Hvala zaman čakal na zaletišču, v Kuusamu brez druge tekme

V Kuusamu bi morala biti na sporedu druga posamična tekma smučarskih skakalcev, a so jo zaradi slabih vetrovih razmer odpovedali.

Objavljeno
30. november 2013 16.47
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Kuusamo - Smučarski skakalci bi se morali v Kuusamu danes pomeriti še na drugi posamični tekmi. Prireditelji so morali zaradi težav z vetrom odpovedati kvalifikacije in vseh 76 tekmovalcev poslali v prvo serijo. A so se težave z vetrom nadaljevale. Zaradi nizkih temperatur in močnega vetra je po številnih prekinitvah vodja tekmovanja Walter Hofer tekmo tudi dokončno ustavil in odpovedal.

Zadnji na zaletišču je ostal prav slovenski skakalec Jaka Hvala, ki je tako kar nekaj minut zaman zmrzoval ob štartni rampi. Najdaljši med 37 skakalci, ki so opravili skok, je bil Poljak Stefan Hula s 138 m.

»Odločili smo se za odpoved tekme. Veter je namreč premočen in tudi premori med posameznimi nastopi tekmovalcev so predolgi, zato danes tekme ne bo moč izpeljati,« je Hoferju po zadnjem zasedanju žirije tekmovanja prek radijske zveze sporočil Miran Tepeš.

Prireditelji so nekaj časa tehtali odločitev, ali bi tekmo izpeljali v nedeljo dopoldne, a se na koncu za to niso odločili. Svetovni pokal se bo nadaljeval prihodnji konec tedna v olimpijskem Lillehammerju.

Skočili trije Slovenci

Priložnost v prvi seriji so vseeno dobili trije slovenski skakalci. Matjaž Pungertar se je v prvi seriji izkazal s 132 m, tudi Tomažu Nagliču je uspel soliden skok (126 m). Brez točk bi zagotovo znova ostal Jernej Damjan. Čeprav je blestel v poletni sezoni, se na snegu nikakor ne znajde, v kvalifikacijah je obstal že na tekmi v Klingenthalu, prav tako si nastopa ni zagotovil včeraj. Tokrat je poletel le do 116,5 m. Na nastop so zaman čakali še Peter Prevc, Robert Kranjec in Jurij Tepeš.

Prvo tekmo v Kuusamu je dobil branilec velikega kristalnega globusa iz minule zime, Avstrijec Gregor Schlierenzauer. Njegova zmaga še zdaleč ni bila samoumevna, saj je po prvi seriji držal zgolj 15. mesto. Med slovenskimi skakalci je najvišje končal Robert Kranjec na šestem mestu, točke so osvojili še Peter Prevc za 12. mesto, Jurij Tepeš (17.) in Jaka Hvala (27.).