Janus: V seštevku plusov bi zmagali

Avstrijski smučarski skakalci po Lahtiju v svojo korist odločili drugo moštveno tekmo zapovrstjo, Slovenci v Planici peti.

Objavljeno
23. marec 2014 01.42
Cene Prevc, Nejc Dežman, Robert Kranjec in Peter Prevc na današnji moštveni tekmi v Planici 22.marec 2014
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Planica – Avstrijski smučarski skakalci so tri tedne po moštvenem zmagoslavju v Lahtiju sebi v prid odločili še drugo ekipno preizkušnjo zapovrstjo, potem ko so bili včeraj razred zase na novi Bloudkovi velikanki. Slovenci so v spremenljivih vetrovnih razmerah zasedli peto mesto, kar je bilo manj od pričakovanj več kot 12.000 gledalcev, kolikor se jih je predzadnji dan 35. finala svetovnega pokala zbralo v Planici.

Izbranci glavnega trenerja naše skakalne vrste Gorana Janusa so tekmo začeli izvrstno. Cene Prevc, novinec na moštvenih preizkušnjah med elito, je kot prvi poletel kar 134 metrov daleč in po prejetih točkah zaostal le za Avstrijcem Stefanom Kraftom (139 m) in Japoncem Reruhijem Šimicujem (133 m). Zatem je zelo dobro skočil tudi Nejc Dežman (133 m) in ubranil tretji položaj Slovenije, ki jo je nato Robert Kranjec (126 m) popeljal še mesto višje, a je nato po nastopu Petra Prevca (130 m) naša četverica nazadovala na četrto mesto.

Toda razlike so bile izjemno majhne; nekaj več prednosti so si zagotovili le Avstrijci, ki so imeli po prvem »polčasu« 9,5 točke naskoka pred Norvežani, medtem ko je Slovence od tretjeuvrščenih Nemcev ločilo vsega 1,1 točke, od drugouvrščenih »vikingov« pa le 3,9 točke. Mlajši od bratov Prevc je bil v finalu v slabših razmerah deset metrov krajši kot pri prvem poskusu in Slovenija je izgubila še eno mesto. Na četrto jo je nato nazaj pomaknil Dežman (119 m), vsi upi na morebitno uvrstitev med najboljšo trojico pa so splavali po zlu po Kranjčevih težavah v mokri smučini in zraku, zaradi katerih ni mogel izvleči več od 124 metrov, tako da je zasedba »kranjskega Triglava« zdrsnila celo na šesto mesto.

Peter Prevc (125 m) je potem izkoristil spodrsljaj Romana Koudelke (104,5 m) in Slovenijo umestil pred Čehe, višje od petega mesta pa ni šlo. »Veter je ves čas spreminjal moč in smer pihanja, morda nam je zmanjkalo malo sreče in smo si zato privoščili kakšno napako preveč, čeprav se večja nikomur ni prikradla, tako da smo lahko na koncu zadovoljni z uvrstitvijo. Razlike so bile majhne, drugi so bili tokrat pač boljši od nas,« je strnil vtise 21-letni Gorenjec in besedo prepustil svojemu mlajšemu bratu, ki je bil po točkah včeraj celo naš najboljši skakalec.

»Nekaj posebnega je bilo prvič nastopiti za ekipo v svetovnem pokalu. Moj prvi poskus je bil boljši od drugega, pri katerem sem storil manjšo napako, pritisk pa je bil veliko manjši kot na petkovi tekmi,« je razkril Cene Prevc, ki si želi danes, ko se bodo ob 9. uri začele kvalifikacije za zadnjo preizkušnjo (10.30) v tej sezoni svetovnega pokal, prikazati čim boljši nastop.

Dežman je povedal, da je bil njegov prvi skok kar dober, pri drugem pa je malo zamudil odskok. »Uvrstitev je kar v redu, čeprav ostaja malo grenkega priokusa, ker smo bili do zadnjega v igri za stopničke. Nemci so imeli veliko sreče, mi pa kar precej smole,« je omenil 21-letni Kranjčan in pribil, da se bo na današnjo tekmo odpravil z dvignjeno glavo: »Poskusil bom narediti dva dobra skoka, potem pa bomo videli, kam me bo to pripeljalo.«

Podobno je razmišljal tudi Kranjec. »Do začetka druge serije nam je kazalo zelo dobro, potem pa se nam ni izšlo po željah. S Petrom sva imela malce slabše razmere, najini neposredni tekmeci pa boljše, zato so se odlepili. Pred mojim finalnim poskusom je začelo močneje deževati, v nastop sem šel bolj agresivno, a me je potem voda v smučini zavrla, zato sploh nisem mogel zares odriniti,« je 32-letni Kranjčan opisal svoje težave in dodal, da so imeli prvouvrščeni Avstrijci in četrtouvrščeni Nemci ogromno »krompirja«. »Prejemali so minuse za ugoden veter, zaradi česar se je tudi naredila razlika, ki je nismo mogli več nadomestiti.«

Goran Janus kljub vsemu čestital svojim varovancem. »Borili so se po svojih najboljših močeh. Kazalo je bolje, glede na vse, kar se je dogajalo, pa je peto mesto odlično. Sreča nam ni bila naklonjena, zbrali smo največ plusov, v tem točkovanju bi po mojem zmagali. A to je šport,« je presodil slovenski »selektor« in glede današnje tekme dejal, da je edino odprto vprašanje le še to, kdo bo osvojil končno drugo mesto v skupnem seštevku – Severin Freund ali Peter Prevc. Bolje kaže 25-letnemu Nemcu, ki ima pred velikim finalom enajst točk prednosti. Za povrh je – če je mogoče soditi tudi po včerajšnjih dosežkih, ko je bil Freund (133 m in 133,5 m) tretji najboljši posameznik za Andersom Bardalom (131 m in 132,5 m) in Kraftom (135 m in 133,5 m) – tudi v boljši formi.

Avstrijci (ob Kraftu so bili v ekipi še Thomas Diethart, Andreas Kofler in Gregor Schlierenzauer) so imeli na koncu zajetnih 38 točk naskoka pred Poljaki, pri katerih je Piotr Zyla s 141 metri dosegel rekord nove Bloudkove velikanke. Še pol metra dlje je sicer odneslo Nemca Marinusa Krausa, ki pa je po doskoku z obema rokama podrsal po snegu. »Edina napaka je bila v tem, da sem poskušal narediti telemark, zato nisem mogel obstati na nogah. Škoda, tako smo izgubili precej dragocenih točk,« je obžaloval 23-letni Bavarec, medtem ko se je Schlierenzauer čudil veliki premoči, ki so jo imeli včeraj. »Vedel sem, da se lahko potegujemo za prvo mesto, nisem si pa mislil, da bomo tako prepričljivo zmagali,« je priznal 24-letni Tirolec.