Olimpijski krog teče že od poletja

Smučarska tekačica Katja Višnar gre ambiciozno v olimpijsko zimo.

Objavljeno
21. oktober 2013 21.17
Slovenija.Rogla.18.12.2011 Katja Visnar po tekmi svetovnega pokala v sprintu.Foto:Matej Druznik/DELO
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Ljubljana – Četudi bi si želela še kakšnega odmnevnejšega dosežka v svetovnem pokalu, je prejšnjo zimo najuspešnejša slovenska tekačica na smučeh Katja Višnar s 4. mestom na SP ob pravem času dobila veter v hrbet. Olimpijski Soči bo predstavljal vrhunec njene dosedanje poti, lotila se ga je premišljeno in s skandinavsko miselnostjo, ki se jo je še bolj nalezla, odkar na Norveškem tudi živi.

Kot izrazita specialistka za šprint, ki ji je bil vedno ljubši klasični korak kot drsalni, sicer že ob snutju olimpijskega sporeda ni mogla biti najbolj zadovoljna, saj bo na vrhuncu zime v Rusiji na sporedu tekaška formula ena v prostem slogu. A ker ji je že od začetka vzpenjanja med šprintersko elito jasno, da s priseganjem na le en slog zožuje svoje možnosti na največjih tekmah, že dolgo ni več tako zaprisežena enemu slogu.

»Ne delam razlik, na treningih poskušam obema posvetiti dovolj pozornosti, sem pa pred olimpijsko zimo res nekaj več poudarka namenila drsalni tehniki, zlasti pa finišu. Želim namreč še izboljšati telesne sposobnosti in zadržati hitrost čez celo progo, občutek imam, da sem naredila velik korak naprej pri vzdržljivosti,« pravi Blejka, ki je v teh dneh s stanovskimi kolegicami na drugih snežnih pripravah na visoki nadmorski višini. Po Dachsteinu so se pred nekaj dnevi preselile v Val Senales, kjer imajo te dni višinsko bazo vse reprezentance, ki kaj pomeni v svetovnem teku na smučeh, tudi Norvežani, za katere že vrsto let uspešno nastopa njen partner Ola Vigan Hattestad, leta 2009 najboljši šprinter svetovnega pokala.

Višnarjeva v olimpijsko zimo sicer vstopa z velikimi ambicijami. Rdeča nit zadnjih mesecev je bil resda Soči, sploh potem ko se ji je odličje na svetovnem prvenstvu izmuznilo le za las, a rada bi popravila tudi vtis iz svetovnega pokala. Prejšnjo zimo je bila peta na šprintu v Stockholmu in šesta v Kuusamu, v zadnjih zimah pa je v šprinterski razvrstitvi nanizala skupno 11., 8, 13. in 14. mesto. Bo svetovnemu pokalu namenjava veliko pozornosti? »Zlasti dobro hočem odteči prve tekme zime v Skandinaviji, kar pomeni, da bom tam že morala biti v dobri formi. Potem bom imela namreč premor, saj bom izpustila Tour de Ski in tisti čas namenila kakovostnemu treningu in popolni pripravi na olimpijske igre. Je pa moj osnovni cilj, da na čim več tekmah štartam štirikrat,« pojasni 29-letna članica blejskega kluba, ki se je v zadnjem času zaradi ugodnejših temperatur nekoliko več zadrževala v domovini kot na Norveškem.

Prezadovoljna je, da so pri Smučarski zvezi Slovenije ohranili sodelovanje z norveškim trenerjem Torvikom Perom Oyvindom, ki ga je poznala že prej, lani pa so njegov sistem spoznavale tudi druge slovenske tekačice. Ker so spomladi podprle podaljšanje njegovega mandata, je v svetovalni obliki ostal del slovenske reprezentance, Višnarjeva pa njegove usluge koristi tudi v času, ko je na Norveškem. »Skupaj sva uskladiva načrt mojih priprav na to zimo, veliko pa si tedenske treninge sestavljam tudi sama, z njim se nato le uskladiva, kaj od zamišljenega bom opravila. Prednost je, da ga lahko pokličem vsak dan, njegov način dela in razmišljanja pa mi zelo ustreza,« je Višnarjeva že prejšnjo sezono zatrdila, da ji je njegov način dela pisan na kožo.

»Do prvih tekem moram sicer še veliko postoriti, četudi imam zelo dober občutek glede pripravljenosti. Zadnje tekme sem imela sicer avgusta, tedaj na rolkah, saj se zdaj podobnih stvari izogibam, tedaj pa je bila poletna forma izjemno dobra in pokazatelj, da hodim po pravi poti. Je pa jasno, da vse poteka z mislijo na zimske olimpijske igre. Igre so le vsaka štiri leta in so logičen glavni cilj, v mislih jih imam na vsakem treningu, vsak dan, sama pri sebi sem že pred časom začela teči tudi olimpijski krog, ki ima v zadnjem delu veliko ravnine in spust. Veliko več imam letos tudi treninga na višini,« pojasni Blejka, ki je svoj edini olimpijski nastop v karieri leta 2010 končala kot 16., tedaj je bil šprint v Kanadi v klasiki.