Kraft kot z drugega planeta, med Slovenci najboljši Lanišek

Avstrijski skakalni šampion je po dveh zmagah v Ruki sebi v prid odločil tudi prvo tekmo za svetovni pokal v Lillehammerju. Domžalski as med deseterico.
Fotografija: Anže Lanišek se je prvič v sezoni prebil med elitno deseterico. FOTO: Geir Olsen/Reuters
Odpri galerijo
Anže Lanišek se je prvič v sezoni prebil med elitno deseterico. FOTO: Geir Olsen/Reuters

Avstrijski smučarski skakalec Stefan Kraft v 45. sezoni svetovnega pokala še ne pozna poraza. Po dveh zmagah prejšnji konec tedna v Ruki je v svojo korist odločil tudi prvo tekmo v Lillehammerju.

S skokoma, dolgima 104 in 92,5 metra, je bil 30-letni Avstrijec, ki je slavil že 33. zmago v svetovnem pokalu, prepričljivo prvi tudi na srednji Olimpijski napravi (HS-98). Na zmagovalnem odru mu je znova družbo delal drugouvrščeni Nemec Andreas Wellinger (99 m in 92 m), ki je zaostal za natanko pet točk tretji pa je bil Kraftov reprezentančni kolega Daniel Tschofenig (97,5 m in 94 m).

Najboljši Slovenec je bil tokrat Anže Lanišek (94 m in 93,5 m), ki je zadržal osmo mesto iz uvodne serije. Tako je dosegel prvo uvrstitev med elitno deseterico v tej sezoni. »Solidna tekma. Drugi skok je bil malce zgoden, prvi pa je bil zelo všečen. V drugem sem malo pretiraval, a je rezultat še vseeno lep. Jutri je nov dan,« je izjavil 27-letni Domžalčan, sicer član SSK Mengeš.

Točke sta si od naših priskakala tudi Timi Zajc (95,5 m in 92,5 m) in Peter Prevc (93,5 m in 93 m), ki sta drug za drugim pristala na 18. oziroma 19. mestu.

image_alt
Hrgota: Na žalost so povzročili več škode, kot so naredili dobrega

»To je bila kar zahtevna tekma. V prvi seriji so Anže, Timi in Peter prikazali zelo lepe skoke. Morda jim je zmanjkalo malo sreče, da bi se borili za uvrstitev med deset. Mogoče so v tej želji v drugi seriji naredili manjše napake, a raven skakanja teh treh fantov je bil kar lep. Anže je naredil dva lepa skoka. Malenkosti odločajo, ali se boriš za zmagovalni oder ali za uvrstitev v top 10. Na večji napravi jutri pričakujemo dvig forme in lovljenje najboljših skokov,« je dejal glavni trener slovenske reprezentance Robert Hrgota.

Obilo smole je imel spet Žiga Jelar (89,5 m), ki je kot 31. za las (za pičle 0,9 točke) zgrešil preboj v drugo serijo, medtem ko je Domen Prevc obtičal že v včerajšnjih kvalifikacijah.

Stefan Kraft v tej sezoni še ne pozna poraza. FOTO: Geir Olsen/AFP
Stefan Kraft v tej sezoni še ne pozna poraza. FOTO: Geir Olsen/AFP

Kraft na vrhu že po prvem »polčasu«

Že po uvodni seriji je bil v najboljšem izhodišču Stefan Kraft, ki ga je odneslo daleč najdlje med vsemi. Za svoj izjemen skok, dolg 104 metre, je prejel 154,4 točke, 6,8 več od drugouvrščenega Nemca Andreasa Wellingerja (99 m). Tretji je bil Andreasov izkušeni rojak Pius Paschke (99 m).

Med Slovenci je najbolje kazalo Anžetu Lanišku (94 m), ki je po prvem »polčasu« držal osmo mesto. Timi Zajc (95,5 m), ki je prikazal enega od svojih najboljših nastopov na tej skakalnici, je bil 14., v finale pa se je od naših prebil tudi Peter Prevc (93,5 m), ki je zasedal 19. mesto.

Jutri bosta tekmi na sosednji veliki napravi (HS-140); skakalke se bodo med seboj merile od 12.30 naprej, moška preizkušnja pa se bo začela ob 17. uri.

Preberite še:

Komentarji: