Ekipa bo najboljša – kot vselej

Tina Maze ne ve, ali bo kariero nadaljevala z Andreo Massijem ali s kom drugim.

Objavljeno
17. marec 2014 00.49
Tina Maze Lenzerheide 16.3.2014 Foto: Tomi Lombar
Vito Divac, poročevalec
Vito Divac, poročevalec
Lenzerheide – Tina Maze je magnet, mimo katerega nihče ne more. Čeprav je bila v finalu svetovnega pokala daleč od svoje lanske šampionske forme, je bila v središču pozornosti. Predvsem zaradi napovedi Andree Masija, da se bo umaknil iz ekipe aMaze.

Da bo nadaljevala tekmovalno kariero do konca prihodnje sezone, je povsem na dlani, ker ima pač pogodbe z opremljevalci (predvsem Stöcklijem, Milko in Filo) vezane za daljše obdobje. Na vprašanje, kakšna prihodnost jo čaka (drugo leto je na sporedu SP v Vailu), je odgovorila, da mora dobro premisliti, kako naprej. »Nočem sprejemati hitrih odločitev in reči, da sem v tem trenutku vseh sita. Ne počutim se tako. Vesela sem, da je konec, ker je za menoj izjemno naporna in stresna sezona. Je pa res, da sem in bom težko delovala, kot sem zdaj. Z Andreo sva skupaj že nekaj let. Vsak dan je stresen. Ta čas ne veva kako nadaljevati. Najprej potrebujem nekaj počitka, potem pa bomo videli, v katero smer bodo šle stvari. Vsekakor se moramo skupaj usesti, premisliti o vsem, tudi prespati vse skupaj, potem bomo pa sprejeli  čim bolj preudarne in pametne rešitve,« je dvakratna olimpijska šampionka povedala o najbolj iskanem odgovoru o prihodnosti. Kakšno ekipo bo imela, ne ve. Prepričana pa je, da bo – kot vedno – najboljša.

Sezono je razdelila v dva dela – fantastične olimpijske igre in zanjo večinoma sila povprečen svetovni pokal, v katerem ni smučala tako, kot si je želela. Pravi, da ji je bilo zelo težko. »Moj edini cilj so bile olimpijske igre. Bile so sijajne. V svetovnem pokalu pa je bilo preveč stresno. Z dobrimi rezultati je vse lažje. Če pa imaš povrhu še težave, s kakršnimi sem se ubadala letos v vseh disciplinah, je to velika izguba energije, in to za nič,« je ocenila sezono svetovnega pokala, v kateri je zmagala v smuku v Cortini d'Ampezzo, v vseh disciplinah pa stopila na zmagovalni oder. V skupnem seštevku je bila peta, osvojila pa je tudi smukaški bron.

Na vprašanje, ali se bo morda pridružila preostanku slovenske reprezentance, je dejala, da nima namena trenirati v katerikoli ekipi zveze. Potrebuje pa vsekakor družbo. »Mogoče si bom poiskala vrhunskega tekmovalca ali tekmovalko, ki mi bo na treningih delal družbo. Vedno je dobro, če delaš s kakovostnimi smučarji, veliko pa mi pomeni tudi to, da ne bi bila na treningih vedno sama. Včasih preprosto potrebuješ nekoga, da te porine naprej,« je odgovorila na vprašanje in dodala, da ne ve, kako se bo v prihodnji sezoni vse skupaj dogajalo. Meni, da bo ostala pri petih disciplinah. Nekaj se je v trenerskih krogih namreč šušljalo, da bo tekmovala v treh, kot denimo letošnja zmagovalka svetovnega pokala Anna Fenninger in prva dama finala Lara Gut. »Tekmovalni ritem si vsak izbere sam. Jaz sem si izbrala ritem s petimi disciplinami, res pa je, da so dekleta, ki tekmujejo v treh, veliko bolj sveža. Če sem dobra in so uspehi, nimam težav tekmovati v vseh. Drugače pa nima smisla. Letos v svetovnem pokalu nisem ujela tekmovalnega ritma, s slabimi rezultati pa mi je bilo vseskozi težko tekmovati,« je povedala o najbolj stresni sezoni v svetovnem pokalu. V finalu se ji je bilo zaradi utrujenosti (predvsem psihične) zelo težko zbrati za vsako tekmo. Bolj kot rezultati jo je seveda zanimala kakovost smučanja. Ni tekmovala tako, kot si je želela, kar je po vseh napetostih, ki so se dogajale skozi vso sezono, tudi razumljivo. Pravi, da z glavo skozi zid preprosto ne gre.

Slalomska tekma oziroma odstop od drugega nastopa je bila po svoje prav to. »Verjetno bi bilo bolje, če ne bi startala, ker sem se zelo slabo počutila. Povrhu je bila postavitev zelo težka. Nisem imela moči niti volje, da bi tekmovala na visoki ravni,« je povedala o stresnem slalomu. Zanimivo pa je, da je imela Mazejeva v finalih tudi v preteklosti težave z utrujenostjo. Pa naj je šlo za finale v Garmisch-Partenkichnu 2010, ko je v boljše razpoloženje ni spravila niti veleslalomska zmaga, ali pač v lanskem Lenzerheideju, ko je bila tudi na krilih popolnega zmagoslavja popolnoma izčrpana.

Na novinarsko vprašanje, kako komentira zmagoslavje Anne Fenninger, je odgovorila, da ni dvomila o njenem mojstrstvu. »Je odlična smučarka, talent in dobra punca, zato zasluži vse čestitke. Vseeno pa je še daleč od mojega rekorda. Strinjam se z nekaterimi komentarji, da sem bila letos preveč prijazna s tekmicami,« je sklenila pogovor o turbulentni, sicer pa z zlatima olimpijskima kolajnama okronani sezoni.