Northug ne namerava ponoviti januarske napake

V Oberhofu se danes začenja najzahtevnejši del svetovnega pokala v smučarskih tekih, ki v 11 dneh prinaša po devet nastopov.

Objavljeno
29. december 2011 08.18
Posodobljeno
29. december 2011 08.45
T. V., šport
T. V., šport

Oberhof – Ni presenetljivo, da so v sezoni brez svetovnega prvenstva ali olimpijskih iger vsi najboljši tekači na smučeh moči uperili v današnji začetek slovite turneje Tour de Ski. V naslednjih enajstih dneh jih čaka po devet nastopov na štirih prizoriščih, skupno zmago pa zadnje tedne najbolj glasno napovedujeta Norvežana: Marit Bjørgen in Petter Northug.

Tudi zaradi izjemne zahtevnosti turneje, na kateri je obnova moči v gostem ritmu nastopov eden največjih izzivov za vse udeležence (dneva premora bosta le 2. in 6. januarja), so Vesna Fabjan, Katja Višnar, Alenka Čebašek in Barbara Jezeršek že v torek odpotovale na prizorišče današnje uvodne preizkušnje v Oberhofu – prolog se bo za ženske začel ob 14.15. Tam se je včeraj zbrala domala vsa svetovna elita, tudi zmagovalka turneje v sezoni 2007/08 Chalotte Kalla, ki je v zadnjem tednu zaradi prehlada predvsem počivala, bo pa iz podobnega razloga manjkala drugouvrščena v skupnem seštevku svetovnega pokala in v posebnem točkovanju šprinta, Norvežanka Vibeke Skofterud, tretja s tekme na 10 km klasično na Rogli. Zdravniki so ji namreč zaradi vnetja sinusov in dihalnih poti odločno odsvetovali nastop na turneji, na kateri bodo ženske za seboj v smučini pustile 60,3 km, moški pa 110,15 km.

Za Norvežane je bil to precejšen udarec, a vseeno manjši, kot če bi doma ostala njihova vodilna zvezdnika, tudi vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala. Bjørgnova že na Rogli ničesar ni hotela prepustiti naključju, ob opozorilnih znakih, da bi se je lahko lotila viroza, je raje odpotovala domov in brez zadržkov priznala, da je Tour njen glavni cilj. Na njem podobno kot Northug namreč še ni slavila skupne zmage, nasploh se ta Norvežanom izmika vse od premierne izvedbe turneje v sezoni 2006/07. Bjørgnove sicer v tekmovalnih smučinah ni bilo že skoraj tri tedne, vendar jo je ob njenem letošnjem stopnjevanju forme tudi na Touru pričakovati v vrhunski izvedbi, medtem ko so Northuga tekmeci že na Rogli opozorili, da ga čaka izjemno naporna turneja. Zmagovalec prejšnje Švicar Dario Cologna je v vzponu, za vrh naj bi se potegovala tudi Lukaš Bauer ter Marcus Hellner.

»Dobro se spomnim, kako sem prejšnjo sezono zmago zapravil v finišu zadnje etape, vse je bila moja krivda, je pa bilo izredno težko sprejeti, da sem le št. 2, glede na to, da sem se izjemno počutil. A zdaj sem še močnejši,« pravi Northug, prepričan, da bi to sezono lahko v izenačenem dvoboju ugnal Cologno, ne pa tudi Bauerja. Slednji je sicer zaradi bolezni izpustil uvod v sezono, nato nastopil v Kuusamu in Davosu, Rogli pa se je izognil ravno zaradi piljenja forme za načrtovani vrhunec na Tour de Ski. Letos bo sicer turneja zaradi razširitve programa, dodatno tekmo so vključili v Dobbiacu, še napornejša, tekači in njihovi spremljevalci bodo v tem času prevozili prek 900 km, najboljši pa lahko teoretično na turneji zbere kar 800 točk za svetovni pokal, torej skoraj četrtino vseh v tej sezoni.