Na OI se je naučila, kako naj se loti Bjørgnove

Norveška smučarska tekačica Therese Johaug do velikega kristalnega globusa.

Objavljeno
17. marec 2014 12.07
T. V., šport
T. V., šport
Falun – Četudi je velika Marit Bjørgen naredila vse, da bi osvojila veliki kristalni globus, svoj četrti v karieri, to letos ni bilo dovolj. Njena prijateljica in partnerica s treningov Therese Johaug ni ponovila teka z OI, ko se je prepozno poskušala otresti velike rojakinje.

To je bil največji tek 25-letne Norvežanke, niti ne zaradi skupne zmage na mini turneji, marveč zavoljo končnega cilja, ki ji je prinesel veliko kristalno kroglo, o kateri sanja že vse življenje. V zadnjih štirih letih je prav po šolsko šla skozi proces zorenja, zime končala kot 4. (2011), 3. (2012), 2. (2013), letos pa naredila odločilni korak in na vrhu nasledila Justyno Kowalczyk, ki je sezono zaradi zloma stopala predčasno končala že po olimpijskih nastopih v Sočiju.

»O tem sem sanjala, odkar sem bila majhna. Čutila sem, da sem v izjemni formi in lahko sem pritiskala do cilja. Imela pa sem tudi odlične smuči, vse je bilo super,« se je veselila svetlolasa Norvežanka, ki je od starejše tekmice prejela iskrene čestitke, potem ko je slednja priznala, da je globus bržkone izgubila na sobotnem skiatlonu, kjer je bil njen zaostanek za Johaugovo enostavno prevelik.

Pri moških je veliki globus včeraj prejel njun rojak Martin Johnsrud Sundby, ki je sezono ravno tako zaokrožil še z zmago na zadnji mini švedski turneji, oba z Johaugovo sta bila najboljša tudi v seštevku tekem na večjih razdaljah, medtem ko sta mala globusa za šprintersko zmago zime prejela Kikkan Randall in Ola Vigan Hattestad.

Od zime sta se poslovili tudi obe slovenski šprinterki Katja Višnar in Vesna Fabjan, ki na zadnjih dveh tekmah na večji razdalji kajpak nista pričakovali odmevnejših rezultatov niti točk, sta jih pa opravili, saj bi sicer ostali brez točk s petkovega šprinta. Oba dneva sta zaokrožili vrstni red pri koncu, a zadovoljni, saj je za njima ena najbolj uspešnih zim v karieri, poleg tega pa imata zdaj jasno predstavo, kaj ju bo čakalo na SP 2015.