Zvezdniški seznam odpovedi zaokrožil Murray

V New Yorku začetek zadnjega turnirja za veliki slam v sezoni, OP ZDA. Osmerica v boj za vrh WTA, Nadal in Federer za 1. mesto na ATP.

Objavljeno
27. avgust 2017 18.37
Saša Verčič
Saša Verčič
New York – Andy Murray je bil prvi igralec, ki je letos treniral na osrednjem igrišču OP ZDA igrišču, Arthur Ashe. Po Wimbledonu zaradi poškodbe kolka ni igral, upal je, da bo bitko s časom za zadnji letošnji teniški turnir za veliki slam le dobil. A novice so bile vseskozi pesimistične, češ da Škot še vedno precej očitno šepa, ob sobotnem medijskem dnevu je tudi on odpovedal nastop.

Andy Murray, Novak Đoković, Miloš Raonić, Stan Wawrinka, Kei Nišikori. Tako je bila videti svetovna teniška lestvica od 1. do 5. mesta prvi teden v tem letu, zaradi poškodb nobenega od peterice igralcev ne bo na OP ZDA, ki se z dvoboji glavnega žreba začenja danes ... Da je zvezdniški seznam odpovedi tik pred zdajci podaljšal Murray, niti ni veliko presenečenje, saj od wimbledonskega poraza proti Samu Querreyju, kjer je bilo očitno, da ima zdravstvene težave, ni igral. Mu bodo pa številni navijači Rafaela Nadala in Rogerja Federerja zamerili, da ni nastopa odpovedal dan prej, torej pred žrebom, saj bi to pomenilo, da bi bila Španec in Švicar prvi in drugi nosilec (zdaj 1. in 3.), posledično, da se pred finalom ne bi mogla pomeriti. Če bosta zdaj upravičila vlogo favoritov, pa bosta zaigrala v polfinalu ...

»Naredil sem vse, kar je bilo v moji moči, da bi bil nared. Skušal sem čim več počivati in se čim več posvečati rehabilitaciji, obiskoval sem različne specialiste. V bistvu sem zadnje dneve dobro treniral, a bolečina je prevelika, da bi lahko osvojil turnir, to pa je seveda vedno moj cilj,« je bil zelo čustven, na robu solza, ob odpovedi Murray, ki ne izključuje možnosti, da bi izpustil celoten preostanek sezone. Za to so se že odločili Đoković, Wawrinka in Nišikori, tudi pri Raoniću je verjetnost precejšnja, Škot se bo o tem s svojo ekipo odločil v prihodnjih dneh. Če letos ne bo več igral, tudi njemu sledi velik zdrs na svetovni letvici (najbrž na 16. mesto), saj je lani uprizoril izjemen finiš sezone in po OP ZDA, kjer je izpadel v četrtfinalu, osvojil vseh pet turnirjev, na katerih je nastopil, vključno z dvema iz serije masters in sklepnim najboljše osmerice, kar ga je tudi pripeljalo na 1. mesto ATP.

Ta čas je drugi, če bi igral, bi imel možnosti, da se spet zavihti na vrh, tako pa bosta o tem odločala Nadal in Federer, letos zmagovalca vseh treh turnirjev za veliki slam. Švicar je imel v zadnjem obdobju nekaj težav z bolečinami v hrbtu, a je nared, v danem položaju celo spet velja za prvega favorita. »Težko si predstavljam, da bi osvojil tri grand slame v eni sezoni. Zveni mi nekako nadrealistično,« pravi Federer, ki je OP ZDA nazadnje osvojil leta 2008, Nadal 2013, je pa to veliki slam, na katerem je bila vladavina velike četverice največkrat doslej prekinjena. Med zmagovalce so se namreč vpisali tudi Juan Martin del Potro (2009), Marin Čilić (2014) in Stan Wawrinka (2016). Danes bodo na sporedu dvoboji spodnjega dela turnirske razpredelnice, ki je zares močno osiromašena, najvišje postavljeni nosilec je Saša Zverev (4.).

Tudi v ženskem delu v igri ne bo zgolj ena najpomembnejših lovorik, ampak še 1. mesto na WTA, pri čemer bo boj veliko bolj številčen. Kar osem igralk ima namreč priložnost, da po koncu OP ZDA zasede prestol, in sicer Karolina Pliškova, Simona Halep, Jelina Svitolina, Caroline Wozniacki, Johanna Konta, Svetlana Kuznjecova, Venus Williams in Garbiñe Muguruza (naslov pa brani Angelique Kerber). V najslabšem položaju je Pliškova, ki je ta čas št. 1, saj bo branila lanski finale, Halepovo pa že danes oz. ponoči (ob 1. uri) čaka najbolj težko pričakovan dvoboj 1. kola z Marijo Šarapovo. Zdi se, da ima najlepše možnosti za naslov, prevzem 1. mesta in daljše vladanje ženskemu tenisu wimbledonska zmagovalka Muguruza, ki pa mora še rešiti newyorško uganko. V štirih nastopih je doslej dobila zgolj dva dvoboja, njen najboljši rezultat je 2. kolo ... »OP ZDA se bom lotila brez velikih pričakovanj. Vsakič, ko sem jih imela, me je to ustavilo. Štartala bom z ničle, kar se je dogajalo prejšnja leta, bom pozabila, to je nov turnir,« pravi Muguruza, ki se bo v 1. kolu danes pomerila z Varvaro Lepčenko, v njeni četrtini žreba pa so od bolj zvenečih imen Venus Williams, Caroline Wozniacki in Petra Kvitova.