Fak: Bolečine in krči nepopisni

Biatlon: slovenska moška štafeta v Annencyju enajsta.

Objavljeno
13. december 2013 20.26
Portret Jakov Fak, Brnik, 11.Oktobra 2013.
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Annency – Čeprav je nastop slovenske moške štafete na tekmi svetovnega pokala v Franciji včeraj zjutraj obvisel v zraku, saj je Jakov Fak zbolel, je na tekmi naš najboljši biatlonec upravičil svojo vlogo, vendar le on za vrhunski izid ni bil dovolj. Slovenija je zasedla 11. mesto, zmago pa je v zadnjih metrih Nemčiji iz rok izpulila Rusija.

Z 8. mestom se spogleduje slovenska štafeta, saj bi z njim izpolnila normo za nastop na OI, a v Annencyju je po vodi splavala še druga priložnost v tej sezoni, dve še ostajata. Resda so izbranci Uroša Velepca nekoliko izboljšali rezultat izpred tedna dni, ko so bili v Hochfilznu 14., do želene osmerice pa je vendarle še daleč. A petek, 13. se za našo reprezentanco ni začel najbolje, saj je Fak zavoljo bolečin v želodcu večji del noči prebedel, kljub temu se je nato skupaj z vodstvom reprezentance vseeno odločil za nastop. Kot je pojasnil po tekmi, bi preizkušnjo posameznikov gotovo odpovedal, ker je bila v igri ekipa, pa je želel poskusiti. »Na progi je bilo zelo težko, saj sta se že po nekaj metrih vrnila občutek slabosti in utrujenosti. Spal sem le kakšne štiri ure, krči in bolečine so bili nepopisni. K sreči sem na treningih vse bolj zanesljiv na strelišču, kar sem poskušal unovčiti,« je ocenil sicer odličen nastop, v katerem je deset tarč pokril brez enega samega popravka, imel drugi čas streljanja ter bil na progi hitrejši od Martina Fourcada. Slovenijo je s tem popeljal do 11. mesta.

Višje vendarle ni šlo, saj so njegovi kolegi pred tem nabrali prevelik zaostanek, začenši s Simonom Kočevarjem, ki se je prvi podal v smučino. Resda je slednji porabil le en dodatni naboj, a je prepočasi tekel (in je tudi padel), zaostanek poldruge minute pa je bila kaj slaba napoved. Posebej ker se nato na strelišču nista izkazala ne Klemen Bauer, ki je potreboval kar šest popravkov, ne Janez Marič, ki je izstrelil pet dodatnih nabojev, tako da je Fak štartal šele s 15. mesta.

Potem ko je vse kazalo, da bo tako kot pri ženskah tudi pri moških zmagala Nemčija, ki je vodila večji del tekme, je zadnje streljanje prineslo zasuk, v ciljnem šprintu pa je bil Anton Šipulin hitrejši od Simona Schemppa.


V Annencyju čakata biatlonce in biatlonke še po dve tekmi med posamezniki. Danes ob 10.30 bo štart ženskega šprinta, ob 13.15 pa še moškega, medtem ko bosta jutri na sporedu zasledovalni preizkušnji. S. V.