Neuporabljenega kredita ne želijo odplačevati

Smučarski tek: zbor ni odobril predloga o prekinitvi reprezentančnih aktivnosti.

Objavljeno
02. julij 2014 16.44
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Ljubljana – Navzlic predlogu glavnega trenerja Marka Gracerja na seji zbora za teke pričakovano niso bili za prekinitev reprezentančnih dejavnosti prek poletja, četudi se finančni položaj ni bistveno spremenil.

Od manjkajočih 200 tisoč evrov, za kolikor naj bi bi bil znižan njihov proračun, so sicer prišli na 140 tisočakov, kar pa po besedah predsednika zbora za teke Janeza Vodičarja še ne omogoča kakovostne izvedbe programov.

V mesecu dni so dodatnih 60 tisočakov prejeli po zaslugi povečanja priliva enega od pokroviteljev, zato seveda upajo, da se bo položaj do jeseni še popravil. Dodatno jih muči tudi pogled na bilanco minule sezone. Potem ko so opravili pregled stroškovnikov in potegnili črto, so ugotovili, da bi jim moralo glede na obljubljen proračun pred zimo 2013/14 ostati nekaj deset tisoč evrov, ki pa jih v proračunu nordijskih disciplin, iz katerega črpajo tudi skakalci in kombinatorci, ni. »Zdaj me pri SZS prepričujejo, da smo mi naredili minus, jaz pa njih, da ne. Mi denarja zagotovo nismo porabili, pravi Vodičar, ki vztraja, da je treba odkriti, kam je »zataval« ta denar, četudi je jasno, da nanj v naslednji zimi ne bodo mogli računati.

Pri tem pojasnjuje, kam je izpuhtel njegov optimizem, ko je pomladi razlagal, da računa celo na več denarja kot v prejšnjih sezonah. »Nisem vedel, da je položaj s krediti, ki jih je najemala SZS v preteklosti, tako zapleten. Gre za 2,8 milijona evrov in več, še štiri leta jo bremeni tudi Pokljuka, za katero se plačuje 125 tisoč evrov na leto. Rezi v proračune disciplin so zdaj posledica napovedane optimizacije denarne porabe, ampak vse bo šlo na račun programov. Če vprašate mene, je SZS trenutno nelikvidna, pravi Vodičar, saj naj bi se pri krovni organizaciji odločili, da dolgove namesto na dolgi rok poplačajo v čim krajšem času, pri čemer bodo najbolj trpele panoge.

»Tekači v minulih letih niti enkrat niso rabili kredita in zavzemamo se, da naj plačevanje zdaj bremeni tiste, ki so trošili prek svojih zmožnosti. Kaj nas čaka, bomo verjetno izvedeli v petek, vsaj pričakujem kaj takšnega, saj je predsednik SZS sklical kolegij disciplin. Tedaj bomo videli, kaj naj v prihodnje sploh pričakujemo oziroma kako sploh iti dalje, dodaja Vodičar, potem ko so ta teden na seji zbora za teke sklenili, da članske programe prek poletja vendarle izvedejo, a naj bi jih Gracer vseeno nekoliko oklestil. Pri tem se Vodičar nadeja, da bo več denarja od napovedanega vendarle namenila Fundacija za šport, pri čemer še ni opustil želje, da resno zastavijo tudi program moškega teka, saj ocenjuje, da so vsaj trije tekači dovoljšen potencial za dobre rezultate, a bi potrebovali svojega trenerja.

So se pa na seji zbora zavzeli, naj se nemudoma začnejo pogovori z Roglo glede organizacije svetovnega pokala 2015, ki je še v predlogu mednarodnega koledarja in ga je treba potrditi do oktobra. »Povedali so mi, da je Rogla pred leti dobila evropska sredstva za gradnjo centra tudi po dogovoru, da do leta 2015 organizira svetovni pokal. Vemo pa, da je to zajeten finančni zalogaj, in tudi, da je podjetje Unior Zreče v prodajnem postopku ter da novi potencialni lastnik s tem ne želi prevzeti tudi nadzora nad turističnim delom. Zato moramo čim prej priti do neke rešitve, edina druga možnost bi bila Pokljuka, a če nam FIS dodeli tekmo z masovnim štartom, je to tam nemogoče izvesti zaradi preozkega izhoda s štadiona,« pravi Vodičar. Vedo, da z izpadom iz svetovnega koledarja bržkone svetovnega pokala ne bodo več gostili v Sloveniji.