Janus: Robi bi si zaslužil višjo uvrstitev

Glavni trener Slovencev Goran Janus je zadovoljen z izkupičkom varovancev v Bischofshofnu.

Objavljeno
07. januar 2012 11.35
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Bischofshofen – Goran Janus, glavni trener naše reprezentance v smučarskih skokih, po včerajšnji tekmi na skakalnici Paula Ausserleitnerja ni skrival zadovoljstva. Nič čudnega, ko pa je Robert Kranjec s četrtim mestom dosegel najboljšo slovensko posamično uvrstitev v sezoni, lep moštveni uspeh pa so zaokrožili še Jurij Tepeš, Peter Prevc in Jure Šinkovec.

Kako ste doživljali veliki finale 60. novoletne turneje?

Zadnja tekma je potekala v slogu dosedanjih, razmere so se vseskozi spreminjale, oteževalo jo je močno sneženje, ki je zaviralo zaletno smučino. Če bi imeli zamrzovalni sistem, ne bi imeli takšnih preglavic. Sem pa zelo vesel, da se je Robiju posrečil zares odličen skok in da je dosegel odličen rezultat. Ob njem smo imeli v finalu še Jurija, Petra in Jureta, skupaj torej spet štiri skakalce, ki so – če se ne motim – skupaj osvojili največ točk na eni tekmi v tej sezoni, tako da sem resnično zadovoljen.

Še posebej veseli dejstvo, da se je Kranjec zbral po razočaranju v Innsbrucku. V prejšnjih letih bi ga znal takšen neuspeh precej iztiriti. Kaj ste mu dejali po tisti tekmi?

Sprva sem ga pustil pri miru, da je najprej razmislil sam pri sebi. Pogovorila sva se šele naslednji dan, ko je vse skupaj tudi prespal. Očitno je to delovalo, Robi je namreč prikazal zares odličen skok, da je bil sproščen, kaže tudi njegova visoka zaletna hitrost na sicer težavni smučini.

Če bi tekmovanje štirih skakalnic pogledali v celoti, kako bi ga ocenili?

Videli ste, kaj vse se je dogajalo. Kranjec je v skupnem seštevku turneje končal na 14. mestu, Prevc na dvajsetem. Škoda zlasti Robijevega slabšega skoka na Bergislu. Če bi ga izvedel tako, kot zna, bi bil uvrščen precej višje. To bi si tudi zaslužil.

Glede na izhodišča, ki so jih imeli vaši varovanci pred turnejo, so bila vaša pričakovanja bržkone večja, mar ne?

Želje so vedno velike. Z dobrimi dosežki, ki so jih fantje nizali decembra, so se naša pričakovanja razumljivo še povečevala. A sem – kot sem že prej omenil – izjemno vesel, da so fantje za konec odskakali tako dobro. To je seveda lepa napoved tudi za preizkušnje, ki prihajajo. Gremo naprej!

Ali je bila pravilna odločitev vodstva tekmovanja, da prekine finale v Bischofshofnu?

Vsekakor. Ne vem, zakaj so sploh tako dolgo odlašali s to odločitvijo. Vsi skupaj smo morali zgoraj čakati skoraj uro, kar še zlasti za tekmovalce ni prijetno.

Dan prej ste trenerji sami prevzeli vajeti v svoje roke, odšli s tribune in tako tekmovalno razsodišče dobesedno prisilili k temu, da je prekinilo in odpovedalo kvalifikacije.

Mislim, da se je to zgodilo prvič. Da smo namreč prehiteli žirijo, pobudnik akcije pa je bil norveški trener Alexander Stöckl.

Koga vse boste od skakalcev peljali v Bad Mitterndorf oziroma Tauplitz?

Zagotovo Kranjca, Damjana, Prevca, Šinkovca in Tepeša, Mežnarja pa bo zamenjal bodisi Dejan Judež bodisi Nejc Dežman. O tem bo odločil strokovni svet.

Kaj boste počeli do odhoda v Avstrijo?

Fantje imajo ta konec tedna prost, v ponedeljek pa bomo nadaljevali s kondicijsko vadbo. Želeli bi si tudi dvakrat trenirati na skakalnici v Kranju, a bomo videli, če bo to mogoče. Goran Janus Foto Matej Družnik