Jansrud preprečil Svindalovo zlato slovo

Ob dveh Norvežanih je smuk na SP v Åreju krojil še bronasti Avstrijec Vincent Kriechmayr. Slovenci vrha niso krojili.
Fotografija: Norvežana sta si pokorila smukaško konkurenco. FOTO: Leonhard Föger/Reuters
Odpri galerijo
Norvežana sta si pokorila smukaško konkurenco. FOTO: Leonhard Föger/Reuters

Åre – Le stežka bi si norveški smučarski as Aksel Lund Svindal želel lepše slovo od tekmovalnih smučin! V zadnjem dejanju izjemno bogate kariere je namreč v Åreju osvojil naslov svetovnega podprvaka v kraljevski disciplini, v smuku, do odličja najžlahtnejšega leska pa mu je zmanjkalo res malo, pičli dve stotinki. A če je kaj dobrega v tem, je zagotovo to, da ga je prehitel rojak in reprezentančni kolega Kjetil Jansrud, superveleslalomski olimpijski zmagovalec iz Sočija, ki pa do danes na svetovnih prvenstvih še ni bil zlat. Zdaj je kombinacijskemu (Vail 2015) in superveleslalomskemu (St. Moritz 2017) srebru dodal še naslov smukaškega svetovnega prvaka.


Najboljši Slovenec Kline


Na tronu je nadomestil Švicarja Beata Feuza, ki se je spogledoval z bronasto kolajno, ki pa mu jo je za enajst stotink izpred nosu izmaknil Vincent Kriechmayr, ki je tako rešil avstrijsko čast. Brez uvrstitve na oder je ostal tudi superveleslalomski šampion, Italijan Dominik Paris, ki se je moral zadovoljiti s šestim mestom. Trije Slovenci (Martin Čater je zaradi včerajšnje poškodbe že končal sezono, Štefan Hadalin pa se ni odločil za nastop) niso krojili vrha, še najboljši, na dvajsetem mestu, je bil Boštjan Kline, ki je na skrajšanem smuku, ki se je začel z dvema polurnima prestavitvama zaradi megle, zamudil manj kot sekundo in pol.



Klemen Kosi je po tekmi povedal: "Tekma je bila težka, predvsem zaradi slabe vidljivosti, sneženje jo je oteževalo, sneg se je zadrževal na očalah. Poskušal sem najti linije tekmovalcev pred seboj, kjer je bil sneg zvožen, ampak ga je toliko zapadlo, da jih sploh ni bilo videti. Smučal sem po svoji liniji, po globokem snegu kot verjetno vsi drugi, morda sem kje pretiraval, ponekod pa šel na polno, delal sem napake, bil sem na meji svojih zmogljivosti, ampak vse, kar sem naredil, mi je odvzemalo hitrost. Lahko bi smučal hitreje, dalo se je, kar so pokazali tekmeci pred in za mano."

Miha Hrobat: "Tekma ni bila smiselna, saj je bilo na progi med pet in deset centimetri novega snega, tudi na liniji, na kateri smo smučali. Na taki tekmi kot je SP in sploh v kraljevski disciplini se ne bi smelo zgoditi, da bi tekmovali v takih razmerah. Na štartu sem se sicer pripravil, kot da je lep sončen dan, zgoraj sem veliko izgubil, zakaj, ne vem, srednji del je bil v redu, izpeljal sem linije, ki sem si jih zamislil. Največji problem je bil sneg, imel sem občutek, kot da bi smučal izven urejene proge. Izvlekel sem, kar sem lahko," je razmišljal.

Kjetil Jansrud je prvič postal svetovni prvak. FOTO:Leonhard Föger/Reuters
Kjetil Jansrud je prvič postal svetovni prvak. FOTO:Leonhard Föger/Reuters


POTEK SMUKA


Po dveh polurnih prestavljanjih zaradi megle in posledično slabe vidljivosti bi moral smukaško preizkušnjo odpreti Avstrijec Hannes Reichelt, ki pa se včeraj namenoma ni pojavil na žrebu, vedoč, da med prvimi na progi verjetno ne bi imel možnosti za boj za vrh. Mednarodna smučarska zveza (FIS) ga je kazensko poslala po štartnem seznamu navzdol in se je zato v ogenj pognal šele kot 45. Tako je prvi – ne prav blesteč – čas (1:21,23) pred (prvič) lepo polnimi tribunami v Åreju postavil Francoz Adrien Theaux, šlo je torej za enega najkrajših smukov na svetovnih prvenstvih, saj so ga morali izpeljati z nižjega, superveleslalomskega štarta.

Aksel Lund Svindal je vrhunsko športno pot zapečatil s srebrom. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Aksel Lund Svindal je vrhunsko športno pot zapečatil s srebrom. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP


Njegov čas ni zdržal dolgo, sploh pa ne po nastopu dveh Norvežanov, ki sta skrojila vrh. Najprej je Kjetil Jansrud dotlej vodilnega Avstrijca Matthiasa Mayerja pustil za seboj za kar 65 stotink, kar je obetalo odličen dosežek, ki pa se mu je zelo približal njegov rojak Aksel Lund Svindal, ki je z današnjim smukom končal bogato športno pot. Le malo je manjkalo, pa bi jo s še enim odličjem najžlahtnejšega leska z velikih tekmovanj, za rojakom je – kot že pri vseh smesnih časih – malenkostno zaostal, v cilju je bil prekratek za pičli dve stotinki. Ko sta za obema Norvežanoma zaostala tudi superveleslalomski šampion, Italijan Dominik Paris, in branilec predlanske lovorike iz St. Moritza, Švicar Beat Feuz, je bilo že jasno, da ju bo težko sklatiti z vrha.

Klemen Kosi ob prihodu v cilj ni prehitel nikogar. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Klemen Kosi ob prihodu v cilj ni prehitel nikogar. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP


Še najbolj se jima je približal Avstrijec Vincent Kriechmayr, ki je zamudil 33 stotink, vendar pa na tretjem mestu poskrbel, da se Feuz ni mogel veseliti nove kolajne s prvenstev. Nastop prvega od štirih slovenskih zastopnikov Klemna Kosija, ki je šel na progo tik po drugem televizijskem premoru, ni bil prepričljiv. Od enega do drugega merjenja vmesnega časa je kopičil zaostanek in ni v cilju prehitel niti enega tekmeca, od Jansruda je bil skoraj tri sekunde počasnejši. Boljša od njega sta bila Miha Hrobat (+ 1,72 sekunde) in Boštjan Kline, ki je na končnem 20. mestu zaostal manj kot sekundo in pol. Štefan Hadalin se je nastopu odpovedal.

Preberite še:

Komentarji: