Kowalczykova nepremagljiva, Slovenke brez točk

Alenka Čebašek tekmo v klasični tehniki končala na 37. mestu, Barbara Jezeršek in Katja Višnar še počasnejši.

Objavljeno
30. november 2013 13.54
iza smučarski tekači
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Kuusamo - Poljska smučarska tekačica Justyna Kowalczyk je vpisala še drugo zmago v dveh dneh. Na drugi tekmi nove sezone svetovnega pokala na petkilometrski progi v klasični tehniki v finskem Kuusamu je za tri sekunde ugnala Norvežanka Marit Bjørgen, njena rojakinja Therese Johaug pa je zaostala še slabih dvanajst sekund več. Tri Slovenke so ostale brez točk: najhitrejša je bila Alenka Čebašek na 37. mestu z minuto in desetimi sekundami zamude, Barbara Jezeršek je bila 41. (1:13,5), Katja Višnar pa 51. (1:19,3).

»Res škoda, da se nisem pridružila dobitnicam točk. Tekme sem se, tudi zavoljo šprinterskega dosežka, nekoliko bala. Ritem sem stopnjevala, kolikor sem najbolje znala. Glede na razmere, močno je namreč snežilo, so bile smuči dobro pripravljene, še posebej za tukajšnje ekstremno strme klance,« je poudarila Alenka Čebašek.

»Dekleta so solidno odtekla in si zagotovila dobro izhodišče za jutrišnjo zasledovalno preizkušnjo. Barbara je začela prepočasi in je bila ob prvem merjenju vmesnega časa šele 65., nato pa dostojno nadaljevala in se zavihtela v bližino dobitnic točk. Jutri je k sreči na sporedu 10-kilometrska tekma v prosti tehniki, ki je dovolj težka, da bo ustrezala obema. Servisna ekipa je glede na sneženje in težke razmere v smučini z odliko opravila svoje delo,« je strnil vtise glavni trener Marko Gracer.

»Vse mi je šlo po načrtih. Ni bilo lahko, razmere na progi so bile zahtevne, spet sem se borila s časom Marit Bjørgen in izšlo se mi je. Po šprintu sem se dobro spočila, a me je danes vseeno peklo v mišicah. Jutri me čaka nova zelo pomembna preizkušnja,« pa je pojasnila zmagovalna Poljakinja.

V moški konkurenci se je zmage na desetkilometrski progi v klasični tehniki veselil Čeh Lukaš Bauer (24:43,8) pred Norvežanom Eldarjem Rønningom (+2,4) in Rusom Dmitrijem Japarovom (5,7). Slovenskih tekačev v svetovnem pokalu ni. Jutri se bodo v prosti tehniki na progo najprej pognala dekleta na 10 km (ob 10. uri), nato pa še fantje na 15 km (ob 12.15).