Ni še konec vikenda, poudarja Fak

Najboljšega slovenskega biatlonca Jakova Faka 6. mesto v zasledovanju ohranja pri dobri volji, Klemen Bauer mesto navzdol.

Objavljeno
09. marec 2014 00.05
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Pokljuka – Potihem si je Jakov Fak še kako želel, da bi se sedemtisočglavi množici na Rudnem polju včeraj poklonil še z drugo uvrstitvijo na zmagovalni oder v tej zimi in v zasledovanju pač še bolj uveljavil svojo odlično tekaško pripravljenost. Pa po treh zgrešenih strelih niti 6. mestu ni gledal v zobe, gre vendarle za njegovo tretjo najboljšo uvrstitev v olimpijski sezoni, svoje pa je z 18. mestom dodal tudi Klemen Bauer.

Niti včeraj se na gorenjski planoti veter ni polegel, morda le sunki niso bili tako nenadni kot ob četrtkovem odprtju tekmovanj, a je zato ples smrek in zastavic že ob nastreljevanju dal slutiti, da bo tekma vnovič postregla z nepričakovanimi vzponi in padci po razpredelnici. »Je bilo pa zato za gledalce bolj zanimivo, veter je vnesel dinamiko,« se je pregovora, da je v vsakem slabem tudi nekaj dobrega, oklenil Bauer, ki včeraj ni ponovil odličnega četrtkovega strelskega dne, zlasti stoje se mu je povsem ponesrečilo, saj je kar trikrat zgrešil, skupaj štirikrat, in končal celo mesto nižje kot v šprintu. Pa sta na tretje streljanje s Fakom še pritekla skoraj poravnana, tedaj se je tudi začel vzpon našega najboljšega biatlonca, ki se je prav v zasledovanju januarja v Ruhpoldingu razveselil 2. mesta in naznanil, da se bržkone po vseh tegobah in težavah začenja vzpon forme, kakršno si je želel za olimpijsko leto.

Včeraj mu namreč ne na prvem ne na drugem postanku na strelišču ob tretjem strelu ni uspelo pobeliti tarč, a ko je bil stoje spet dobri, stari Fak, kakršnega pomnijo tudi številni navijači, ki se te dni zgrinjajo na Pokljuko, se je začel njegov zaostanek za zasledovalci taliti. Prav zadnje streljanje je precej pomešalo vrstni red pri vrhu, saj je denimo začel drseti tako Rus Dmitrij Mališko, ki je bil dotlej v igri za zmago, kot vodilni v svetovnem pokalu Francoz Martin Fourcade, ki je v zadnjem streljanju zgrešil kar dvakrat. To je Faku odprlo pot za skok proti vrhu, ne pa čisto pod njega, saj je imela vodilna trojica več kot minuto prednosti, česar v 2,5 km dolgem krogu domala ni mogoče nadoknaditi. Se je pa z vnovič zelo dobrim tekom zavihtel na 6. mesto in bil po koncu razpoložen tudi za šalo, saj, kot pravi, Pokljuke vendarle še ni konec.

»Zadovoljen sem s premikom po lestvici, vendar sem računal, da bom napredoval 14 mest,« je v svojem šegavem slogu Fak najprej pojasnil, da je meril na zmago, saj se je na progo podal kot 15. »Sem pa na koncu pridobil nekoliko manj, a zadovoljen moram biti, ker sem dal vse od sebe. Tudi zgrešena strela leže me ne žulita, tekme je pač konec in zdaj razmišljam le o naslednjem izzivu, saj je pred nami še en nastop. So bile pa razmere tokrat nekoliko drugačne kot v četrtek. Tekel sem dobro in tudi na strelišču je bilo v redu, bom pa moral še kar delati, da popravim napake, ki se še ponavljajo. A tudi tedaj, ko čutiš, da napreduješ, je lepo,« je razmišljal Fak, ki se je kot šesti še udeležil podelitve za najboljše in pozdravil množico, ki naj bi včeraj na Pokljuki dosegla številko okoli 7000, ob dobri organizaciji pa so še pred začetkom na planoto spravili prav vse obiskovalce, ki so se sem podali z uradnimi prevozi z Bleda in iz Bohinja.

Kljub padcu za eno mesto je bil zadovoljen tudi Bauer, kot pravi, se je v njem našel pravi občutek, kako se je treba lotiti in opraviti tekmo. »Prav zato se za naprej ne bojim, če bom to ohranil, bo super. Res je, da sem zgrešil štiri strele, a pri takem vetru, kot nas je spremljal, to ni katastrofa. Verjamem pa, da bi ob zadnjem streljanju lahko iztržil še malo več,« je ocenil in opozoril, da je včeraj smučina zahtevala veliko večjo zbranost kot v četrtek, saj je bilo veliko poledenelih delov. In prav pri tem so se najbolje znašli najboljši trije, Rus Anton Šipulin, Šved Björn Ferry in najuspešnejši zimski olimpijec vseh časov, 40-letni Ole Einar Bjørndalen. Na tekmi, na kateri niti eden od udeležencev ni končal brez zgrešenega strela, se je Rus tretjič v zimi povzpel na zmagovalni oder.

»V tem vetru se je bilo treba spet zelo potruditi na strelišču, pri čemer moram posebej pohvaliti serviserje, saj sem imel odlične smuči. S tem sem si zagotovil dobro izhodišče tudi v skupnem seštevku in naredil bom vse, da se vmešam v boj za prva tri mesta,« je poudaril Šipulin, medtem ko se je Ferryju smejalo kot v četrtek. »Po začetku zime, ko sem nizal 30. in 40. mesta, je prav prijetno ujeti dobro formo. Sploh pa na Pokljuki, saj sem tu od šestih zmag v karieri dosegel dve. Zdaj sem le potrdil, da je ta čas moja forma odlična,« je poudaril Ferry, ki si podoben izplen želi tudi danes, ko bo biatlonce vnovič pozdravila tudi najuspešnejša slovenska tekačica na smučeh, lastnica treh malih globusov v šprinterski razvrstitvi Petra Majdič. Dela bo imela več kot dovolj, saj bo dan preživljala tudi v družbi otrok, ki se bodo spoznavali z zimskimi športi.