Jakov mora imeti najboljše smuči

Četica slovenskih serviserjev upa na kar najboljši material v olimpijski zimi.

Objavljeno
13. oktober 2013 02.11
Jakov Fak , Pokljuka Slovenija 22.03.2013
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – Prihod nižjih temperatur tako med športniki na smučeh kot tudi med najbolj vznesenimi rekreativci že privablja misel na sneg. A tega so člani slovenske biatlonske reprezentance že preizkusili na ledeniku Dachsteinu, kjer so testirali predvsem opremo za olimpijsko sezono.

Slovo s prejšnjo sezono je vzbujalo mešane občutke. Resda je Jakov Fak z bronasto kolajno na svetovnem prvenstvu in visokim četrtim mestom v skupnem seštevku zime potrdil svoj ugled na svetovni sceni, a nenehno so se vračale misli, da bi bilo mogoče storiti še več. Vzroki so (bili) seveda različni, a med rezervami, ki so jih podčrtali tako tekmovalci kot njihovo strokovno vodstvo z najbolj odgovornima, trenerjema Urošem Velepcem in Tomašem Kosom, je bilo zagotovo tudi testiranje smuči pred sezono. In ker je letošnja zaradi olimpijskih iger še posebno pomembna in mikavna, zato pa naj bi se prav posebno potrudili tudi proizvajalci, ničesar ne kaže prepuščati naključju.

Večina slovenskih reprezentantov je tako zadnje dni prebila na ledeniku Dachstein, tokrat resda izjemoma brez omenjenega udarnega aduta, ki tekmovalni premor namenja tudi okrevanju poškodbe rame. A še bolj kot za tekmovalce so dnevi testiranja ključni za serviserje. Pri slovenski reprezentanci pogosto hvalijo čudežne roke majhne ekipe zgolj treh mojstrov za pripravo smuči (pri biatlonskah velesilah jih imajo po deset, sosedje Avstrijci se ponašajo s šestimi serviserji), vodja trojice Anže Globevnik pa v strokovnih krogih slovi tudi po tem, da nikdar ni povsem zadovoljen z doseženim in vedno išče nove skrivnosti pri kar najbolj konkurenčni pripravi materiala.

»In če pomislite, da je bil celo Anže zadovoljen z zadnjimi 'iznajdbami' na Dachsteinu, smo res lahko optimisti,« se je po vrnitvi iz Avstrije nasmehnil Velepec, glavni trener slovenskih biatloncev. Ti so zadnja leta stavili predvsem na Fischer, zdaj bo »poskusni zajček« pri Salomonu reprezentančni novinec Lenart Oblak. »Je že tako, da si ne moremo privoščiti širše palete proizvajalcev, čeprav se tudi Fischerjeva konkurenca spet zelo prebija. Toda ker imamo le tri serviserje, pa ti prav imenitno opravljajo svoje delo, moramo pozornost, kar zadeva vrhunske dosežke, nameniti le enemu opremljevalcu,« nam je omenil trener, ki pričakuje, da bodo cenjeni avstrijski proizvajalci Faka v napadu na olimpijsko kolajno preskrbeli z resnično najboljšim možnim materialom, zaupanja v boju za vrh pa sta po trenerjevem mnenju vredna tudi Teja Gregorin in Klemen Bauer.

»Sploh ni dvoma o tem, da vsi tekmovalci v karavani svetovnega pokala dobijo kakovostne smuči, toda med temi so malenkostne razlike v proizvodnji. Morda je prav na neki avgustovski dan vlaga v prostoru tovarne drugačna kot mesec ali dva prej, tudi temperatura, čeprav gre za stopinjo razlike, vpliva na končni izdelek. Ko pa se boriš za olimpijsko kolajno, odločajo malenkosti,« se je ozrl k udarnemu izzivu sezone Velepec.