Ema Klinec že na svoji prvi tekmi do zmage

Na tekmi poletne VN v Courchevelu je z zmago navdušila 15-letna Ema Klinec, ki je ugnala tudi svetovno prvakinjo.

Objavljeno
15. avgust 2013 18.11
lvi*Ema Klinec
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Courchevel - Čeprav je slovenska smučarska skakalka Ema Klinec šele pred nekaj dnevi dobila zeleno luč Mednarodne smučarske zveze (FIS) za nastope na tekmah najvišje ravni, je že ob svojem premiernem nastopu dosegla zmago. Tekmovalka, ki je junija dopolnila komaj 15 let, je na tekmi poletne velike nagrade v Courchevelu ugnala vso konkurenco, vključno s svetovno prvakinjo Američanko Sarah Hendrickson.

Mlada Slovenka je najbolje skočila že v prvi seriji, nato pa pred finalnim skokom ohranila mirno kri in ostala na vrhu. Z dvema dobrima nastopoma je za zmago zbrala 224,7 točke, Hendricksonova je za njo zaostala za 1,9 točke (222,8). Tretja je bila Japonka Juki Ito (218,4).

»Tekmo sem videla kot nekakšen izziv zame, da vidim kako je v resnici na takšnih tekmah. Vedela sem, da sem s temi dekleti že skakala, a ne na tem nivoju in pred kamerami. To je zame še ena izkušnja več. Trema je izginila po prvem skoku. Najbolj me je skrbelo, da mi prvi skok ne bo uspel, saj je ta zame odločilen. Nato sem se sprostila, saj veliko več nisem mogla pričakovati. Skoki so bili dobri, a si nisem predstavljala, da bi lahko tako hitro prikazala dva dobra skoka na prvi tekmi. Trenutno komaj dojemam, kaj se mi je zgodilo,« je po tekmi povedala Klinčeva.

»Takšnega uspeha Eme seveda nismo pričakovali, kje pa! In seveda nismo pričakovali niti tega, da bo Ema po vodstvu v prvi seriji tako suvereno 'oddelala' drugo serijo, ko gre za ogromen pritisk na tekmovalca. Priznam, da je še mene presenetila s svojo zrelostjo in vsi smo veseli, da nas tako lepo preseneča,« je o nastopu mlade debitantke povedal glavni trener reprezentance Jože Berčič.

Od Slovenk so v finalu nastopile še Eva Logar (198,4), ki je bila danes 13., Maja Vtič (178,8), ki je bila 22., in Katja Požun (177,4), ki je zasedla 25. mesto, medtem ko sta brez finala ostali Špela Rogelj z 31. in Urša Bogataj z 39. mestom.

Trojna nemška zmaga, Pungertar deveti

Po ženski preizkušnji so se na posamični tekmi v Courchevelu pomerili še skakalci. Trojno zmago so slavili Nemci: najboljši je bil Andreas Wellinger (310,4 točke) pred soimenjakom Wankom (283,6) in Michaelom Neumayerjem (283,3).

Med četverico slovenskih finalistov je bil z devetim mestom najboljši Matjaž Pungertar (276,2). V finalu najboljše trideseterice so nastopili še Jernej Damjan (265,8 točke), ki je bil 19., Peter Prevc (264,8), ki je končal mesto za njim, ter Nejc Dežman (260,5), ki je bil 26.

Brez preboja med dobitnike točk je s 46. mestom danes ostal Jaka Hvala (105,0), medtem ko sta že v kvalifikacijah brez nastopa na tekmi obstala Jurij Tepeš in Robert Kranjec.

Konec tedna smučarske skakalce čaka nova preizkušnja, ko se selijo v švicarski Einsiedeln, kjer se bo v soboto posamična tekma s prvo serijo začela ob 17.30.