Plačan trening darilo iz ZDA

Smukači bodo v Vailu opravili zadnje snežne priprave pred uvodno tekmo sezone.

Objavljeno
04. november 2014 20.15
Sora pri Medvodah, 20.10.2014, smucarska zveza slovenije je predstavila panoge in tekmovalce. Foto: Marko Feist
Mojca Finc, Šport
Mojca Finc, Šport

Ljubljana – Slovenski smukači se ta konec tedna odpravljajo na zadnje snežne priprave pred uvodno tekmo v novi sezoni. Končne podrobnosti bodo pilili v Vailu, na prizorišču svetovnega prvenstva 2015. »Ker smo podprli kandidaturo Američanov, so se nam oddolžili s pokritimi stroški treninga,« je razkril trener ekipe za hitre discipline Peter Pen.

Petčlanska ekipa (Andrej Šporn, Rok Perko, Boštjan Kline, Klemen Kosi in Martin Čater) bo na severnoameriški celini preživela en mesec. Po treningih v Vailu in Copper Mt. se bodo konec meseca preselili na prvo tekmovališče nove sezone v svetovnem pokalu v Lake Louise. Po preizkušnjah na kanadskem snegu se bodo vrnili na tekme v ZDA.

Letos imajo za sabo rekordno snežno kilometrino s poletnih priprav v Čilu. Pen je do uvodne tekme načrtoval še 20 do 25 dni na belih strminah. Pred odhodom v ZDA na zadnji trening so fantje imeli še zadnja testiranja telesne priprave. »Po koncu zime so tekmovalci vseh ekip vedno v slabem stanju, saj med sezono ni časa za utrjevanje kondicije. Maja so imeli tudi naši na testih podpovprečne rezultate, zadnji podatki pa so pokazali, da je vse, kot mora biti,« je Pen poudaril, da s telesno pripravo v tej zimi ne bi smeli imeti težav.

Ekipa je zaradi rdečih številk pri poslovanju Smučarske zveze Slovenije ostala brez fizioterapevta na tekmah za svetovni pokal skozi vso sezono. Na pripravah v ZDA bo v posegla posegla le za pot, bivališče in hrano (privarčevali bodo z bivanjem v apartmaju in s kuhanjem, za katerega je zadolžena trenerska ekipa). V Vailu, kjer se bodo februarja prihodnje leto dokazovali na svetovnem prvenstvu, jim bodo trening pokrili prireditelji tekmovalnega vrhunca sezone. Za stroške prog in smučarskih kart bi v nasprotnem primeru odšteli približno 10.000 dolarjev.

Pen, ki je spomladi prevzel vodenje moštva, si je po polletnem sodelovanju s fanti že ustvaril vtis o ekipi. »Presenečen sem bil nad obremenitvami, ki jih zdržijo,« je tekmovalce pohvalil Pen in se ozrl še k pomanjkljivostim: »Če se česa lotimo drugače, se v njihovih mislih hitro oblikujejo pomisleki, ali je to v redu ali ne. Pogrešam preskok pri novostih,« je poudaril. S fanti je veliko vadil tudi veleslalom, da bi bili v hitrih disciplinah boljši v težjih, zahtevnejših zavojih. »Pogrešam hitrejšo prilagoditev na razmere,« je opozoril.

Kakšna je trenutna pripravljenost peterke? »Veseli me, da je Šporn v smuku konstanten, ne niha kot v prejšnjih letih. Spodbudno je, da je bil povratnik po poškodbi Perko, ki so ga slabše predstave na treningu v Čilu potrle, odličen v veleslalomu in pri težkih postavitvah, vendar pa ima na treningu še vedno veliko odstopov. Kline je bil po premaganih težavah z nadmorsko višino v Čilu na nekaterih superveleslalomih celo najboljši, a je sezona odsotnosti pustila sledi na tehniki in samozavesti. Da bi to popravil, potrebuje čim več trening tekem,« je vsakega posebej ocenil Pen. Pa najbolj sveža člana ekipe Kosi in Čater? »Potencial imata v vseh disciplinah, zato sta se po pripravah na južni polobli usmerila k treningu tehničnih,« je povedal. Najbolj sveža člana ekipe sicer pritiskata na sotekmovalce in jih dodatno ženeta naprej; tekmovalna dinamika v ekipi je pravšnja.

Na severnoameriški turneji si bosta nastope na superveleslalomskih tekmah izborila najboljša dva na internem preizkusu, kdo bo štartal na smukaških tekmah, pa bodo pokazali rezultati na uradnih treningih pred tekmami v Lake Louise in Beaver Creeku.