Massi: Napadati bo treba do zadnje stotinke

Tina Maze, ena favoritinj za sljemensko krono, bo nocoj lahko popravila slab tamkajšnji izkupiček.

Objavljeno
03. januar 2012 09.21
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport

Ljubljana – Najboljša slovenska smučarka Tina Maze, ki se je od starega leta poslovila s 30. uvrstitvijo na zmagovalni oder, je novo pričakala na treningu v Toblachu. Če bi v slogu silvestrskega odštevanja sledili številskemu nizu še pri njenih slalomskih rezultatih, bi se ji po 3. mestu v Flachauu in drugem v Lienzu danes na Sljemenu nasmihala zmaga.

A Tine ne zanimajo številke, je pred prvo tekmo za svetovni pokal v novem letu nad Zagrebom poudaril trener Andrea Massi. »Statistika je za novinarje, nam ne pomeni nič,« je opozoril prvi mož ekipe aMaze, ki je s Korošico v hrvaško glavno mesto pripotoval v nedeljo. Prostih dni Mazejeva ni imela. Počivala je le dan po tekmi v Lienzu, zadnji dan starega in prvi novega leta pa je na Tirolskem marljivo pilila formo: »Novo leto je praznik za turiste, ne pa tudi za vrhunskega športnika. V hotelu so nam pripravili lepo presenečenje, a Tina se je hitro odpravila spat,« je razkril. Z opravljenim treningom zaradi visokih temperatur ni bil zadovoljen. »Podlaga ni bila pravšnja. A boljše v tej topli zimi skorajda ni mogoče najti. Kljub temu smo opravili vse, kar smo načrtovali,« je Massi opisal zadnji trening pred zagrebškim smučarskim spektaklom.

Tudi hrvaškim organizatorjem narava ni prizanesla. Sive lase so jim povzročale visoke temperature in slaba vremenska napoved, ki pred današnjo slalomsko tekmo prinaša celo dežne kaplje. Čeprav jim je na silvestrovo z vbrizgavanjem uspelo pripraviti poledenelo progo, se je včeraj živo srebro na termometru trdno držalo nad ničlo, podlaga se je zmehčala. A razloga za preplah ni, so smučarske ljubitelje pomirili Zagrebčani. »Vedran Pavlek je zelo sposoben, odličen organizator. Z ekipo je garal za pripravo tekme in verjamem, da jo bo tudi brezhibno izvedel,« je Massi pohvalil direktorja hrvaških smučarskih reprezentanc, enega ključnih mož pri organizaciji sljemenskih preizkušenj. Na Rdečem spustu, progi, na kateri bodo vijugale najboljše alpske smučarke, Mazejeva višje od 6. mesta še ni prismučala. Dvakrat je vknjižila ničlo, lani pa je bila nad Zagrebom 16. »Sljemenski slalom je zelo dolg, zahteva dobro pripravljenost in zbranost,« je Tina razkrila, kaj bo odločalo v boju za vrh. »Razplet bo odvisen od podlage – morda bo ledena ali pa mehka. Vsekakor pa bo treba napadati do zadnje stotinke,« je teren komentiral Massi, čigar varovanka si v novem letu želi zdravje, da bo lahko uresničevala visoke športne cilje, nadgradila lanske rezultate.

Slab začetek sezone na ameriškem snegu je pozabljen, na evropski podlagi je steklo. Mazejeva čuti, da je na višji ravni, kakor je bila prejšnjo sezono, in da ima še nekaj rezerv. Uvrstitvi na zmagovalni oder sta ji utrdili samozavest in razprli krila; zdaj hoče še več. Nadeja se uspešnega januarskega niza, saj se zaveda, da je bera prvega meseca leta v svetovnem pokalu najbolj pomembna. Da je vse bolj nevarna, je na tekmi v Lienzu začutila tudi prva slalomistka Marlies Schild, zmagovalka vseh štirih tekem v tej disciplini. Ob bok avstrijski šampionki pa so jo v izboru favoritinj za zagrebško krono uvrstili novinarji Jutarnjega lista v sodelovanju s hrvaško smučarko Ano Jelušić. Medtem ko se bo Mazejeva (štartala bo s številko 3) bojevala za najvišja mesta, bo trener za tehnične discipline v ženski reprezentanci Denis Šteharnik, ki je v Zagreb pripotoval z Ilko Štuhec (53) in Katarino Lavtar (66), trepetal za uvrstitev v finale. »Naš cilj je ena uvrstitev med 30. Moramo biti realni. Slalomske ekipe pravzaprav nimamo, ustvarili jo bomo še ta mesec z okrepljenim treningom na domačem terenu in tako tudi denarno lažje izpeljali program,« je razmišljal pred petim slalomom sezone.