Hrobat končal tik za deseterico in si priboril vozovnico za finale

Slovenski smučar Miha Hrobat je smuk v Kvitfjellu končal na 11. mestu in v skupni razvrstitvi napredoval na 22. mesto, kar je dovolj za finale v Saalbachu.
Fotografija: Veselje Mihe Hrobata po prihodu v cilj. FOTO: Geir Olsen/AFP
Odpri galerijo
Veselje Mihe Hrobata po prihodu v cilj. FOTO: Geir Olsen/AFP

Letošnja zima za slovenske alpske smučarje ni najbolj uspešna, v norveškem Kvitfjellu, kjer so bile temperature precej pod lediščem, pa je vtis nekoliko popravil Miha Hrobat. Smuk na progi, ki je tekmovalcem povzročala kar nekaj preglavic, je dobil Švicar Neils Hintermann, zanj je to bila tretja zmaga v svetovnem pokalu, potem ko je pred sedmimi leti dobil alpsko kombinacijo v domačem Wengnu in pred dvema letoma prav smuk v Kvitfjellu.

Miha Hrobat je končal na visokem 11. mestu. Za zmagovalcem je zaostal manj kot sekundo, natančneje 0,89 sekunde, a so se tekmovalci od 6. do 18. mesta zvrstili v zgolj 26 stotinkah razlike. Devetindvajsetletni Slovenec je bil predvsem v spodnjem delu med hitrejšimi na preizkušnji.

V boju za zmago ni bilo drugega smukača zime, Francoza Cypriena Sarrazina, ki je včeraj na treningu padel in je zaradi bolečin izpustil današnjo tekmo. Marco Odermatt je imel priložnost, da bi že danes osvojil smukaški kristalni globus, a je končal na zanj nekoliko bolj skromnem 7. mestu (+0,75) in ima pred zadnjim smukom sezone na finalu v Saalbachu 42 točk prednosti pred Francozom. Z napako v srednjem delu proge se je Odermatt moral zadovoljiti z mestom, ki ni na zmagovalnem odru in izenačeno najslabšo uvrstitvijo v sezoni, potem ko je bil sedmi tudi na smuku v Val Gardeni. V boju za veliki globus pa ima neulovljivo prednost pred tekmeci. Zbral je namreč 1542 točk, Sarrazin na drugem mestu pa 684. Do konca je še 12 tekem.

Današnji zmagovalec Hintermann na Russijevem skoku. FOTO: Stian Lysberg Solum/AFP
Današnji zmagovalec Hintermann na Russijevem skoku. FOTO: Stian Lysberg Solum/AFP

V Kvitfjellu je bil najhitrejši Hintermann, ki je šel na progo s številko 7, razlike med najboljšimi so bile zelo majhne. Drugi, Avstrijec Vincent Kriechmayr, je zaostal le osem stotink, tretji, Kanadčan Cameron Alexander, pa 19 stotink sekunde. 

Najboljši Slovenec je bil Hrobat, s številko 27 se je na dobro pripravljeni progi na Norveškem dobro odrezal in končal tik za prvo deseterico. To je bilo dovolj, da je s 24 točkami pridobil šest mest v smukaški razvrstitvi in se prebil na 22. mesto. Tako se je 29-letni Kranjčan uvrstil tudi na finale najboljših 25 smukačev sezone v avstrijskem Saalbachu (24. marec). »Cilj je bil, da smučam tako hitro, da bi se uvrstil na finale. Vedel sem, da bom moral zelo dobro smučati, saj so okoli mene v skupnem seštevku le smučarji, ki so bili tokrat zelo hitri, a uspelo mi je,« je dejal Miha Hrobat.

»Vožnja je bila kar dobra. Bilo je nekaj manjših napak, ki se tukaj kar poznajo na času. Glede na moj Kvitfjell v prejšnjih letih je bilo zelo dobro, saj gre za drsalno progo, kar mi sicer ne ustreza. Zato sem vesel, da mi je tudi tukaj uspelo,« je še dodal. Preostali Slovenci na štartu niso osvojili točk. Martin Čater je bil 35. (+1,45), Nejc Naraločnik 48. (+2,14), Rok Ažnoh pa 59. z zaostankom 3,32 sekunde.

 

 

Preberite še:

Komentarji: