Nordijska kombijacija: Slovenci šesti v Kuusamu

Primož Triplat: S šestim mestom smo dosegli slovensko olimpijsko normo za Soči, zdaj mora odločitev podati še OKS.

Objavljeno
01. december 2013 11.52
lvi*Oranic
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Kuusamo - Potem ko so bili prireditelji uvodnega dejanja nove sezone svetovnega pokala v nordijski kombinaciji v Kuusamu na Finskem zavoljo vetrovnih težav prisiljeni prvotni razpored postaviti na glavo in že včeraj pod streho spraviti posamično preizkušnjo, so danes vendarle izpeljali še štafetno tekmo. Med trinajstimi nastopajočimi četverkami je bila tudi slovenska v postavi Marjan Jelenko, Matic Plaznik, Gašper Berlot in Mitja Oranič, ki je po osmem skakalnem dosežku v smučini pridobila še dve mesti in se veselila končnega šestega mesta. Zmagali so Norvežani pred Nemci in Japonci.

Na skakalnici je daleč najdlje med varovanci trenerja Primoža Triplata neslo včerajšnjega junaka Marjana Jelenka (128,5 m), Matic Plaznik je pristal pri 118,5 m, Gašper Berlot pri 111,5 m, manj od pričakovanj pa je spet pokazal Mitja Oranič (104 m). Slovenci so s skupnim izkupičkom 421,9 točke za vodilnimi Norvežani (v postavi Magnus Krog, Jørgen Graabak, Mikko Kokslien in Haavard Klemetsen) zaostajali več kot sto točk, kar pomeni, da so se v smučino pognali dve minuti in četrt pozneje kot vodilna četverica. Najdaljši skok (145 m) se je sicer posrečil Krogu, Japonec Jošito Vatabe je bil le pol metra krajši.

V smučini so naši fantje vpisali sedmi rezultat, najhitrejši je bil Jelenko (12:48,7) pred Oraničem (13:07,7), Berlotom (13:26,5) in Plaznikom (13:46,2), kar je zadoščalo, da so smuknili mimo Rusov in Fincev, za zmagovalci Norvežani pa so zaostali debele štiri minute. Drugouvrščeni Nemci so za najhitrejšo četverko zamudili pol minute, tretji Japonci pa malenkost več kot dve minuti.

»Odlična predstava celotne četverice. S šestim mestom smo dosegli slovensko olimpijsko normo za Soči, zdaj mora odločitev podati še Olimpijski komite Slovenije. Fantje so dobili še kanček več samozavesti. Vedeli smo, da se lahko kosamo z najboljšimi, zdaj pa smo tudi v štafetni preizkušnji dokazali, da se lahko borimo za udarno šesterico. Še bolj z veseljem bomo odhajali na tekme, rahlo pa bo treba še popraviti skakalni del,« je bil zadovoljen glavni trener Primož Triplat.