FIS: sporno perilo Tine Maze ustreza pravilom

Spodnje perilo Mazejeve, ki ga je nosila, ko je v Bad Kleinkirchheimu osvojila drugo mesto v superveleslalomu, ustreza pravilom.

Objavljeno
14. januar 2012 18.47
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si
Ljubljana/Oberhofen - Mednarodna smučarska zveza (FIS) pa je kljub dejstvu, da tovrstno perilo ustreza predpisom, izdala tudi priporočilo smučarjem, naj tovrstne opreme ne uporabljajo. »Ta je pokazala, da ima enodelno spodnje perilo Mazejeve neke vrste membrano, ki jo je moč smatrati tudi za plastiko. Zato smo se odločili, da smučarjem odsvetujemo nošenje tovrstne opreme,« so po natančni analizi materiala sporočili iz FIS, piše STA.

Žensko spodnje perilo tako ne bo več burilo mednarodne zveze, vprašanje pa je, kako se bodo odzvali športniki in športnice. Oprema je namreč uspešno prestala test in izpolnjuje kriterije o prepustnosti zraka. Glede na današnje sporočilo prav tako ni jasno, zakaj natančno FIS odsvetuje opremo in ali jo bo še dodatno preverjala.

V bran slovenski šampionki je stopila ameriška alpska smučarka Julia Mancuso, ki je tudi sama lastnica trgovine s spodnjim perilom. »Najbolje bi bilo, da smučamo gole. Tako bi bile bi tudi hitrejše, vse skupaj pa bi bilo bolj pravično, saj ne bi bilo razprav o našem spodnjem perilu,« je dejala Američanka.