Ko bo dodala drugo polovico...

Ana Drev je v tej zimi do točk svetovnega pokala prišla na treh tekmah, sedaj jo čaka preizkušnja v Andori.

Objavljeno
09. februar 2012 10.35
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport

Ljubljana – Po dveh sklopih tekem hitrih disciplin bodo ta konec tedna spet na vrsti tehnične discipline, v katerih so se smučarke v svetovnem pokalu nazadnje merile na podkorenskem drsališču. Tokrat jih čakajo tri zanimive preizkušnje v Andori. Ob Tini Maze, ki si bo krpala rane iz Garmischa, si veliko obeta tudi Ana Drev.

V Pirenejih so smučarke nazadnje tekmovale pred tremi leti v La Molini, Soldeu pa bo tekme svetovnega pokala gostil prvič. Smučarke ob tem čaka dvojna mera veleslaloma, saj bo na sporedu še odpadli iz Courchevela. Ob obilici snega, ki je decembra preprečil tekmo, je francosko prizorišče v lepem spominu ostalo zlasti Ani Drev. Smučarka iz Šmartnega ob Paki se je tja nedavno vrnila na tekme evropskega pokala in zmagala.

»Dobro mi gre, moje smučanje je še vedno na visoki ravni. Za menoj je nekaj odličnih nastopov na tekmah evropskega pokala in FIS, kar le še potrjuje dobro formo. Res se dobro počutim na smučeh,« je pred poletom v žepno državico med Francijo in Španijo povedala 26-letna smučarka.

Drevova je zadovoljna, da je v primerjavi z minulo sezono vendarle stopila korak naprej. Do točk je v svetovnem pokalu prišla na treh tekmah (Sölden, Lienz in Kranjska Gora), nekaj grenkega priokusa pa so ji vendarle pustili nastopi na drugi progi. Kot da bi se bala dobre uvrstitve, se je pomaknila nazaj in prišla le do minimalnega števila točk. Vseeno druga slovenska veleslalomistka meni, da ne gre za globljo psihološko oviro. »Tukaj ne vidim težave, slabši drugi nastopi niso moja značilnost. Mislim, da je bil pač takšen splet okoliščin, verjamem, da bo na naslednjih tekmah drugače,« je prepričana.

Daljše smuči, boljši rezultati

Del zaslug, da v tej zimi vendarle smuča bolje in že ves čas kaže konstantno formo, Šmarčanka pripisuje boljšemu delu v ekipi. Velik vpliv na njeno smučanje pa ima tudi drugačen model smuči, za katerega se je odločila pred novo sezono. Njene smuči so za šest centimetrov daljše (188 cm), na kakršnih je smučala v minuli sezoni. Kot pravi, je tveganje sicer res večje, vseeno pa lahko precej bolje uravnava in pridobiva na hitrosti. »Pri teh smučeh moraš biti zelo natančen, že vsaka najmanjša napaka se hitro pozna. V prejšnji sezoni sem bila v položaju, ko si takšnih smuči ne bi mogla privoščiti,« je opisala.

Zadovoljna, da je v zadnjem obdobju le dvigovala formo, s čimer se je naselila v vrh razvrstitve evropskega pokala, je lahko potrkala po lesu, da je doslej še niso ovirale zdravstvene težave. A so se žal začele oglašati tudi stalne bolečine v hrbtu, zaradi katerih se Drevova raje izogiba slalomu. »Rada bi nastopila tudi na kakšni slalomski tekmi, a me vedno ustavi hrbet. Pri veleslalomu jih zaenkrat k sreči še ne čutim,« je dejala in potarnala, da bi se tem bolečinam gotovo lahko prej izognili, če bi v reprezentanci deloval fizioterapevt. Okrepitev s tovrstnim strokovnjakom bi bila še kako smotrna in vredna dodatnih finančnih sredstev, vsaj glede na stanje v ekipi. Bolečine v križu so v zadnjem času ovirale tudi Matejo Robnik in Vanjo Brodnik, da o Mitji Valenčiču, pri katerem je boleč hrbet že stalnica, niti ne govorimo.

Vseeno se je Drevova pred Andoro nadejala, da je nekaj dni počitka odgnalo težave, z optimizmom pa so jo kajpak navdajali tudi zadnji rezultati in uspešni treningi v Kranjski Gori. Teren je že preverila, v prejšnji zimi je tam nastopila na tekmah evropskega pokala. Kot je dejala, pričakuje lepo tekmo, po okusu veleslalomistk, s precej razgibano in valovito progo. »Želim si, da bi se znova uvrstila v finale, da bi pokazala to, kar znam, in da bi se mi končno posrečil tudi boljši drugi nastop,« je še strnila svoje želje pred pestrim koncem tedna, enem najpomembnejših za veleslalomistke v sezoni. Ob Mazejevi, ki se bo z dobrim rezultatom vendarle skušala zavihteti višje na veleslalomski lestvici, bo štartala tudi Mateja Robnik, v slalomu bo nastopila še Katarina Lavtar.