Kranjec bo z novo čelado napadal deseterico

V Kuusamu danes, če veter ne bo premočan, kvalifikacije za uvodno posamično tekmo s šestimi Slovenci.

Objavljeno
25. november 2011 08.58
Posodobljeno
25. november 2011 09.03
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – Finci so – kot je bilo pričakovati – pravočasno »pobelili« 120-metrsko skakalnico v Kuusamu, zato pa so nemočni v boju z vetrom. Potem ko so zaradi premočnih sunkov odpovedali včerajšnji prosti trening, jim preostaja zgolj upanje, da se bo od danes do nedelje vreme le umirilo.

A napoved za uvodno prireditev svetovnega pokala v smučarskih skokih in nordijski kombinaciji ni najboljša. Po njej bo namreč v Kuusamu ves konec tedna močno pihalo, sunki naj bi med sneženjem dosegli celo hitrost 30 km/h. »Na srečo vsaj ni tako mraz kot običajno, sploh lani je bilo tu grozno. Na termometru je kazalo 20 stopinj pod ničlo, toda na vrhu zaletišča jih je bilo zaradi vetra vsaj še deset manj,« se je lanskega nordijskega odprtja v finskem smučarskem središču Ruka spomnil v minulih treh zimah najboljši slovenski skakalec Robert Kranjec.

»Leteči Kranjčan« bo slejkoprej tudi v novi sezoni naš glavni kandidat za odmevnejše dosežke, to potrjujejo tudi visoki cilji, ki si jih je zadal za tekmovalno zimo 2011/12. »V skupnem seštevku svetovnega pokala merim med najboljšo deseterico, na novoletni turneji pa si želim dobro odskakati na vseh štirih napravah,« je razkril Kranjec. Na vprašanje, kaj pričakuje od svetovnega prvenstva v smučarskih poletih v Vikersundu, pa je kot iz topa izstrelil, da na velikih tekmovanjih štejejo zgolj kolajne. »Četrto mesto je sicer lepa uvrstitev, a od njega na SP nimaš prav dosti.«

Glavni kandidati za najvišja mesta bodo po njegovem isti kot v prejšnji sezoni, torej Avstrijci z Morgensternom in Schlierenzauerjem na čelu. »Malysza bo v poljskem taboru dostojno zamenjal Stoch, resno bo treba računati z Nemcem Freundom, Švicarjem Ammannom, ki bo sicer izpustil prve tekme, pa tudi s kakšnim Fincem, med katerimi lahko preseneti Hautamäki,« je ocenil Kranjec, ki največ možnosti za osvojitev velikega kristalnega globusa pripisuje »Schlieriju«, ker bo »bolj lačen kot 'Morgi'.«

Slovenski rekorder se bo v Kuusamu, kjer bodo od naših skakali še Jernej Damjan, Dejan Judež, Peter Prevc, Jure Šinkovec in Jurij Tepeš, predstavil z novo čelado, ki jo bo krasila abstraktna risba, kot ljubiteljski fotograf pa s seboj ni pozabil vzeti fotoaparata, s katerim bo spet ovekovečeval zanimive motive na potovanjih.