Planica - kraj, kjer se uresničijo sanje

Kongres FIS: Planica ima dobre možnosti za zmago na glasovanju o nordijskem svetovnem prvenstvu leta 2019.

Objavljeno
03. junij 2014 01.41
Planica - skakalnice 29.maja 2014
 Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec
Barcelona – V slovenski odpravi, ki sodeluje na 49. kongresu Mednarodne smučarske zveze (FIS) v Barceloni, že nestrpno odštevajo ure do četrtkovega večera, ko bo znano, kdo bo gostil svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju leta 2019. Zanj se drugič zapored poteguje tudi Planica.

Po mnenju mnogih naj bi imela Planica tokrat zelo dobre možnosti za zmago na (tajnem) glasovanju 17 članov predsedstva Mednarodne smučarske zveze (FIS). Vendar pa njenih tekmecev – Almatija (Kazahstan), Oberstdorfa (Nemčija) in Seefelda (Avstrija) – nikakor ne gre podcenjevati. Zlasti nevarni naj bi bili Nemci, ki so bili nazadnje trikrat neuspešni s kandidaturo (za SP v letih 2013, 2015 in 2017).

Ni jih malo, ki menijo, da imajo organizatorji iz Oberstdorfa, ki ima 9500 prebivalcev, v rokah dobre karte, da po letih 1987 in 2005 še tretjič dobijo svetovno prvenstvo v smučarskih skokih, tekih in kombinaciji obeh panog. Zanje naj bi poleg rojaka Thomasa Bacha, predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), navijali tudi tisti, ki so bili priče zimski pravljici izpred dobrih devetih let, ko je 360.000 gledalcev ustvarilo enkratno vzdušje na prizoriščih.

Še brez tekaškega stadiona

V primerjavi s Planico, ki (še) nima tekaškega stadiona, imajo na skrajnem jugu Nemčije vsa tekmovališča pripravljena. Velika naprava pod Senčno goro, ki so jo za skoraj 17 milijonov evrov na novo zgradili do konca leta 2003, je že po tradiciji uvodna postaja novoletne turneje v smučarskih skokih, poleg tega se v Oberstdorfu na tekmah svetovnega pokala bolj ali manj redno med seboj merijo tudi najboljši kombinatorci ter smučarski tekači in tekačice. V prid jim ne govori le to, da so edini kandidati za izvedbo SP v poletih leta 2018, zato je vprašanje, ali jim bodo člani predsedstva FIS podelili dve veliki zimskošportni prireditvi.

Po letu 1985 se za izvedbo nordijskega SP poteguje tudi Seefeld (3000 prebivalcev), predstavniki katerega so v zadnjem obdobju prepotovali kar 34.000 kilometrov, da so se predstavili glasovalcem, ki bodo pojutrišnjem odločali o gostitelju prvenstva leta 2019. Svojo deželo in tekmovališča so oglaševali celo v daljni Avstraliji. Njihova slabost naj bi bila ta, da bi morali preizkušnje na veliki skakalnici izvesti v trideset kilometrov oddaljenem Innsbrucku, saj imajo v Seefeldu samo srednjo napravo.

Največje mesto je Almati

Največji med vsemi kandidati pa je Almati, v katerem prebiva 1,7 milijona ljudi. Podobno velike so tudi njegove ambicije, saj si želi poleg nordijskega SP '19 tudi zimske olimpijske igre leta 2022. Kazahstanci veliko stavijo na sodobni skakalni center, v katerem so že uspešno spravili pod streho preizkušnje za celinski pokal in veliko nagrado FIS, odgovorni pa bi jim utegnili dati priložnost zaradi promocije in širjenja zimskih športov na nova področja.

Čeprav ni izrazitega favorita, naj bi pred glasovanjem najvišje vseeno kotirala ravno Planica, katere glavni aduti so poleg Janeza Kocijančiča, enega od članov predsedstva FIS, bogata tradicija in odlična organizacija tekmovanj v smučarskih skokih in poletih ter številni navijači, ki v dolini pod Poncami vedno znova pripravijo enkratno vzdušje. Zaradi vsega tega sta zelo optimistična tudi oba planiška ambasadorja, nekdanja tekaška šampionka Petra Majdič in bivši svetovni prvak v skokih Franci Petek, ki sta v tukajšnjem hotelu Rey Juan Carlos včeraj skrbela za dobro vzdušje v tako imenovanem planiškem kotičku, nad katerim se je bohotil napis: »The place where dreams come true.« (Kraj, kjer se uresničijo sanje.)

Nestrpno do četrtka

Se bodo uresničile tudi organizatorjem iz Planice, ki je pred dvema letoma na kongresu FIS v Južni Koreji šele v finalu glasovanja s 3:12 izgubila proti Lahtiju? Mnogi so tedaj poraz pripisovali tudi oziroma predvsem neprimernemu vedenju Tomaža Lovšeta in se bali, da bodo incidenti takratnega predsednika Smučarske zveze Slovenije pustili dolgoročne posledice za planiško kandidaturo. Ali so glasovalci medtem vendarle že pozabili nanje, bo jasno najpozneje v četrtek ob 19. uri.