Hirscher od junaka do grešnega kozla

Beli cirkus je šokirala novica, da je bil Ivica Kostelić ob napakah Hirscherja in Neureutherja oropan zmage v Zagrebu.

Objavljeno
23. januar 2012 17.15
M. F., šport
M. F., šport
Kitzbühel - Ko se je že zdelo, da Avstrijec Marcel Hirscher, do včeraj vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, to sezono doživlja najlepši sen, se je ta prevesil v nočno moro. Več kot dva tedna po zmagi na Sljemenu je v beli cirkus pricurljala vest, da je šampion prihodnosti, ki je v svetovnem pokalu vknjižil osem zmag, v Zagrebu presmučal količek.

»Zame je značilna direktna linija, po kateri se v vsakem zavoju močno približam vratom. Večinoma je težko oceniti, ali sem jih prevozil, saj vselej smučam na meji svojih zmožnosti. Vendar pa so obtožbe utrujajoče. Nočem, da bi bile moje zmage vprašljive. Prepričan sem, da sem v Zagrebu odsmučal pravilno,« se je na obtožbe odzval Hirscher. Tekmeci so mu očitali nešportno vedenje in ga začeli gledati postrani, ko je anonimni vir novinarjem avstrijskega dnevnika Kronen Zeitung namignil, da bi morali Hirscherja na Sljemenu diskvalificirati. Sporen posnetek drugega nastopa na Rdečem spustu so trenerji dobro proučili. Hirscher je s smučko udaril v količek in ga presmučal z napačne smeri, je potrdil glavni trener avstrijske ekipe Mathias Berthold, a opozoril, da je bilo zaradi hitrega smučanja na prizorišču napako težko opaziti. Da so prišli do te potrditve, so morali upočasnjen posnetek petkrat natančno pogledati. Trener slovenske reprezentance za tehnične discipline Marko Jurjec pravi, da v 99,9 odstotka primerov tekmovalec čuti, da je storil napako.

Hirscher si je denarno kazen prislužil že v Wengnu - če tekmovalec prevozi vrata in nadaljuje smučanje, mora za kazen v blagajno Mednarodne smučarske zveze (FIS) prispevati 999 švicarskih frankov oziroma 812 evrov -, še drugič pa včeraj v Kitzbühlu. Sprva so ga diskvalificirali že na prvi progi, a ga po pritožbi vodstva avstrijske reprezentance vrnili na seznam, v finalu pa dvoma ni bilo, napaka je bila jasna, vnovič je moral seči v žep.

Pri pregledovanju posnetkov zagrebške tekme je stroka ugotovila, da je napako naredil tudi drugouvrščeni Felix Neureuther. Zmage na domačem hribu je bil tako oropan Ivica Kostelić. »Na Sljemenu smo pripravili čudovito tekmo. Nismo pa prepričani, da smo okronali pravega kralja. Jezni smo!« razočaranja ni skrival Ante Kostelić, oče in trener dobitnika velikega globusa v prejšnji sezoni. »Veliki šampion mora biti zgled drugim. Težava ni v tem, da je Ivica ob 20 ali 40 točk, ampak v kredibilnosti športa,« je bruhal od besa. »To je bila le ena tekma. Vendar sramota jo bo zaznamovala za vedno! Zaradi napake bi morali oba morali diskvalificirati. To pomeni, da sem sljemenski zmagovalec jaz!« je bentil tudi Ivica, ki o zmagi na domačem hribu sanja od otroštva. Direktor hrvaške smučarske zveze Vedran Pavlek razmišlja o protestu. Kako se bo zgodba razpletla? Pravilnik FIS določa, da vodstva ekip lahko vložijo pritožbo 15 minut po vsaki tekmi. »Časa preprosto ni mogoče zavrteti nazaj. Tekma je bila na sporedu pred tremi tedni, potrdili smo jo za veljavno,« je dogajanje komentiral direktor avstrijske reprezentance Hans Pum.

Kostelić, ki je v Kitzbühlu zaradi padca na smukaškem treningu (zvil si je gleženj) in sljemenskega absurda preživljal težke minute, se je v slogu velikega športnika hitro pobral za nove podvige. Na včerajšnjem slalomu - premierno zmago si je prismučal Italijan Cristian Deville pred Mariom Mattom - si je s tretjim mestom zagotovil kitzbühlsko kombinacijo in v skupnem seštevku za 130 točk prehitel grešnika Hirscherja.

Potem ko je Andrej Šporn na Petelinjem grebenu drvel svoji prvi smukaški zmagi naproti, nato pa pred zadnjim merjenjem vmesnega časa prismučal v cel sneg in tekmo končal na 7. mestu, so slalomisti ostali praznih rok. Matic Skube je odstopil na prvi progi, Bernard Vajdič je bil prepočasen za nastop na drugi, Mitja Valenčič pa je odstopil v finalu.