Kako se bodo znašli smučarski »odpadniki«?

Bernard Vajdič tehta možnost prekrstitve v eno izmed tujih reprezentanc.

Objavljeno
03. junij 2011 11.29
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
Ljubljana – Čeprav burni razpravi na zadnji seji alpskega zbora kar ni bilo videti konca, je ta navsezadnje le dala pričakovane odgovore o sestavi smučarskih reprezentanc za sezono 2011/12. Stroka je ob finančni omejenosti na reprezentančnem seznamu morala narediti nekaj rezov: zaradi neizpolnjevanja kriterijev sta pred vrati ekipe za svetovni pokal ostala Aleš Gorza in Bernard Vajdič, podobna usoda je doletela tudi Katjo Jazbec in Nino Katarino Mihovilovič. »Odpadniki« se bodo večinoma zatekli k matičnim klubom, Vajdič pa medtem tehta tudi možnost prekrstitve v eno izmed tujih reprezentanc.

Alpski zbor je namreč slalomistu, potem ko ga ni uvrstil v nobeno izmed ekip, prižgal zeleno luč za prestop v drugo državo. Katera naj bi to bila, Vajdič sicer še ni želel razkriti, vseeno pa se kot eno izmed možnosti omenja Moldavijo. A dovoljenje zbora je le eno izmed mnogih, ki jih Velenjčan še potrebuje pred morebitnim prestopom. Pravila Mednarodne smučarske zveze (FIS) velevajo, da mora tekmovalec najprej pridobiti tamkajšnji potni list in biti v državi vsaj dve leti prijavljen s stalnim prebivališčem, nazadnje pa počakati še na soglasje FIS. A je ta v preteklosti že dovoljevala izjeme. Ker Vajdič verjame, da je še sposoben tekmovati na najvišji ravni, še ne meče puške v koruzo, temveč raje tehta preostale možnosti.

Podobno razmišlja tudi Aleš Gorza. Vztrajal bo pri tekmovalni karieri in se vrnil v matični klub v Črni na Koroškem, za katerega pravi, da je »najboljši v Sloveniji«. »Nudijo mi vse, kar potrebujem. S klubom se bom pripravljal na sezono in se skušal vrniti med najboljše. Nisem še izgubil upanja, čeprav je res, da slovensko smučanje še nikdar ni bilo v tako slabem stanju,« je dejal Korošec, ki še čaka na dokončno odločitev zbora o kriterijih, prek katerih se bi lahko vrnil v ekipo za svetovni pokal.

Po prvih predlogih je namreč stroka določila, da bi se morala tekmovalca na lestvici FIS povzpeti vsaj do 45. mesta, če želita spet nastopiti v svetovnem pokalu. A se je pozneje zbor strinjal, da kriterije nekoliko omili (za dosego tega cilja bi namreč morala nizati zmage vsaj v evropskem pokalu) in jima da priložnost, da se dokažeta na več kvalifikacijskih tekmah. »Omenjena tekmovalca v preteklosti nista pokazala potenciala, ki smo ga od njiju pričakovali, zato sta ostala zunaj reprezentance. Z določenimi kriteriji ju želimo motivirati, da vendarle izboljšata svoj štartni položaj,« je povedal vodja stroke Vlado Makuc.

Tako kot Vajdič in Gorza sta se »na hladnem« znašli tudi Katja Jazbec in Nina Katarina Mihovilovič. »To je bil zame precejšen šok. Vodstvo se je odločilo, da da prednost mlajšim tekmovalkam, čeprav izpolnjujem kriterije vsaj za ekipo B,« je povedala Jazbečeva, ki se bo zatekla v ASK Kranjska Gora. V težavah je tudi njen starejši brat Janez, ki bo sicer lahko treniral z reprezentanco, a si bo stroške moral kriti sam.

Ob tem je sicer vodja strokovnega sveta zagotovil, da bodo vse ekipe odprte in da bodo imeli vsi tekmovalci možnost, da se pred posamezno tekmo svetovnega pokala dokažejo na primerjalnih treningih. »Ustvariti si želimo tudi konkurenco znotraj ekip, naj bo tekmovalcem jasno, da se morajo truditi za svoj obstanek,« je dejal Makuc.

Vodja stroke je povedal, da bo proračun vendarle dovoljeval izvedbo programov, zastavljenih za sezono 2011/12. »Gre za minimum, ki pa še dovoljuje konkurenčnost. Ne moremo se primerjati z velesilami, a verjamemo, da lahko kakovostno izpeljemo načrt,« je dejal Makuc. Tekmovalci bodo morali ob tem prispevati še vsak po 5000 €, vendar pa ob tem ne gre za »nadstrandard«, o katerem je pred časom govoril direktor Matija Vojsk, temveč za nujno krpanje luknje, da bodo programi sploh izvedljivi.