Do novoletne turneje med elito sedem Slovencev

Naši najboljši skakalni reprezentanti vadili na ledeni smučini v Oberstdorfu, kamor se spet vračajo pojutrišnjem.

Objavljeno
04. november 2013 13.26
Smučarski skoki Mostec Rok Justin Ljubljana Slovenija
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Najboljši slovenski smučarski skakalci so se komaj dobro vrnili s štiridnevnih priprav (med 22. in 25. oktobrom) v Oberstdorfu, že se bodo znova (pojutrišnjem) vrnili na napravi pod Senčno goro. Na njunih ledenih zaletnih smučinah se privajajo razmeram, ki jih bodo pričakale na uvodni prireditvi (med 22. in 24. t. m.) svetovnega pokala 2013/14 v Klingenthalu.

V Oberstdorfu, kjer so preizkušali tudi nove Elanove smuči, je z izjemo Jerneja Damjana, novega-starega člana reprezentance A, ki je imel tisti teden – kar zadeva skoke – krajši »počitek«, vadilo trinajst naših ta čas vodilnih skakalcev na čelu s svetovnim prvakom v poletih Robertom Kranjcem ter Petrom Prevcem, dobitnikom srebrne in bronaste kolajne na februarskem nordijskem SP v dolini Fiemme.

»Fantje s prilagajanjem na ledeno zaletno smučino niso imeli večjih težav. Skakali so solidno, pri čemer je imel vsak svoje boljše in slabše trenutke,« je ostal glavni trener slovenske izbrane vrste Goran Janus zvest samemu sebi pri tem, da ni želel nikogar poimensko izpostaviti in mu pred bližnjim začetkom olimpijske zime naložiti dodatnega pritiska na rame. Prejšnji teden so trenirali tudi v Kranju, kjer naj bi sicer še pred odhodom v Klingenthal zaledenili smučino, medtem ko bodo planiške naprave zaradi priprav na sneg zaprli.

Veseli ga, da gredo zadeve na bolje, čeprav že poleti še zdaleč niso šle slabo. Jernej Damjan je moral v skupnem seštevku velike nagrade Mednarodne smučarske zveze (FIS) premoč priznati zgolj Nemcu Andreasu Wellingerju, Matjaž Pungertar je končal tik za najboljšo trojico, pri čemer je – podobno kot 30-letni Ljubljančan – tudi sam prvič okusil slast zmage med elito.

Ne gre prezreti niti uspešnega preboja Roka Justina, ki je bil s skupnim 23. mestom naš tretji najboljši skakalec v letošnjem poletnem »svetovnem pokalu«, s čimer si je prislužil tudi status reprezentanta A. Ob tem je Janus posebej pohvalil še Petra Prevca, ki je slovenskemu zastopstvu prek celinskega pokala izbojeval dodatno kvoto za nastope med elito, tako da bo na štartu kvalifikacij v Klingenthalu kar sedem naših skakalcev, torej največ, kolikor je možno.

»Z nastopi v veliki nagradi FIS sem bil zelo zadovoljen, saj smo uresničili zastavljene cilje in še povečali kvoto naših tekmovalcev, tako da bomo imeli do novoletne turneje v svetovnem pokalu sedem tekmovalcev,« je pojasnil glavni trener slovenske reprezentance, nakar je priznal, da nekateri naši udarni aduti (Robert Kranjec, Jaka Hvala in Jurij Tepeš) poleti resnično še niso bili na svoji ravni iz prejšnje zime.

»Ker smo tedaj ogromno pozornosti posvečali krepitvi telesne pripravljenosti, da bi brez večjih težav zdržali vso sezono, je bilo pričakovati, da se bo nekaterim malce porušila tehnika,« je njihove težave pojasnil 43-letni Ljubljančan, zadovoljen, ker so v vloge naših vodilnih asov poleti uspešno skočili nekateri drugi slovenski skakalci.

»Zelo sem vesel za Jerneja Damjana, ki je – glede na to, kar je prikazal lani – naredil velikanski preskok; tako po skakalni kot tudi osebnostni plati. Vendar pa ne gre pozabiti niti Pungertarja, ki je prav tako slavil prvo zmago med elito, opazen korak naprej sta naredila tudi Rok Justin in Andraž Pograjc,« je razložil Janus in pripomnil, da naj bi na uvodni prireditvi v Klingenthalu jedro slovenske ekipe tvorili isti skakalci kot v prejšnji zimi. Vendar pa to – kakor je ob tem pribil – še zdaleč ne pomeni, da ima kdo tudi že vnaprej zagotovljeno mesto v našem moštvu.