Odlična Nika Prevc z drugim mestom povečala prednost v skupnem seštevku

Smučarska skakalka Nika Prevc druga na tekmi svetovnega pokala na Ljubnem ob Savinji, boljša le Eva Pinkelnig.
Fotografija: Nika Prevc je na Ljubnem končala na drugem mestu. FOTO: OK Ljubno
Odpri galerijo
Nika Prevc je na Ljubnem končala na drugem mestu. FOTO: OK Ljubno

Avstrijska smučarska skakalka Eva Pinkelnig (91, 90,5 m; 269,3 točke) je zmagovalka tekme svetovnega pokala na Ljubnem ob Savinji. Tik za njo je pred 8500 gledalci pristala najboljša Slovenka Nika Prevc (92, 85 m; 262,5 točke), ki je z drugim mestom še povečala prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala. Tretja je bila svetovna prvakinja Alexandria Loutitt iz Kanade z 10,4 točke zaostanka, četrta pa je bila Juki Ito, najbližja zasledovalka Prevčeve v seštevku sezone. Ker je med njima 119 točk razlike bo Nika Prevc zagotovo ohranila rumeno majico tudi po nedeljski tekmi na Ljubnem.

»Ne morem vedno prikazati popolnih skokov, tokrat sem delala napake pri odskoku, saj sem se odrinila le v smer. A sem vesela tudi drugega mesta, dosegla sem ga pred številnimi gledalci, ki so nas spodbujali, kar mi je delo dodatno motivacijo. To ni bil pritisk, s tem se znam spopadati. Prav zaradi takšnega okolja se tu dobro počutim že od prihoda, zato dobim še večjo željo po uspehu. Navdušuje me, da je največ gledalcev v pokalu prav pri nas doma,« je povedala Nika Prevc.

Ko je stopila na zmagovalni oder, se je veselo in sproščeno nasmejala, videti je bilo, da ji je ta nastop prinesel olajšanje. »Tako je dobra, da je lahko v svetovnem vrhu tudi, če ne opravi popolnih skokov, tudi če je tehnično slabša vseeno naredi dva dobra skoka,« je o svoji varovanki povedal glavni slovenski trener Zoran Zupančič.

Napovedal je boj za visoka mesta tudi v nedeljo. »Obljubljam, da gledalci tudi jutri ne bodo razočarani,« je navijače, ogromno jih je bilo s slovenskimi zastavami, na najbolj obiskano tekmovanje skakalk v svetovnem pokalu povabila Nika Prevc. Slovenke so ohranile vodstvo v pokalu narodov. Avstrija za njimi zaostaja le 30 točk. Za mesto, na šesto, je v svetovnem pokalu skupno napredovala Nika Križnar. Po prvem skoku je bila 10., a je potem v finalu prehitela pet tekmic in bila 15 točk za Pinkelnigovo.

Tudi Nika Križnar se je izkazala. FOTO: Matej Družnik
Tudi Nika Križnar se je izkazala. FOTO: Matej Družnik

»Zelo sem vesela z dnevom, čeprav se mi ni izšlo po željah. Drug skok je bil veliko bolj sproščen in boljši kot prvi, torej je manjkala pika na i. Jutri je nov dan, bodo drugačni pogoji. Rezultatskih ciljev nimam, želim pa si več sproščenih skokov,« je napovedala Križnarjeva.

Izjemna množica

Veseli jo, da je bila slovenska reprezentanca na tekmi uspešna. »Kot ekipa smo se zelo izkazale. Dve sta prvič dobili točke, lepo je videti ta naš podmladek. Prav tako sem zadovoljna z ostalimi, ki so nastopile na tekmi. Posebej pa čestitke izvrstni Niki Prevc. In tudi gledalcem, hvala vsem, ki ste prišli. Na vrhu skakalnice je izjemno slišati to množico, vsak glas se sliši, to je res fenomenalen občutek« je bila zadovoljna Nika Križnar.

Katra Komar je kot tretja Slovenka v finalu ohranila 11. mesto s prve serije. Tina Erzar je izgubila pet mest in bila 17., 20. Taja Bodlaj in 28. Jerica Jesenko. Slednja je pridobila eno mesto in osvojila prve točke v pokalu, tako kot tudi Erzarjeva.

»Hvala Ljubencem, hvala za takšno prireditev in za izjemno podporo gledalcem, tukajšnje prizorišče postavlja rekorde. Prve točke Erzerjeve in Jesenkove, lepa tekma, žal pa je manjkala češnja na torti. A lepo ščitimo rumeno majico in jo peljemo naprej v sezono. V veliki želji so se žal dogajale napakice, a smo lahko zadovoljni. V nedeljo so pričakovanja še višja, verjamem pa, da ko skakalke slišijo na zaletišču rjovenje, ki ga niso vajene, to povzroči tudi malo bolj mehke noge,« je dodal Zupančič.

Že prva serija je pripadla Evi Pinkelnig (91 m, 134,4 točke), točko za njo je pristala najboljša Slovenka Nika Prevc (92 m), ki je imela težave pri doskoku, a se spretno rešila. Tretja je bila Alexandria Loutitt iz Kanade (128,7).

Nika Križnar je bila po prvem skoku 10. (122,8), 11. Katra Komar (120,4), 12. Tina Erzar (119,5). V finale sta se uvrstili še 18. Taja Bodlaj (116,5) in 29. Jerica Jesenko (105,9). Izpadle so tri Slovenke, Ajda Košnjek (103,8) je končala na 36. mestu, Urša Vidmar (102,0) na 37., na 38. pa Živa Andrić (98,9).

Preberite še:

Komentarji: