Hrgota: Po vseh težavah smo še veliko izvlekli

V Lahtiju srečna zmaga norveškega smučarskega skakalca Roberta Johanssona. Anže Lanišek kot najboljši Slovenec na sedmem mestu.
Fotografija: Robert Johansson ni mogel verjeti, kaj se je zgodilo njegovemu reprezentančnemu kolegu Halvorju Egnerju Granerudu. FOTO: Jussi Nukari/AFP
Odpri galerijo
Robert Johansson ni mogel verjeti, kaj se je zgodilo njegovemu reprezentančnemu kolegu Halvorju Egnerju Granerudu. FOTO: Jussi Nukari/AFP

V Lahtiju je včeraj vse kazalo na novo prepričljivo zmagoslavje Halvorja Egnerja Graneruda. Norveški skakalni zvezdnik, ki leti velikemu kristalnemu globusu nasproti, je imel kot vodilni po uvodni seriji že 10,2 točke naskoka, v finalu pa je odjadral krepko prek zelene črte, ki označuje potrebno daljavo za prevzem vodstva. A po pristanku pri 137,5 metra, le pol metra pred rekordom skakalnice Salpausselkä, se ni obdržal na nogah in zmaga se je razpršila v snegu. Zelo dobro se je 7. mestom znova odrezal slovenski prvak Anže Lanišek.

Domžalski rekorder je prikazal dva enakovredna skoka (125 m in 127,5 m) in s šestim dosežkom finala v drugi seriji pridobil eno mesto. »Lahko sem zelo zadovoljen. Ni bilo sicer tako dobro kot pred tednom v Zakopanah, ko sem bil še malo bolj osredotočen na svoj nastop. A glede na soboto, ko ni bilo najbolje (na moštveni tekmi je z Borom Pavlovčičem, Petrom Prevcem in Žigo Jelarjem izvlekel 6. mesto), je bilo tokrat videti malo lepše,« je izjavil Lanišek, ki se je v skupni razvrstitvi za svetovni pokal povzpel na 5. mesto.



image_alt
Pointner hvali Laniška in upa na čim prejšnjo Zajčevo vrnitev


Po prvem »polčasu« se je uvrstitev med elitno deseterico nasmihala tudi Petru Prevcu (125 m in 123 m), ki je v finalu z 10. mesta nazadoval na končno dvanajsto. »Opravil sem dva solidna skoka in neslo me je kar daleč. Škoda, ker mi je le malo zmanjkalo do deseterice (0,7 točke), toda s potrpežljivostjo sem lahko hitro tam,« je presodil najizkušenejši član v zdajšnji udarni slovenski ekipi.


Ni še to, kar si želijo


Po več kot mesecu dni se je z 21. mestom do točk znova dokopal Bor Pavlovčič (122 m in 124 m), zadnja pa je po ponesrečenem skoku v finalu pripadla Domnu Prevcu (117 m in 97 m). Prekratka za drugo serijo sta bila Tilen Bartol (114,5 m) in Žiga Jelar (114 m), ki sta bila tako usklajena, kot sta bila pri daljavah, tudi z uvrstitvama, saj sta drug za drugim tekmo končala na 40. oziroma 41. mestu.

image_alt
V Lahtiju brez pozitivnega Ceneta Prevca


»Po vseh preglavicah, ki smo jih imeli v tem tednu s koronavirusom, in težavah na domačem treningu smo izvlekli dva dobra rezultata. Anžetu je zmanjkal en dan za še boljši dosežek, Peter je naredil dva zelo dobra skoka. Če bi bil še bolj točen pri odrivu, bi bila lahko njegova uvrstitev že vrhunska. Ocena je kar v redu, ni pa še to, kar si želimo,« je poudaril glavni trener slovenske reprezentance Robert Hrgota, ki se nadeja, da se bodo že konec tedna v Willingenu, kjer se bo ekipi znova pridružil Timi Zajc, spet vmešali v boj za vrh.

image_alt
Timijev napredek ga veseli, a ga ne bi rad prehitro poslal v ogenj


Na najvišjo stopnico se je po Granerudovi smoli (na koncu je z mrkim pogledom pospremil nehvaležno 4. mesto) včeraj povzpel njegov rojak Robert Johansson (128,5 m in 126,5 m), ki je tako z zvrhano mero sreče prvič v sezoni in skupno tretjič v svetovnem pokalu slavil zmago. »Seveda je škoda, ko se reprezentančnemu kolegu zgodi to, kar se je tokrat Halvorju. A takšne stvari se v našem športu pač dogajajo,« je dejal 30-letni Norvežan, ki je tako še drugič zapored po sobotnem ekipnem slavju v Lahtiju stal na zmagovalni stopnički. Na slovesni razglasitvi sta mu včeraj družbo delala Nemca Markus Eisenbichler (129,5 m in 128,5 m) ter Karl Geiger (130,5 m in 126 m).

Komentarji: