Hirscher in Kostelić zakopala bojno sekiro

Na drevišnjem nočnem spektaklu v Schladmingu pričakujejo 50.000 ljudi, Mitja Valenčič se bojuje s padcem forme.

Objavljeno
24. januar 2012 11.03
M. F., šport
M. F., šport

Schladming – Zmaga Marcela Hirscherja na zagrebškem slalomu je povsem regularna, se je na očitek, da je 22-letnik na Sljemenu presmučal količek, odzval vodja moškega svetovnega pokala Günther Hujara.

Pred drevišnjim slalomom v Schladmingu sta si grešnik Hirscher in oškodovani Ivica Kostelić segla v roke. Na prizorišču svetovnega prvenstva v alpskem smučanju 2013 drevi pričakujejo 50.000 navijačev. Zaradi napetega ozračja, ki je nastalo po potrditvi avstrijskega tabora, da je Hirscher v Zagrebu presmučal količek, sta se oblikovali dve navijaški struji. Ena je podprla mladega Avstrijca, druga Ivico Kostelića, ki se je ostro odzval na Hirscherjevo nešportno priznavanje napake (»To je bila le ena tekma, vendar sramota jo bo zaznamovala za vedno! Ker sta grešila oba z Neureutherjem, sem sljemenski zmagovalec jaz!«).

Hirscher ni molčal: »Zelo spoštujem Ivico. Vendar v tem primeru odločanje ni najina naloga, ampak naloga žirije. Če obstaja jasen dokaz, da sem grešil, mi odvzemite 100 točk in nagrado. Rad bi, da nehamo razpravo, pustite mi, da tekmujem.« Na družabnem omrežju facebook je čez noč nastala skupina 'Shame on you Ivica Kostelić' (Sram te bodi Ivica Kostelić), ki jo je podprlo več kot 1200 ljudi. Alpsko smučanje dobiva nove razsežnosti, so opozorili avstrijski mediji. Na uho jim je prišlo, da se bosta proti Schladmingu odpravili skupini hrvaških in domačih huliganov. Hirscher in Kostelić sta se včeraj javno rokovala na žrebu štartnih številk, zakopala bojno sekiro in umirila strasti.

Vremenska napoved ni obetavna. Včeraj je deževalo in snežilo, delavci so, v skladu s to zimo, bili boj z naravo. »Kaže, da bo podlaga zelo podobna kitzbühlski,« je dejal najboljši slovenski slalomist Mitja Valenčič, ki se v Kitzbühlu ni najbolje znašel. Na prvi progi mu smuči niso stekle, zasidral se je na 16. mesto, v finalu pa je presmučal vrata. Vprašali smo ga, ali je mogoče, da tekmovalec ne čuti, ko smučka zapne za količek. »Vsekakor se to čuti. Hirscher blefira. Ni mogoče, da štirikrat zapored ne čuti napake. Lahko govori, kar hoče, jaz mu ne verjamem,« je odgovoril tekmovalec iz Cerkelj na Gorenjskem, ki je v Schladmingu zbral 12 nastopov, najvišjo uvrstitev (13. mesto) je dosegel v sezoni 2006/07.

Drevi si želi dobro predstavo, saj ga v napornem januarskem tekmovalnem nizu napada utrujenost. »Zmanjkuje mi svežine, ne moči. Forma pada, nisem več tako elastičen, kakor sem bil v uvodnem delu, zakrčen sem, telo ni tisto pravo. Bolj se borim s progo, kot kaj drugega, zato tudi ni rezultata, ki si ga želim. Komaj čakam kratek premor in fizioterapijo,« je poudaril, da potrebuje čas za regeneracijo. Baterije bo polnil po Schladmingu. »Nočni slalom mi je všeč zaradi ambienta in posebnega navijaškega utripa. Proga je strma, predvsem v srednjem delu, kar mi ustreza. Upam, da bo podlaga dovolj trda, vendar pa na vreme nimam vpliva. Pomembno je, da se na smučeh dobro počutim in pokažem, kaj znam. Zadovoljen bom, če mi bo to uspelo,« je bil skromen pri napovedi.

Štartal bo s številko 19, ob njem pa bosta (prva proga se bo začela ob 17.45, druga pa ob 20.45) nastopila še Bernard Vajdič (48) in Matic Skube (49).