Julia Simon izkoristila priložnost, Polona Klemenčič izgubila 15 mest

Francozinja je nova biatlonska svetovna prvakinja v zasledovanju. Sedem zgrešenih strelov preveč za Anamarijo Lampič. Pri moških znova Johannes Thingnes Bø.
Fotografija: Julia Simon je uspešno prekosila vse tekmice. FOTO: Tobias Schwarz/AFP
Odpri galerijo
Julia Simon je uspešno prekosila vse tekmice. FOTO: Tobias Schwarz/AFP

Francozinja Julia Simon je nova biatlonska svetovna prvakinja v zasledovanju. Srebro je osvojila zmagovalka šprinta, Nemka Denise Herrmann-Wick, bron pa norveška šampionka Marte Olsbu Røiseland. Polona Klemenčič je tekmo končana na 22. mestu, Anamarija Lampič pa na 51.

O zmagovalki je odločalo zadnje streljanje. Nemka Herrmann-Wick je imela lepo prednost po zmagi v šprintu, posebej po drugem streljanju, ko je morala Švedinja Hana Öberg, druga s petkove tekme, kar dvakrat v kazenski krog. A tudi Nemka ni bila natančma. To je izkoristila vodilna v svetovnem pokalu Julia Simon, ki je prva tri streljanja kljub gosti megli opravila brez napake, pridobila devet mest in šla v predzadnji krog s sekundo in pol prednosti pred Nemko.

Francozinja se je na zadnjem strelskem postanku odločila za veliko tveganje, ob hitrem streljanju sicer zgrešila en strel, Nemka pa poleg nje kar dva in razlika za zadnji krog je znašala 28 sekund. Nemki se je celo približala Marte Olsbu Røiseland, ki je po skupaj treh strelskih napakah zaostajala za vsega osem sekund.

Francozinja je v zadnjem krogu še večala prednosti in si zagotovila prvo posamično kolajno na prvenstvih, 25.000 gledalcev v areni v Oberhofu pa je bilo vseeno navdušeno nad srebrom Denise Herrmann-Wick. Kolajne pa je bila vesela tudi Norvežanka, saj je po težavah z zdravjem tekmovalno sezono začela šele po novem letu na Pokljuki.

Polona Klemenčič (v sredini) je preveč izgubila pri streljanju. FOTO: Lisa Leutner/Reuters
Polona Klemenčič (v sredini) je preveč izgubila pri streljanju. FOTO: Lisa Leutner/Reuters

Slovenki premalo zbrani

Polona Klemenčič, osma po šprintu, v resnici pa po odpovedi obolele Italijanke Lise Vittozzi celo sedma, na strelišču ni obdržala potrebne zbranosti za presenečenje. Začela je z enim kazenskim krogom, nadaljevala z dvema, dodala še enega in predstavo z ničlo nekoliko popravila na zadnjem streljanju ter se borila za dvajseterico. Na koncu je bila 22.

»Zanimivo. Na nastrelitvi ni bilo megle in vetra, potem pa se je po štartu pojavila megla. Leže sploh nisem vedela, kam streljam. Vseeno sem poskušala iztržiti čim več. Žal mi je za zadnji zgrešeni strel na prvem postanku stoje. Sprožila sem prehitro in je šel mimo. Na koncu sem se zbrala, me je pa v zadnjem krogu malce začelo pobirati. Vseeno sem zadovoljna s tekmo,« je pojasnila. Klemenčič.

Druga Slovenka je sploh prvič v karieri na najvišji ravni nastopila v zasledovanju. Kar sedem zgrešenih strelov je bilo preveč, da bi Anamarija Lampič, ki zaradi bolezni ni popolnoma pripravljena, v smučini lahko pridobila odločilno prednost za preboj na vidnejša mesta. Tekmo je končala kot 51.

»Izpolnila sem svoj cilj, da me tekmovalke niso ujele za en krog. Tekaško je bilo že boljše kot na šprintu. Na strelišču pa na prvem postanku nisem videla nič in sem bila presenečena, da sem zgrešila le dvakrat. Sicer pa sem sploh prvič streljala v taki megli. Čez diopter se res težko vidi. Borila sem se do ciljne črte in za mano je super tekma,« je dejala Lampičeva.

Johannes Thingnes Bø se je veselil novega uspeha. FOTO: Christof Stache/AFP
Johannes Thingnes Bø se je veselil novega uspeha. FOTO: Christof Stache/AFP

Vidmar pridobil 17 mest

Na moški tekmi je bil najhitrejši norveški biatlonec Johannes Thingnes Bø in osvojil še tretje zlato odličje. Po prvem mestu z mešano štafeto in v šprintu je bil v nedeljo najboljši še v 12,5 km dolgem zasledovanju. Tekmo je končal v velikem slogu z 20 zadetimi streli in imel po štirih streljanjih že več kot minuto prednosti pred rojakom Sturlo Holmom Lægreidom, ki je bil prav tako brezhiben s puško. V boju za bron so se na zadnjem streljanju pomerili Norvežana Vetle Sjåstad Christiansen in Tarjei Bø ter Šved Sebastian Samuelsson. Vsi trije so morali dvakrat v kazenski krog, v zadnjem krogu pa je imel v smučini največ moči Šved, ki je v zadnjih nekaj 100 metrih prehitel starejšega od bratov Bø. Christiansen je odpadel predčasno.

Solidno se je odrezala trojica mladih Slovencev, na strelišču pa sta bila zelo dobra Toni Vidmar in Alex Cisar. Vidmar je z 19 zadetimi streli napredoval s 43. na 26. mesto. Lovro Planko je bil nenatančen dvakrat in je s 33. mesta po šprintu napredoval na 29. Mesto za njim je končal Cisar. Ta je bil po posamični tekmi šele 54. V nedeljo je zadel vse tarče na prvih treh postankih, po napaki na zadnjem pa se je s Plankom boril za boljšo uvrstitev.

»Cilj je bil danes točno tak, kot se je izšlo – napredovati po lestvici navzgor. Želel sem si pokazati kar znam in kažem na treningih. Danes se je to dobro izšlo,« je bil po tekmi zadovoljen Vidmar. »To je bilo moje prvo zasledovanje na najvišjem nivoju, kjer sem uspel napredovati. Res sem vesel, da se mi je po ponesrečenem prvem streljanju uspelo zbrati in sem naredil dobro tekmo,« je menil Planko.

»Nastop je bil dober, a ne morem mimo dejstva, da sem zgrešil ravno zadnji 20 biatlonski strel. To je otroška napaka, ki se ne sme dogajati. Malce je bilo prisotnega tudi pritiska, saj sem se zavedal, da z ničlo lahko pridem zelo visoko. Morda bi bila dosegljiva tudi dvajseterica. A to je biatlon in ravno streljanje ga dela zanimivega,« pa je po tekmi dejal Cisar.

Preberite še:

Komentarji: