Janus: Skok za Robijevo dušo

Na današnji tekmi vseh šest Slovencev, Robert Kranjec je bil v kvalifikacijah v Zakopanah s 137 metri najdaljši.

Objavljeno
20. januar 2012 13.43
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Zakopane – Robert Kranjec je včeraj na skakalnici Wielka Krokiew v poljskih Tatrah nadaljeval tam, kjer je bil že na Kulmu – na vrhu. Življenjsko formo in po nedeljski zmagi še okrepljeno samozavest je namreč odlično unovčil tudi v kvalifikacijah v Zakopanah, v katerih je bil s 137 metri z naskokom najdaljši med 56 smučarskimi skakalci iz 16 držav. »Leteči Kranjčan«, ki je bil kot deveti v skupnem seštevku že vnaprej uvrščen na današnjo tekmo, je z novim tekmovalnim dresom sijajno izkoristil ugoden vzgornik in poletel daleč proti dnu naprave. Čeprav se je zelo približal uradnemu rekordu skakalnice, ki si ga s 140,5 metra dve leti lasti Švicar Simon Ammann (še meter daljši je bil sicer na prireditvi celinskega pokala marca '05 Finec Juha-Matti Ruuskanen), Kranjec pri doskoku ni imel nikakršnih težav.

Toda najdaljši skok včerajšnjega dneva (v kvalifikacijah sta se mu s 131 metri najbolj približala Poljak Piotr Zyla in Rus Denis Kornilov) je sprejel precej ravnodušno. Kot da po dveh zadržanih poskusih na uradnem treningu (123 m/14. in 124 m/14.) sprva sploh ni mogel verjeti, kako dober kvalifikacijski nastop se mu je posrečil. Nasmeh se mu je na obrazu narisal šele, ko se je ustavil v izteku.

»To je bil skok za njegovo dušo,« je sijajen poskus 30-letnega Kranjčana pospremil glavni trener naše skakalne vrste Goran Janus, zadovoljen, ker so vsi njegovi varovanci uspešno preskočili kvalifikacijsko letvico, tako da bo tudi na štartu današnje preizkušnje šest Slovencev. Ob Kranjcu sta zelo dober vtis zapustila še Jure Šinkovec (120,5 m/7. med kvalifikanti) in Peter Prevc (122 m/10.), čeprav sta bila na treningu še bolj prepričljiva.

Podobno velja tudi za preostale tri naše skakalce Jerneja Damjana (115,5 m/23.), Jurija Tepeša (115,5 m/32.) in novinca Jako Hvalo (108,5 m/37.), ki se je že ob ognjenem krstu uvrstil na tekmo najvišje ravni. Za prve točke v svetovnem pokalu pa bo moral 18-letni up iz Slapa ob Idriji danes stopnjevati svoje nastope.

Na treningu sta prednjačila Avstrijca Gregor Schlierenzauer in Andreas Kofler, ki je po tem, ko je dvakrat preskočil 130-metrsko znamko (130,5 m in 132,5 m), izpustil kvalifikacije. Ali se bosta v Zakopanah odkupila za razočaranje, ki sta ga minulo nedeljo doživela na Kulmu, kjer sta ostala celo brez uvrstitve na zmagovalni oder?