Blejka odločna: Vse se da naučiti

Smučarski tek: Katja Višnar še drugič zapovrstjo dobila kvalifikacije in končala kot 11.

Objavljeno
11. januar 2014 23.24
T. V., šport
T. V., šport
Nove Mesto – Četudi so vmes minili trije tedni, je smučarska tekačica Katja Višnar še v drugem nastopu zapovrstjo v svetovnem pokalu dobila kvalifikacije in tekmo končala kot 11. Blejka ne jemlje tragično tega, da se ji finale izmika, njen cilj je do OI osvojiti taktiko, ki v šprintu vodi v ospredje. Jo pa po včerajšnjem nastopu na Češkem veseli, da je na dobri poti v njej ne najbolj ljubem prostem slogu.

Za najuspešnejšo slovensko šprinterko zadnjih zim ima včerajšnji nastop vsekakor večjo težo kot decembrski v Asiagu, ki ga je končala z identičnim izkupičkom kot zadnjega na Češkem. Razlog je preprost: olimpijski spored na OI v Sočiju, ki se bodo začele čez manj kot mesec dni, letos prinaša nastop na najkrajši razdalji v drsalnem koraku, v katerem je Višnarjeva med kariero dosegala slabše rezultate kot klasičnem. Zadnji dve zimi vztrajno poskuša doseči napredek tudi v tej disciplini, včerajšnje kvalifikacije so potrdile, da je na dobri poti, a jo je kot vedno ustavila slabša taktika. In po nastopu je odločno zatrdila, da se je tokrat kar precej naučila.

»Zadovoljna sem z nastopom, četudi bi lahko bila tudi kakšno mesto višje glede na to, da se počutim zelo dobro in da sem bila najboljša v kvalifikacijah. Imela sem smolo, da sem napredovala v polfinale kot srečna poraženka in sem imela zato slabši štartni položaj. Ampak mislim, da sem se dobro borila in iskala priložnost, kjer lahko prodrem v ospredje. Če ne bi poskušala, bi bila ravno tako v ozadju. A ker mi je Finka zapeljala na smučko, sem padla. Tveganje v šprintu vedno obstaja. Sem pa vesela, da sem se poskusila prebiti naprej, saj se moram naučiti prerivati,« je dejala Višnarjeva po prvem od treh šprintov v tem mesecu, ki je sicer pripadel najboljši šprinterki zadnjih dveh zim Kikkan Randall, pri moških pa Rusu Sergeju Ustjugovu.

Šprinterska sobota na Češkem je bila sicer za ženski del slovenske reprezentance uspešna tudi z vidika točk za svetovnih pokal, saj sta se kot 22. in 24. do njih prebili tudi Alenka Čebašek in Nika Razinger. Slednja je nanizala še drugo uvrstitev med trideseterico v svetovnem pokalu v tej zimi, zaradi česar ji kot tekačici pod 23 let OI v Sočiju zdaj res ne bi smele uiti. »Pomembno mi je, da z majhnimi koraki počasi napredujem in da dobivam potrditev, da se lahko držim najboljših. Sem potrpežljiva, v teku se ničesar ne da doseči prek noči. So mi pa zaenkrat ljubše kvalfikacije, ker tam ni takšnega telesnega stika s tekmicami kot na glavni tekmi,« se je smejalo najmlajši Razingerjevi, medtem ko se je Čebaškova že pripravljala na današnji ekipni šprint, v katerem bo moči združila z Višnarjevo.

»Zadnje čase se kar redno uvrščam med dobitnice točk, a mi manjka preboj višje, ne pridem namreč do polfinala. Vem pa, da zmorem in da je to možno doseči. Tokrat sem iz nastopa izvlekla vse, kar se je dalo, višje niti ne bi mogla. Priložnosti bo to zimo še dovolj. Upam pa, da bo na ekipnem šprintu proga trda, potem se bo dalo marsikaj narediti, saj je sicer klasična tehnika moja slabša,« je dejala Čebaškova. V Novem Mestu sta štartala tudi dva Slovenca. Krstni nastop na tekmah svetovnega pokala je z 69. mestom zabeležil Luka Gostinčar, Rok Tršan pa je končal na 83. mestu.