Ema Klinec na zmagovalnem odru, grd padec Norvežanke

Svetovna rekorderka je na tekmi smučarskih skakalk za svetovni pokal v Engelbergu osvojila tretje mesto.
Fotografija: Ema Klinec je v uvodni seriji poletela najdlje med vsemi. FOTO: Borut Živulović/Reuters
Odpri galerijo
Ema Klinec je v uvodni seriji poletela najdlje med vsemi. FOTO: Borut Živulović/Reuters

Slovenska šampionka Ema Klinec si je na tekmi za svetovni pokal v Engelbergu priskakala odlično tretje mesto. S skokoma, dolgima 134 in 135 metrov, je zaostala le za francosko nosilko rumene majice vodilne v skupni razvrstitvi Josephine Pagnier (132 m in 135,5 m) in kanadsko šampionko Alexandrio Loutitt (128 m in 139 m).

Klinčeva, ki je po uvodni seriji še vodila, je za Pagnierjevo, ki je drugič zapored osvojila prvo mesto, zaostala za 3,6 točke. Zmago je izgubila zaradi težav, ki jih je imela po pristanku, zaradi česar je prejela zelo nizke ocene za slog (od 14,5 do 16,0 točke). »Stopničke! Led je prebit. Skoki so bili danes za čisto zmago, pristala pa sem tam, kjer sem si zaslužila, na tretjem mestu. Seveda sem malo razočarana. Ko imaš priložnost za zmago, jo je treba vzeti. Upam, da bom jutri pokazala še kakšen dober skok in popravila napako, ki se mi je pojavila tokrat,« je izjavila 25-letna članica iz SSK Norica Žiri.

Medtem ko se je Klinčeva po doskoku mojstrsko rešila, pa to ni uspelo Norvežanki Anni Odine Strøm (128 m in 122 m), četrtouvrščeni po prvem »polčasu«, ki je grdo padla, tako da so jo morali reševalci iz izteka odpeljati z akijem.

Francozinja Josephine Pagnier je slavila še drugo zaporedno zmago. FOTO: Geir Olsen/Reuters
Francozinja Josephine Pagnier je slavila še drugo zaporedno zmago. FOTO: Geir Olsen/Reuters

Med deseterico tudi obe Niki

Emin uspeh sta na ženski premieri na veliki napravi Titlis dopolnili Nika Prevc (122,5 m in 130 m) in Nika Križnar (122 m in 130 m), ki sta druga za drugo pristali na sedmem oziroma osmem mestu. »Zadovoljna sem z današnjo uvrstitvijo, ki je najboljša v tej sezoni. Vem, kaj še lahko popravim, tako da imam dober kompas za jutri,« je dejala Prevčeva, medtem ko je Križnarjeva pristavila: »Super tekma zame. Lahko sem vesela velikega napredka od včerajšnjega kvalifikacijskega skoka do danes. Poleg vseh težav, ki so se dogajale, sem zelo vesela, da sem odpravila težave, zato sem lahko v miru odšla na tekmo. Srčno držim pesti za Anno Odine Strøm, ki je res grdo padla. Želim ji vse dobro. Sem zelo vesela za vso našo ekipo, saj menim, da smo naredili res lep korak naprej. Vesela sem za sostanovalko Tajo, ki je osvojila točke in seveda tudi za Emo, ki je stopila na stopničke in je varno prismučala do konca izteka.«

Med dvajseterico sta skočili še Ajda Košnjek (114 m in 121 m) in Katra Komar (118,5 m in 114 m), ki sta zasedli 17. oziroma 18. mesto, svojih krstnih točk za svetovni pokal pa se je razveselila Taja Bodlaj (119 m in 115,5 m), ki je preizkušnjo končala na 25. mestu.

Nika Prevc je poletela do sedmega mesta. FOTO: Geir Olsen/Reuters
Nika Prevc je poletela do sedmega mesta. FOTO: Geir Olsen/Reuters

Ema vodila po prvem »polčasu«

Emi Klinec je sijajno kazalo že po uvodni seriji. Z najdaljšim skokom (134 m) si je namreč zagotovila vodstvo z lepo prednostjo petih točk pred drugouvrščeno Francozinjo Josephine Pagnier (132 m), tretja pa je bila Japonka Juki Ito (129 m), ki je za Klinčevo zaostajala že za 9,7 točke.

Zelo dober nastop je uspel tudi Niki Prevc (122,5 m), ki je z zaostankom 13,2 točke delila šesto mesto s kanadsko svetovno prvakinjo Alexandrio Loutitt (128 m), med deseterico pa je bila tudi Nika Križnar (122 m), ki je bila uvrščena na deveto mesto.

V drugo serijo so se uvrstile tudi preostale tri Slovenke Katra Komar (118,5 m/17. mesto), Ajda Košnjek (114 m/27. mesto) in Taja Bodlaj (119 m/28. mesto).

Jutri bo v Engelbergu še ena tekma, začela pa se bo ob 12.30.

Preberite še:

Komentarji: