na letošnjem Roland Garrosu lep poleten dan. »To je bil moj najboljši dvoboj v tej peščeni sezoni. Nikdar si nisem mislil, da se bom v desetem nastopu še devetič uvrstil v finale. To je res nekaj posebnega,« je žarel pariški kralj, ki računa tudi na Đokovićevo živčnost v finalu.

Bržčas ne zaman, srbski zvezdnik je nekaj ranljivosti pokazal že v polfinalnem dvoboju z Ernestsom Gulbisom, ki ni zmogel še tretjega presenečenja v nizu, potem ko je v Parizu že ugnal Rogerja Federerja in Tomaša Berdycha. Čeprav je Latvijec sicer videti precej brezbrižen, je priznal, da so ga v prvem velikem polfinalu izdali živci, njegov tenis ni bil na takšni ravni, kot si je želel, kljub temu pa je Đokoviću vzel niz (6:3, 6:3, 3:6, 6:3). A bolj po Srbovi zaslugi, saj je ob koncu tretjega niza zelo očitno padel v igri. »Dva niza in pol sta bila odlična, nato pa sem začutil veliko utrujenost, verjetno tudi zaradi težavnih vremenskih razmer, vendar o tem ne želim govoriti,« je hitro pospravil pod preprogo vprašanje na to temo Đoković, zagotovil, da bo v nedeljo telesno povsem pripravljen na veliki obračun, v katerem sicer vlogo favorita prepušča tekmecu, mu pa zadnji medsebojni dvoboj, ko je v finalu Rima Rafo ugnal z 2:1, daje upanje na tako želeni karierni veliki slam.