Nika Prevc in Lovro Kos nova državna prvaka v smučarskih skokih

Na državnem prvenstvu na Bloudkovi velikanki sta se zmag veselila 18-letna skakalka kranjskega Triglava in šest let starejši član ljubljanske Ilirije.
Fotografija: Lovro Kos je slavil zmago na državnem prvenstvu v Planici. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Lovro Kos je slavil zmago na državnem prvenstvu v Planici. FOTO: Matej Družnik/Delo

Nova članska državna prvaka v smučarskih skokih sta Nika Prevc in Lovro Kos. Medtem ko je 18-letna skakalka kranjskega Triglava poletela do zmage z najdaljšim poskusom finala (129 m in 126,5 m), je šest let starejši član ljubljanske Ilirije, ki je vodil že po uvodni seriji, zmagal s skokoma, dolgima 134 in 127,5 metra.

Za 24-letnim skakalcem iz Rudnika pri Moravčah je drugo mesto osvojil Timi Zajc (SSK Ljubno BTC, 131 m in 128 m), ki je zaostal za 2,5 točke, z bronasto kolajno pa se je ovenčal lanski državni prvak Anže Lanišek (SSK Mengeš, 129,5 m in 125,5 m). 

»Ne vem, kako to, da sem bil najboljši Slovenec že v Engelbergu in še danes. Mogoče sem se letos malo naučil, kako moram delovati na tekmah, da ne divjam in ne preizkušam nekaj več. To nekako deluje. Moja skoki sta bila sicer zelo dobra, mogoče je bil drugi malo manj, ker sem čutil malo pritiska. Navsezadnje je bilo to državno prvenstvo, na katerem se gre za zmago. Pritisk me je malo vrgel iz tira, a sem se boril,« je po premiernem zmagoslavju na članskem državnem prvenstvu razmišljal Kos.

Na nehvaležnem četrtem mestu je pristal Zajčev klubski kolega Žak Mogel (127 m in 119,5 m), ki je za tretjeuvrščenim Laniškom zaostal že za 28,3 točke. Peti je bil Jan Bombek (SSK Velenje, 128 m in 120,5 m), šesti pa Domen Prevc (SK Triglav, 122 m in 120 m). Njegov brat Peter Prevc ni nastopil.

Nika Prevc je bila najboljša v ženski konkurenci. FOTO: Matej Družnik/Delo
Nika Prevc je bila najboljša v ženski konkurenci. FOTO: Matej Družnik/Delo

Že ves dan je bila dobro razpoložena

Njuna sestra Nika Prevc je bila po uvodni seriji še druga za Emo Klinec (SSK Norica Žiri, 131,5 m in 121 m), ki si je priskakala srebrno odličje. Za zmagovalko sobotne tekme za svetovni pokal v Engelbergu je zaostala za 10,9 točke. Na tretjem mestu je pristala Nika Križnar (SSK Norica Žiri, 125,5 m in 120,5 m). 

»Že ves dan sem kar v redu razpoložena. V drugi seriji me je razplet malo presenetil, dobro, da se je izteklo, kot se je. Seveda gredo čestitke tudi vsem drugim. Že dopoldne smo imeli krajši trening, na katerem sem prikazala dobre skoke. Zadovoljna sem, ker sem ohranila sproščenost,« je po osvojitvi krstnega članskega naslova državne prvakinje povedala Prevčeva.

image_alt
Boji se, da želenega študija ne bo mogla usklajevati s smučarskimi skoki

Na četrtem mestu je pristala Ajda Košnjek (NSK Tržič FMG, 115,5 m in 111,5 m), peta je bila Katra Komar (SSK Bohinj, 111,5 m in 114,5 m) in šesta Taja Bodlaj (NSK Tržič FMG, 113,5 m in 112,5 m). Na prvih šestih mestih so se torej zvrstile skakalke, ki bodo zastopale Slovenijo tudi na bližnji novoletni turneji v Garmisch-Partenkirchnu in Oberstdorfu, tik za njimi pa je sedmo mesto zasedla komaj 15-letna Tina Erzar (SSK Ihan, 104 m in 118 m).

Na ekipni tekmi je zmagala SSK Ilirija (v postavi Maksim Bartolj, Matija Vidic, Rok Masle in Kos), ki je zbrala 907,4 točke, 8,3 več kot drugouvrščena zasedba SSK Ljubno BTC (Zajc, Gorazd Završnik, Jernej Presečnik in Žak Mogel). Z 830,2 točke je tretje mesto osvojil kranjski Triglav (D. Prevc, Nejc Toporiš, Mark Hafnar in Žiga Jelar)

 

Preberite še:

Komentarji: