Ob Hirscherju sta spoznala, kako težka je pot do globusa

Naslednik avstrijskega asa? Najbolj vroča kandidata sta Francoz in Norvežan.
Fotografija: Alexis Pinturault je prvi adut jutrišnjega moškega veleslaloma na Tirolskem. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Alexis Pinturault je prvi adut jutrišnjega moškega veleslaloma na Tirolskem. FOTO: Matej Družnik/Delo

Najpogostejše vprašanje te dni v Söldnu ob otvoritvi sezone za svetovni pokal je, kdo bo po športni upokojitvi Marcela Hirscherja osvojil veliki kristalni globus. Najbolj vroča kandidata Henrik Kristoffersen in Alexis Pinturault sta tudi glavna favorita za jutrišnji veleslalom. Oba sta se v minuli zimi po osemkrat povzpela na stopničke, poudarjata pa, da nista povsem osredotočena samo na to prestižno lovoriko.

Kristoffersen se je v prejšnji sezoni med najboljšo trojico uvrstil po štirikrat v obeh tehničnih disciplinah, Pinturault trikrat v slalomu, po dvakrat v veleslalomu in kombinaciji ter enkrat na paralelni tekmi. Pri 25 letih ima Norvežan 18 zmag v svetovnem pokalu, tri leta starejši Francoz 23.

»Veliki globus je eden od mojih ciljev. Vem, kaj ta lovorika pomeni – treba je biti zelo stanoviten vso sezono, zmagovati, se redno uvrščati na stopničke. Odločajo lahko najmanjše podrobnosti. Lahko se zgodi, da bom imel kakšen dan težave z bolečinami, na kateri od tekem me bo morda mučil prehlad, kar mi bo preprečevalo, da bi smučal na 100 odstotkih in dosegel svojo najvišjo raven. Zato mi je težko v tem trenutku razpravljati o velikem globusu, čeprav se zavedam, da sem eden od favoritov za lovoriko,« je pojasnil Pinturault.

V pripravljalnem obdobju je storil skorajda vse, kar si je začrtal. »Letos smo se lotili snežnih treningov malo pozneje kot v preteklosti, v nogah imamo tri ali štiri dneve smučarske vadbe manj, vendar ni nobene drame. Uvodna tekma bo odgovorila na veliko vprašanj – ali smo nared, kakšna je telesna priprava, pa oprema – in imeli bomo veliko časa, da vse pomanjkljivosti odpravimo do naslednje preizkušnje,« se francoski as zaveda, da bo sezona dolga. Med kandidate za zmago na jutrišnjem veleslalomu šteje sedem najboljših na štartni lestvici WCSL.

»V minuli zimi smo videli, da lahko več tekmovalcev zmaga v tej disciplini, pričakujem, da bo v tej sezoni enako. Resda ni več Marcela, vendar je veliko drugih, ki so se tudi ob njem uvrščali na stopničke. Nevarni bodo Žan Kranjec, Henrik, Stefan Luitz, Ted Ligety ... Ker jih je toliko, moram biti osredotočen nase in biti na progi čim hitrejši,« natančno pozna svojo nalogo.
 

Nikoli nimaš zagotovila za uspeh


Na ledeniku Rettenbach se je štirikrat uvrstil na stopničke, Kristoffersen na premierne na tem prizorišču še čaka. »Nekaj moram narediti glede tega. Vseeno mi je, če dežuje, sneži ali je megla, samo da ne piha veter,« si je zaželel za Hirscherjem in Pinturaultom tretjeuvrščeni v skupnem seštevku v minuli sezoni. Veliko vprašanj je v teh dneh prejel o največjem tekmecu Hirscherju.

Henrik Kristoffersen na premierne stopničke na ledeniku Rettenbach še čaka. FOTO: AFP
Henrik Kristoffersen na premierne stopničke na ledeniku Rettenbach še čaka. FOTO: AFP


»Skozi vso mojo kariero v svetovnem pokalu je bil zraven, lovil sem ga, včasih tudi premagal. Težko je bilo in tudi težko bo naprej. Veliko sem se naučil skozi ta leta,« je razkril Kristoffersen in dodal, da si je želel, da bi imel še en poskus, da bi premagal lastnika rekordnih osmih velikih globusov: »A imel sem veliko priložnosti, zato lahko krivim samo sebe.«

V Hirscherjevi eri ni izvedel, kaj pomeni osvojiti veliki globus. Bo morda zdaj drugače? »Ne smem reči, da mi je vseeno za to lovoriko, a ta trenutek je zame največji adrenalin, ko presmučaš ciljno črto in vidiš, da si zmagal. Zato se bom v tej sezoni osredotočil na to,« je dejal. Počuti se odlično, vse gre kot po maslu, vendar opozarja: »Nikoli nimaš zagotovila za uspeh. Smučanje je šport z zelo majhnimi razlikami, vse se mora poklopiti.« Zaveda se, da pot do velikega globusa ni lahka. »Najprej je treba opraviti svoje delo. Kar ne pride zlahka. Verjemite mi, dobro vem, kaj govorim, v preteklih letih sem se zelo trudil,« je spomnil na boje s Hirscherjem, v katerih je na koncu vsake sezone potegnil kratko.

Komentarji: