Ognjemeta ni bilo, Herminatorjeva sanjska meja pa je zgodovina

Neustavljiva Tina Maze po rekordu 2000 in 20. zmagi v karieri danes v Garmischu znova v superveleslalomu (12.15).

Objavljeno
03. marec 2013 09.30
TOPSHOTS-SKI-WORLD-WOMEN-DOWNHILL
V. D., šport
V. D., šport
Garmisch-Partenkirchen – V smukaški zmagi Tine Maze, s katero je le izboljšala rekord Hermanna Maierja, je bilo veliko simbolike. Sanjsko mejo 2000 točk je namreč premagala v Herminatorjevi disciplini, letošnjo sezono izjemnih dosežkov pa zaokrožila še z zmago v vseh petih disciplinah, kar je uspelo le še Marcu Girardelliju, Petri Kronberger in Janici Kostelić.

Ko so Tino novinarji vprašali, kaj meni o rekordu (2024), je odgovorila, da je bila že nekaj časa v pričakovanju številke 2000, čeprav nanjo, razen v pogovorih z novinarji, ni mislila. »Počutila sem se kot ob prelomu tisočletja, ko smo vsi čakali na leto 2000. Žal v Garmischu ni bilo ognjemeta, čas in tekme pa gredo naprej. Časa za čustva ni, ker me to preveč izčrpava,« je razmišljala o prelomnem dogodku v zgodovini svetovnega pokala.

Bolj kot 2000. točke, ki bi jo prej ali slej vpisala v knjigo rekordov, se je veselila smukaške zmage. Z njo je dosegla še en sezonski mejnik in zaokrožila zmagovito serijo. »Na začetku sezone sem si želela zmago v superveleslalomu, ki mi je edina manjkala. Najbolj ponosna pa sem na smukaško, ker je v tej disciplini težko zmagati. Nekajkrat sem bila povsem blizu, a sem vsakič naredila napako. V Garmischu je bilo vse po mojih željah – trda proga, odlične vremenske razmere in vrhunska oprema. Naposled sem stoodstotno izkoristila vse,« je komentirala drugo smukaško zmago v karieri in dodala, da je prva pred petimi leti v St. Moritzu (zmagala je s številko 64) vendarle srečna in posledica ugodnejših vremenskih razmer.

Smuk na Kandaharju je bila najboljša Tinina predstava v sezoni. To je bil resnično popoln smuk, v katerem je vodila od štarta do cilja. Imela je najhitrejše smuči v drsalnem delu (od drugouvrščene Laurenne Ross in Höfl-Riescheve je bila hitrejša za 18 oziroma 25 stotink sekunde), na tehnično najbolj zahtevnem delu pa je dotolkla obe izzivalki s tri oziroma štiri desetinkami boljšim časom. »Tina je bila psihično in telesno najmočnejša. Prav nič je ni vrglo iz tira. Ko je prismučala v cilj, sem bil sicer prepričan o zmagi, vendar sem malce vraževeren in sem čakal do konca. Proga je namreč postajala hitrejša, tekmice, ki obvladajo drsenje, pa so postajale nevarne. Serviser Andrea Vianello je smuči pripravil tako dobro, da Tini tudi v drsalnem delu nobena tekmica ni bila kos,« je povedal o največji Tinini smukaški predstavi Andrea Massi, ki je tudi sam zmagoslavje doživel zelo čustveno. Smuk je pač disciplina, v kateri ne odloča vedno znanje, ampak tudi oprema in razmere.

Mazejeva je na najboljši poti, da osvoji tudi smukaški globus. Za Američanko Lindsey Vonn zaostaja za točko, v zadnjem smuku v Lenzerheide pa bo njena najhujša tekmica Maria Höfl-Riesch, ki zaostaja za 67 točk. Danes jo čaka drugi superveleslalom, v katerem bo bila veliko bitko z Julio Mancuso. Z Američanko sta bili v petkovi preizkušnji povsem enaki. Obema proga Kandahar zelo ustreza, kakšnih posebnih razlik v razmerah pa ne bo, saj bosta štartali druga za drugo. »Na prvi tekmi sem zmago zapravila v zadnjem ovinku. Tokrat želim progo presmučati brez napake in najpomembnejši vikend hitrih disciplin v boju za globuse končati zmagovito,« Mazejeva napoveduje novo veliko predstavo.

Ilka Štuhec v smukaškem finalu

Ilka Štuhec je z desetim mestom dosegla najboljši rezultat sezone ter drugi smukaški izid v karieri (boljša, šesta, je bila pred dvema letoma v Lake Louise). Dvaindvajsetletna Mariborčanka si je zagotovila tudi nastop v finalu, ki je nagrada za napredek, ki ga je letos naredila v obeh hitrih disciplinah. »Napredovanje gradim postopoma že vso sezono. Zadnji mesec rezultati prihajajo. Sem v Tinini senci, ampak povsem zasluženo, ker je najboljša na svetu,« je komentirala odlično smučanje Branikova smučarka, ki je v sedmih smukaških nastopih samo enkrat ostala brez točk.

V današnjem superveleslalomu (ob 12.15) bo prvokategornica Mazejeva štartala 17., Štuhčeva pa ima odlično izhodišče s številko 3. Vanja Brodnik, ki je bila v smuku na robu prvih točk, bo štartala predzadnja, 48.