Kriechmayr najhitrejši v Wengnu, Čater v deseterici

Smuk v Wengnu je eden od vsakoletnih vrhuncev smučarske sezone, tokrat je Vincent Kriechmayr ugnal prvega favorita Beata Feuza. Martin Čater je presenetil z osmim mestom. 
Fotografija: Vincent Kriechmayr je s stisnjeno pestjo proslavil odlično vožnjo v Wengnu. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Vincent Kriechmayr je s stisnjeno pestjo proslavil odlično vožnjo v Wengnu. FOTO: AFP

Tekmovanje za pokal Lauberhorn v Wengnu je tokrat potekalo v čudovitem sončnem vremenu, klasični smuk je spremljalo ogromno švicarskih gledalcev, ki so pričakovali domačo zmago. Beat Feuz je bil prvi favorit, začel je nekoliko bolj počasi, potem pa je v srednjem delu v Kernenovem S-u stopil na plin in do cilja smučal izvrstno ter z mesta za vodilnega izrinil Aksla Lunda Svindala.
 
Domači gledalci so bili navdušeni, potem pa jih je utišal Vincent Kriechmayr, ki je s smučanjem praktično brez napak za 14 stotink ugnal izkušenega Švicarja. Na skoraj dve minuti in pol dolgem smuku je presenetil tudi Alexander Aamodt Kilde, ki je resno ogrožal Avstrijca, na koncu pa je bil zadovoljen tudi s tretjim mestom. 
 
Na smuku v Wengnu se za točke borijo trije Slovenci - Miha Hrobat, Martin Čater in Boštjan Kline. Odlično je smučal Martin Čater, ki si je v zgornjem delu nabral dobro sekundo zaostanka, nato pa je smučal zelo hitro in zaostanek zmanjševal, v cilju je prišel celo pod sekundo, 92 stotink zaostanka pa je bilo dovolj za odlično osmo mesto Čatra. 

Včeraj je na kombinaciji nastopil tudi Klemen Kosi, a so se v slovenskem taboru odločili, da Kosija raje že danes pošljejo v Kitzbuhl, kjer se bo lahko v miru pripravl na najbolj prestižni smuk, ki bo na sporedu prihodnji konec tedna. 

Beat Feuz je bil prvi favorit domačih navijačev, smučal je odlično, a za odtenek prepočasi za zmago. FOTO: AFP
Beat Feuz je bil prvi favorit domačih navijačev, smučal je odlično, a za odtenek prepočasi za zmago. FOTO: AFP




Prvi je kandidaturo za zmago vložil Aksel Lund Svindal, ki je smučal zelo dobro predvsem v zgornjem delu in z veliko prednostjo prevzel vodstvo. A je na sedežu vodilnega vztrajal le do nastopa Beata Feuza, ki je pred navdušeno množico domačih gledalcev smučal izvrstno in prevzel vodstvo. Zdelo se je, da bo Feuzu težko kdo odvzel prestižno zmago, nato pa je odlično smučal Vincent Kriechmayr. Pred ciljnim S-om je bil izenačen s Švicarjem, nato pa je zadnja dva zavoja odpeljal bolje in za 14 stotink prevzel vodstvo. Švicarski gledalci so potihnili, Avstrijcem se obeta prva zmaga v Wengnu po letu 2015. 

Še eden od favoritov Franz je v zaključku smuka padel in pristal v zaščitnih ograjah, že pred padcem pa je bil prepočasen za stopničke. Franz jo je odnesel brez poškodb, grdo je padel tudi Steven Nyman, katapultiralo ga je v zrak pri 140 kilometrih na uro, tudi on pa jo je dobro odnesel in je sam odsmučal do ciljnega prostora v Wengnu. 

Kriechmayerja dolgo časa ni ogrozil nihče, nato pa je za pravo dramo poskrbel Alexander Aamodt Kilde. Norvežan je smučal izjemno, s kombinacijo moči in tehnično dovršenih zavojev je dihal za ovratnik Avstrijcu, v spodnjem delu je bil celo nekaj stotink hitrejši, na koncu pa je njegovo smučanje zadoščalo za tretje mesto. Z odra za zmagovalce je izrinil svojega reprezentančnega kolega Svindala. 

Komentarji: