Laureus v sredo v rokah Tine Maze?

Še dva dni in v Kuala Lumpurju bodo razkrili, ali bo slovenska smučarska šampionka Tina Maze letošnja dobitnica laureusa.

Objavljeno
24. marec 2014 14.43
reu zoi
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana − Še dva dni in na slavnostni podelitvi v Kuala Lumpurju bo znano, ali bo slovenska smučarska šampionka Tina Maze letošnja dobitnica laureusa, prestižne športne nagrade, imenovane tudi »športni oskar«. Ob njej je v igri še pet kandidatk, samih velikih svetovnih imen: nogometašica Nadine Angerer, plavalka Missy Franklin, atletinji Shelly-Ann Fraser-Pryce in Jelena Isinbajeva ter teniška igralka Serena Williams. V predstavitvenem intervjuju je 30-letna Črnjanka na vprašanje, kateri trenutek iz lanskega leta je zanjo najbolj nepozaben, odvrnila: »Dva bi izbrala. Prvič: superveleslalomska zmaga v Cortini, ko sem se vendarle pridružila šestim dekletom z zmagami v vseh disciplinah. In drugič: Lenzerheide, kjer sem prejela veliki kristalni globus. Bilo je zelo čustveno, celotna ekipa je jokala.«

Olimpijska izkušnja iz Sočija? Obožujem olimpijske igre. Ko smo vsi zbrani v olimpijski vasi, je to neke vrste vrnitev k športnim koreninam. Proge so bile čudovite, tudi lepo so nas sprejeli. Seveda alpsko smučanje ni najbolj priljubljena disciplina v Rusiji, pa vendar upam, da se bo to v prihodnje spremenilo.

Kaj bi vam pomenila osvojitev nagrade, kot je laureus? Zame bi bila to izjemna čast. Tekmovati s takšnimi zvezdami, kot so Serena Williams, Missy Franklin, Jelena Isinbajeva ... je nekaj prav posebnega.

Kako se sproščate, ko niste na smučeh? Rišem, poslušam glasbo, družim se s prijatelji in družino, sprehajam psa.

Ste vraževerni? Imam svoj ritual pred tekmami, a naj ga zadržim zase.

Kaj vam je pri smučanju najljubše? Občutek svobode, drsenje po neokrnjenih pobočjih, hitrost, nadzor. In seveda to, da si del narave, obdan s čudovito okolico.

Upate, da boste v prihodnosti za seboj na pot vrhunskosti potegnili še več slovenskih smučarjev? Seveda, toda ta šport potrebuje ogromno podpore, moja domovina pa ima ta čas precejšnje težave pri razvijanju uspešnih programov za podmladek.

Vaš otroški idol? Šampioni iz moje vasi, ki je dala že pet olimpijcev. Pa Mitja Kunc in Mateja Svet.

Katere mlajše smučarke vidite v boju za globuse v prihodnjih letih? Anno Fenninger, Mikaelo Shiffrin in Laro Gut, če bodo le trdo delale.