Nika Križnar odlična druga v Ramsauu, C. Prevc naš najboljši v Švici

Uvodno tekmo smučarskih skakalk za svetovni pokal 2020/21 v svojo korist odločila Avstrijka Marita Kramer.
Fotografija: Nika Križnar ni skrivala veselja po odličnem nastopu. FOTO: Georg Hochmuth/AFP
Odpri galerijo
Nika Križnar ni skrivala veselja po odličnem nastopu. FOTO: Georg Hochmuth/AFP

Slovenske smučarske skakalke si lepšega štarta v novo sezono svetovnega pokala skorajda ne bi mogle želeti. Na uvodni tekmi v Ramsauu je Nika Križnar zablestela z drugim mestom, njen uspeh je dopolnila četrtouvrščena Urša Bogataj.
image_alt
Želi si, da bi jo na Ljubnem spodbujal tudi Maks


Prepričljivo zmago je slavila Avstrijka Marita Kramer (94 m in 96 m), ki je v obeh serijah skočila najdlje. Križnarjeva (91,5 m in 94 m) je za njo zaostala za 8,5 točke, Bogatajeva (89,5 m in 90 m) pa za 19,8 točke. Tretja je bila japonska šampionka Sara Takanaši (88 m in 89,5 m). Norveška branilka velikega kristalnega globusa Maren Lundby (81,5 m in 91,5 m) se je morala prijazniti s sedmim mestom.
image_alt
Ne spomni se, kako so jo po grdem padcu potegnili iz ograde



»Zelo sem vesela današnjih skokov. Vseskozi sem kazala konstantne skoke, tudi včeraj, danes pa se mi je odvalil še kamen od srca. Nisem pričakovala, da bom tudi na tekmi pokazala tako dobra nastopa,« je bila vesela Križnarjeva, ki je z drugim mestom dosegla svoj najboljši rezultat v svetovnem pokalu.


Upa, da bo zadržala vrhunsko formo


Zadovoljna je bila tudi Bogatajeva. »To je bila moja prva tekma svetovnega pokala po poškodbi. Skoka sta bila kar v redu, ne pa še čisto prava. Upam, da bom obdržala to formo,« je po prvi tekmi na najvišji ravni po poškodbi kolena po skoraj letu dni povedala 25-letna članica Ilirije.
Nasmejana je bila tudi Urša Bogataj. FOTO: Georg Hochmuth/AFP
Nasmejana je bila tudi Urša Bogataj. FOTO: Georg Hochmuth/AFP


Točke sta si od naših priskakali tudi Špela Rogelj (82 m in 83 m) in Katra Komar (78 m in 83 m), ki sta zasedli 22. oziroma 27. mesto, za las pa je brez njih ostala Jerneja Brecl (79 m), ki je tekmo končala na 31. mestu. Maja Vtič je obstala že v včerajšnjih kvalifikacijah.

»Dolgo smo čakali na prvo tekmo. Položaj pred njo je bil nejasen, po njej pa nam je odleglo. Nika Križnar je dosegla najboljši rezultat v karieri, četrto mesto Urše Bogataj pa pomeni super vrnitev po poškodbi. Več od teh dveh deklet ne bi mogel pričakovati, vemo pa, kje imata še rezerve. Tako kot jih imajo tudi preostale naše tekmovalke. Upamo, da bomo v prihodnjih dneh lahko normalno trenirali in se še bolje pripravili za naslednja tekmovanja – skupaj z Emo Klinec,« je poudaril glavni trener slovenske reprezentance Zoran Zupančič.

Naslednji preizkušnji za svetovni pokal bosta na sporedu šele 23. in 24. januarja na Ljubnem ob Savinji.


Cene Prevc šesti v kvalifikacijah Engelberga


V Engelbergu pa so izpeljali kvalifikacije smučarskih skakalcev za jutrišnjo tekmo svetovnega pokala, ki se bo začela ob 16. uri. Od Slovencev je bil najboljši Cene Prevc (130,5 m), ki je zasedel šesto mesto. Zelo dobro je z 11. mestom nastopil tudi Anže Lanišek (125,5 m).
image_alt
Storili so vse, da ni prišlo do razpada sistema


Zanesljivo so se na prvo tekmo v Švici uvrstili tudi Bor Pavlovčič (120,5 m/17. mesto), Peter Prevc (121,5 m/27.), Tilen Bartol (118,5 m/33.) in Domen Prevc (109 m/37.), skozi šivankino uho pa se je skozi kvalifikacijsko sito prebil Rok Justin (112 m/50.). Najboljši je bil Japonec Jukija Sato (137 m).

Komentarji: