Kranjec z Benkovičem obujal spomine

Smučarski skoki: leteči Kranjčan se želi obdržati med elitno deseterico na svetu.

Objavljeno
13. december 2013 11.18
Robert Kranjec na državnem prvenstvu v Planici 13.Oktobra 2013.
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Titisee-Neustadt, znan zdraviliški kraj na skrajnem jugozahodu Nemčije, ki slovi predvsem po knajpanju, bo po sušnih šestih letih znova gostil najboljše smučarske skakalce na svetu. Glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus to pot ni posegal v ekipo, tako da bo naše barve na veliki napravi Hochfirst (HS-142) od danes do nedelje branila ista sedmerica kot prejšnji konec tedna v Lillehammerju.

Od Slovencev je ta čas v najboljšem položaju Robert Kranjec, ki po štirih posamičnih tekmah v skupnem seštevku za svetovni pokal s 116 točkami drži deveto mesto, kar pomeni, da je že vnaprej uvrščen (vsaj) na prvo preizkušnjo v Titisee-Neustadtu.

»To je velika prednost, saj prvi dan nisi pod nobenim pritiskom oziroma stresom. Tako se lahko v miru pripraviš za tekmo in preizkusiš kakšen nov kos opreme,« je razkril 32-letni Kranjčan, ki se je s šestim, osmim in sedmim mestom nazadnje trikrat zapored prebil med elitno deseterico, pri čemer je zadnji uvrstitvi v Lillehammerju dosegel bolan.

A zdaj je spet vse v najlepšem redu, kakor je zatrdil pred včerajšnjim odhodom v Nemčijo, kamor so se ob njem odpeljali še Jurij Tepeš (14. v svetovnem pokalu/96 točk), Peter Prevc (20. mesto/58 točk), Jaka Hvala (45./6) ter Rok Justin, Tomaž Naglič in oboleli Matjaž Pungertar, ki so še brez točk.

»Počutim se kot nov. Kot da (mi) sploh nič ne bi bilo,« je dal vedeti, da je spet »zdrav ko dren«. Dobro voljo mu vliva tudi uspešen sredin trening na veliki napravi v Planici. »Izvedel sem osem ali devet skokov, s katerimi sem bil zelo zadovoljen, saj so bili v tehničnem pogledu na precej visoki ravni. Lepo me je neslo in dobro sem čutil zrak pod smučmi,« je razkril in zaupal, da so bili njegovi najdaljši skoki dolgi okrog 140 metrov. Nadeja se, da jih bo ponovil tudi na največji nemški naravni skakalnici, ki je ime dobila po bližnji gori Hochfirst (1192 m).

»Všeč mi je, ker je velika (rekord si na njej s 147,5 metra lasti Avstrijec Manuel Poppinger – op. p.), poleg tega se ob njej vedno zbere ogromno ljudi,« se tekem in odličnega vzdušja v Titisee-Neustadtu že veseli Kranjec, čeprav tam še ni potrdil svojih letalskih sposobnosti. V štirih nastopih v letih 2001 in 2002 si je namreč tam doslej le enkrat izbojeval točke (s 27. mestom), preostale njegove uvrstitve na skakalnici Hochfirst so 43., 44. in 48. mesto.

»Ravno v torek sem se dobil z Rokom Benkovičem, ki me je vprašal, kje imamo naslednje tekme. Ko sem mu odvrnil, da v Titisee-Neustadtu, sva nato skupaj ugotavljala, da tam nihče ni prav blestel. Potrudil se bom, da bom tokrat zapustil boljši vtis,« je poudaril »leteči Kranjčan« in na vprašanje, s čim bi bil ta konec tedna zadovoljen oziroma nezadovoljen, odvrnil, da bi se rad v skupnem seštevku obdržal med najboljšo deseterico, o slabih stvareh pa ne razmišlja ...