Andrea Massi: Vsak dan sem tvegal vse

Po šestih letih skupnega dela zapušča ekipo aMaze, Tino Maze je preobrazil v šampionko največjega formata.

Objavljeno
14. marec 2014 00.36
Vito Divac, poročevalec
Vito Divac, poročevalec
Lenzerheide – Odnosi med Andreo Massijem in Tino Maze so polni napetosti. Še zlasti posebni so letos, ko sta bila velikokrat na meji. Kljub temu je bilo Massijevo sporočilo v ciljni areni, da zapušča Tinino ekipo, presenečenje.

»Sem načelen človek. Že pred časom sem dejal, da bom videl, kako se bodo stvari s Tino razvijale oziroma kako stresni bodo odnosi v ekipi. Prišel je trenutek, ko sem ugotovil, da ji lahko veliko več dam, če se umaknem, kot pa da vztrajam v njenem smučarskem oziroma športnem življenju. Je namreč tako velika športnica in šampionka, da mora imeti svobodo, da se v miru, po koncu sezone, sama odloči o nadaljnji karieri,« je razložil odločitev 46-letni Goričan, ki je bil vodja ekipe aMaze šest let, v katerih je smučarska rekorderka svetovnega pokala (lani je veliki globus osvojila z 2414 točkami, največkrat, 24-krat v sezoni stopila na zmagovalni oder in prehitela prvo zasledovalko za 1313 točk), osvojila deset kolajn, od tega po dve zlati na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih.

»Da bo zelo jasno: kolajne so Tinine, in ne moje. Meni je bilo v veliko čast, da sem bil njen trener, da sem soustvaril njeno šampionsko podobo. Ponosen sem mogoče bolj na Tino kot pa nase. Do nje čutim veliko spoštovanje, ker je športni fenomen v pravem smislu besede. Ne, ne govorim tako zaradi čustev, ker so za menoj težki dnevi, ampak zato, ker je Tina resnično ena največjih športnic sveta, na katero morate biti Slovenci izjemno ponosni,« je umirjeno in preudarno nadaljeval pogovor v ciljni areni. Pri tem se je nekajkrat zamišljeno ozrl na zmagovalni oder, kjer je Mazejeva dobila rože za tretje mesto v superveleslalomu. Ne tako navdušeno, kot denimo lani v Lenzerheideju, ko je naposled izpolnila njegov veliki sen in osvojila veliki kristalni globus, ali pa letos v Sočiju, ko je s smukaškim zlatom zaokrožila po svoje tudi njegovo trenersko kariero.

Življenje trenerja in šampionke je bilo kljub intimni zvezi vsa leta skupnega dela zelo stresno. Predvsem zato, ker je bil kot trener pri svojem delu nepopustljiv. V pogovorih je to sezono pogostokrat poudaril, da je vsak dan skupnega športnega življenja tvegal vse – od kariere do zdravja in partnerskega odnosa, ker je bil pri svojem trenerskem delu dosleden. »Vem, da je življenje s takšnim trenerjem, kot sem jaz, težko, ampak druge izbire nimam. Vem, da se je Tina letos spremenila, vendar pa jaz drugače ne znam delati. Velikokrat sva se sporekla, da bi jo motiviral, seveda z vsem spoštovanjem, ki ga imam do nje kot športnice. Očitno je prišel čas, ko je treba potegniti črto pod vsem. Tako kot se mora znati športnik umakniti, se mora znati tudi trener,« je opisal odnos med nepopustljivima osebama, ki ju je najprej združila želja po športnih uspehih, iz nje pa se je razvilo vse, kar je zaznamovalo njuno skupno življenje.

Letos je Massi na zanj zagotovo krut način ugotovil, da se s Tino v nekaterih pogledih razhajata. Gre predvsem za čustveno doživljanje. Kako se bo nadaljevalo skupno življenje, bo povedala bližnja ali pa tudi daljna prihodnost. Tina pravi, da je odločitev po vsem, kar se je dogajalo to sezono, na mestu, ker tudi sama ne prenese več stresa, ki zaradi športa kvari njun osebni odnos. Opozarja pa, da so glave utrujene, da jih je treba spočiti in nato trezno premisliti o vsem.