Barbara lep čas sedela na kosmatem stolčku

Smučarski tek: Bjørgnova naznanja bližino Sočija, Jezerškova v Davosu do prvih točk po letu dni.

Objavljeno
15. december 2013 03.16
Switzerland Ski Cross Country World Cup
Tanja Volarič, poročevalka
Tanja Volarič, poročevalka
Davos – Da že dobro diši po olimpijskem Sočiju, v teku na smučeh dokazuje norveška »železna lady« Marit Bjørgen. Kraljica velikih tekmovanj, rekordna zbiralka odličij in zmag v svetovnem pokalu, je bila v drsalnem koraku najboljša tudi na včerajšnjem teku na 15 km. Ob obletnici svojih zadnjih točk za svetovni pokal pa se je med trideseterico spet prebila tudi Barbara Jezeršek (23.).

Bjørgnova je očitno to zimo v drsalnem koraku, v katerem že tako običajno beži poljski tekmici Justyni Kowalczyk, še poglobila razliko, saj je Poljakinja včeraj obtičala na 11. mestu in jezno odvihrala iz ciljnega prostora. S tem pa še poglobila ugibanja, kaj se dogaja s poljsko zvezdnico, za katero je v začetku meseca njen trener priznal, da je utrujena, in ji svetoval večji tekmovalni premor pred OI. Kowalczykowa je namreč še konec novembra potožila, da jo ob nastopih v drsalni tehniki mučijo večje bolečine v golenici kot kdajkoli prej, nagibala naj bi se tudi k temu, da bo na OI izpustila šprint v prostem slogu. Da je nekaj hudo narobe, je bilo očitno tudi včeraj, ko je bila lastnica štirih velikih kristalnih globusov po polovici proge šele 28., osem sekund za Jezerškovo.

Nič čudnega, da je slovenska dolgoprogašica, ki je to zimo iz svojega programa črtala domala vse šprinte, včeraj uživala kot že dolgo ne. Zlasti, ko je po prihodu v cilj za lep čas zasedla prestol za vodilno tekačico v cilju. Točke, ki so se ji izmikale dolgih 12 mesecev po vsej zdravstveni agoniji od prejšnjega Toura de Ski, so bile namreč tako dragocene, da je ob njih kar pozabila, da je za las zamudila tudi olimpijsko normo. Natančneje za 13,7 sekunde, ima pa zdaj v žepu normo B, medtem ko se ji bo nova priložnost ponudila konec meseca na novoletni turneji. »Ko sem zjutraj gledala moško tekmo in videla, da na kosmatem stolčku dolgo sedi Andreas Simen Sveen s številko štiri, sem si tega zaželela tudi jaz. To je res nekaj posebnega, svetlih pet minut. Po prvem krogu sem se poskušala držati ene od boljših tekmic, a je bil ritem prehud, potem pa sem se prijela Finke. Predvsem se mi je s tem od srca odvalil velik kamen, vidim, da sem v formi, in lažje se bo lotiti Toura de Ski,« je komaj zadrževala poskoke v cilju Jezerškova.

Preostala dva Slovenca sta končala pri repu razpredelnice, 24-letni Domen Potočnik s slabimi šestimi minutami zaostanka za zmagovalcem Mauriceom Manificatom kot 60., Lea Einfalt pa ob krstu v svetovnem pokalu kot 54., oba jezna in razočarana nad takšnim zaključkom. Kar je zlasti pri Einfaltovi zavoljo njenih rosnih 19 let spodbudno in kaže na njeno veliko ambicioznost. Morda pa bi se morala malce ozreti za začetki največje slovenske tekačice Petre Majdič, ki je včeraj nekdanje sotekmovalke prišla pozdravit in jim čestitat v kabino za pripravo smuči in ki se je v smučine svetovnega pokala podala pri enaki starosti. V prvih dveh poskusih tedaj ni končala nič bolje, že slabo leto pozneje pa je skočila za 20 mest.

Jezerškova je imela včeraj sicer tudi odlične smuči in če bi jim uspelo to ponoviti tudi za današnji šprint v prostem slogu, bi odpravili veliko neznanko za preostalo slovensko četeverico, saj se bodo na štart podale Alenka Čebašek, debitantka Nika Razinger, Katja Višnar in Vesna Fabjan, ki je v svoji paradni disciplini v finalu nazadnje tekla lani v Dobbiacu.