Blejka preizkusila novo moč v rokah

Smučarski tek: uvodni zmagi v Kuusamu Kowalczykovi in Brandsdalu, Katja Višnar sedma.

Objavljeno
29. november 2013 19.35
Slovenija.Rogla.18.12.2011 Katja Visnar med tekmo svetovnega pokala v sprintu.Foto:Matej Druznik/DELO
T. V., šport
T. V., šport

Kuusamo – Poljska jeklena dama Justyna Kowalczyk je že na odprtju olimpijske zime pokazala strahovito moč in dobila uvodni šprint za svetovni pokal na finskem severu. Spodbuden pa je bil tudi prvi korak Katje Višnar v sezono, četudi je njeno 7. mesto pospremil tudi občutek, da je bila zrela tudi za odmevnejši podvig.

Blejka je namreč v polfinalnem nastopu v klasičnem koraku prišla v zadnji zavoj v ozadju, nato pa skoraj povsem nadoknadila zaostanek s strahovitnim finišem. Pri tem je prišel do izraza predvsem njen soročni odriv, s katerim je potrdila napovedi, da je prek poletja močno okrepila gornji del telesa. V fotofinišu je nato le za ped izgubila boj za drugo mesto, ki je neposredno vodilo v finale, in se potem neuspešno nadejala vsaj napredovanja po času. Zadnja skupina je bila namreč hitrejša in dodaten nastop, v katerem je Kowalczykova za seboj pustila tudi prvo šprinterko prejšnje zime Kikkan Randall, ji je ušel za nekaj desetink.

»V kvalifikacijah sem se sicer počutila močno, a sem imela nato kar velik zaostanek. Verjetno so bile smuči nekoliko počasnejše. V polfinalu se je Herrmannova v klancu skoraj ustavila pred mano in s tem sem izgubila nekaj ritma. A vseeno sem bila izjemno močna, še posebej v ciljnem šprintu. Je pa rezultat dobra popotnica za nadaljevanje sezone,« je bila zadovoljna Blejka, ki je bila na 1,4 km dolgi progi v kvalifikacijah 23., v četrtfinalu pa že tretja. Njen rojakinji Alenka Čebašek (50.) in Barbara Jezeršek (71.) sta obtičali v kvalifikacijah, zlasti slednja pa več pričakuje od nastopa na daljši razdalji, že danes se bo namreč program v Kuusamu nadaljeval z ženskim tekom na 5 km.

Nemka Denise Hermann, ki je Višnarjevo za hipec zaustavila v polfinalu, je s tretjim mestom sicer izpolnila olimpijsko normo, medtem ko je Kowalczykowa z zadovoljstvom pospremila predvsem izboljšanje izplena ob uvodu v zimo. Na začetku sezone običajno nikoli ni blestela, veliko pričakuje tudi od današnjega nastopa, še več vprašanj pa jo bega pred nedeljskim zasledovanjem na 10 km, saj s svojim zadnjim nastopom na tej razdalji ni bila zadovoljna.

Pri moških je tokrat v ospredje stopil Norvežan Eirik Brandsdal, drugi pa je bil Rus Anton Gafarov, razmeroma nepopisan tekaški list, ki na prste ene roke lahko prešteje svoje dosedanje uvrstitve med najboljšo peterico. Še eden iz niza ruskih adutov za Soči se je uspeha razumljivo razveselil, obenem pa napovedal umik do šprinta v Davosu. Prav tako se je po napovedih še pravočasno v tekmovalno smučino po vseh zapletih v minulih mesecih – zaradi bolezni dolgo ni treniral, potem pa je še dlje okleval s podpisom pogodbe z norveško zvezo, brez katere mu do Sočija ne bi pomagala nobena izpolnjena norma – vrnil tudi najboljši iz prejšnje zime Petter Northug. Norvežan je bil 10.