Norveški zvezdnici iz protesta ne bosta tekmovali v Planici

Ob Eirin Marii Kvandal, zmagovalki norveške turneje in poletov v Vikersundu, bo finale v dolini pod Poncami izpustila tudi svetovna rekorderka Silje Opseth.
Fotografija: Eirin Maria Kvandal (levo) in Silje Opseth ne bosta tekmovali na finalu v Planici. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Eirin Maria Kvandal (levo) in Silje Opseth ne bosta tekmovali na finalu v Planici. FOTO: Reuters

Ženski finale sezone v smučarskih skokih bo pojutrišnjem v Planici (z začetkom ob 17. uri) minil brez najboljših dveh tekmovalk na spektaklu minuli konec tedna v Vikersundu: ob zmagovalki zgodovinske prve tekme skakalk za svetovni pokal v poletih in norveške turneje Eirin Marii Kvandal bo zadnjo preizkušnjo izpustila tudi novopečena svetovna rekorderka Silje Opseth.

Norveški skakalni zvezdnici sta se za ta korak odločili iz protesta, saj se počutita zapostavljeni v primerjavi z moškimi kolegi. »Dekleta smo poteptana do tal, sploh nas ne cenijo,« je zmajevala z glavo Silje Opseth. »Fantje gredo lahko na letalnico in bodo uživali v najboljši stvari na svetu, skakalke pa bodo zraven tekmovale na majhni napravi. Resnično sem razočarana,« se je jezila 24-letna Norvežanka, ki si je sicer v nedeljo s svetovnim rekordom (z 230,5 metra je za 4,5 metra preletela dotedanjo najboljšo znamko Eme Klinec) uresničila otroške sanje.

Njen izjemni polet ima toliko večjo težo, če vemo, da je pred tem v poskusni seriji grdo padla pri 236,5 metra. »To je bilo res noro! Najprej sploh nisem vedela, zakaj ležim v izteku, toda moja prva misel je bila, da se moram čim prej pobrati in se zaradi začetka tekme hitro odpraviti proti vrhu zaletišča,« je zaupala Opsethova, ki je na poti k novi izjemni daljavi niso mogle ustaviti niti odrgnine na obrazu. »Bolečin v gležnju pa zaradi adrenalina sprva sploh nisem čutila,« je še dejala svetovna rekorderka.

Preberite še:

Komentarji: