Po najboljši zimi v karieri še najlepše poletje

Smučarska zvezdnica Mikaela Shiffrin je drugič zapored po nagradah v svetovnem pokalu presegla Marcela Hirscherja.
Fotografija: Mikaela Shiffrin je bila v soju žarometov vso olimpijsko zimo, medijsko pozornost pa žanje tudi poleti z nominacijami za številne nagrade. Z mislimi je že v novi sezoni, v kateri bo med drugim branila naslov svetovne prvakinje v slalomu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Mikaela Shiffrin je bila v soju žarometov vso olimpijsko zimo, medijsko pozornost pa žanje tudi poleti z nominacijami za številne nagrade. Z mislimi je že v novi sezoni, v kateri bo med drugim branila naslov svetovne prvakinje v slalomu. FOTO: Reuters

Ljubljana – Trije meseci ločijo alpske smučarje od starta v novo sezono. Z najlepšim vtisom prejšnje zime se bo v ženski konkurenci vanjo podala Mikaela Shiffrin. Američanka bo med drugim lovila rekordni četrti zaporedni naslov svetovne prvakinje v slalomu. V poletje je skočila tudi kot najbolje plačana po nagradnem skladu v svetovnem pokalu. Zaslužila je približno 30.000 evrov več kot Marcel Hirscher.
 

Manjka ji le še zmaga v superveleslalomu


Shiffrinova je olimpijsko sezono končala z drugim zaporednim velikim kristalnim globusom in petim slalomskim, 18-krat se je povzpela na stopničke, na najvišjo 12-krat. Slavila je na slalomskih, veleslalomskih in paralelnih tekmah, prvič v karieri pa tudi v smuku. Šteje šele 23 let, pa ji manjka zgolj superveleslalomska zmaga, da bi bila njena zbirka popolna. »Preden nekega dne končam kariero, bi rada slavila v vseh disciplinah. Da bi uresničila cilj, pa potrebujem še precej izkušenj,« je razkrila ameriška zvezdnica, ki se bo avgusta podala na snežni trening na južno poloblo (v Argentino in Čile), kjer bo med drugim nabirala kilometrino tudi v hitrih disciplinah.

Shiffrinova je lep primer tekmovalke, ki je postopoma širila svoj smučarski spekter. Najprej je prevladovala v slalomu, ki mu je postopoma priključevala veleslalom, v zadnjih treh sezonah zmerno in premišljeno dodaja še smuk in superveleslalom. Pravi, da goji do hitrih disciplin veliko spoštovanje. Z menjavanjem krajših in daljših smuči nima težav. »Da bi bila psihološko pripravljena za karkoli, je zame najpomembnejša dobra telesna priprava. Če imam za sabo res dobre treninge in dobro vem, kaj počnem, potem tudi zares dobro smučam, močna sem – če so vsi ti koščki sestavljanke zloženi, disciplina ni pomembna. V takšnem položaju čutim, da lahko obvladam vse,« je razpredala. Za dober slalomski občutek je v pripravljalnem obdobju trenirala na snegu v hamburški pokriti dvorani. Do konca tega meseca se bo ukvarjala s kondicijsko vadbo.

Spomin na najlepšo zimo, v kateri je osvojila veliki globus, slalomskega in dve olimpijski kolajni. Po nagradah v svetovnem pokalu je drugo sezono zapored zaslužila več kot Marcel Hirscher.
FOTO: Reuters
Spomin na najlepšo zimo, v kateri je osvojila veliki globus, slalomskega in dve olimpijski kolajni. Po nagradah v svetovnem pokalu je drugo sezono zapored zaslužila več kot Marcel Hirscher. FOTO: Reuters

 

Učna lekcija na olimpijskih igrah


Med njenimi 43 zmagami v svetovnem pokalu je kar 32 slalomskih. Od rekorderke Marlies Schild jo ločijo še tri. Slalom je disciplina, ki ima v njenem srcu posebno mesto. Kljub dvema kolajnama na olimpijskih igrah v Pjongčangu, kjer je bila zlata v veleslalomu in srebrna v kombinaciji, jo še zdaj stisne, ko pomisli na četrto mesto na slalomski preizkušnji. »Strlo mi je srce, ker na dan tekme nisem bila prava jaz,« je poudarila. Izgovorov za »spodrsljaj« ni iskala, se je pa iz te izkušnje veliko naučila.

»Nikoli nisem videla, da bi šest dni zapored prestavljali tekme. To pokvari zbranost in poveča pritisk, kar je za Američane še dodatno breme, saj so olimpijske kolajne v domovini edino, kar šteje. Povrhu sem bila še edina kandidatka za kolajno v obeh tehničnih disciplinah,« je dejala in opisala življenjsko šolo, v kateri se je naučila, da je treba biti pripravljen na nepredvidljive okoliščine in se jim prilagoditi. »Če se bo kaj takega ponovilo, bom pripravljena,« je povedala.

Dobro ve, da zlata olimpijska kolajna (v zbirki uspehov hrani dve) ne zagotavlja uspeha. Prinaša ga miselnost, ki vodi do nje, pravi Shiffrinova. »Štiriindvajset ur po dosežku te vsi hočejo. Dobiš številne nove sledilce na družbenih omrežjih in si misliš, če bo šlo tako naprej, se zdi vse preprosto. Vendar pa ne moreš samo ležati na kavču in pričakovati, da bo ves svet pod tvojimi nogami. Teden dni po igrah ljudem več ni mar,« je razmišljala o minljivosti slave in uspeha, ki ji je v prejšnji zimi prinesel več kot 600.000 evrov samo z nagradami v svetovnem pokalu. Drugo sezono zapored je po zaslužku presegla najuspešnejšega v moški karavani Hirscherja. Pravzaprav je 18 smučark na lestvici zaslužkarjev bolje plačanih od najboljših 18 v moški karavani.
 

Vseskozi ob izbrancu, na treningu tudi s Francozi


Shiffrinova po najboljši zimi v karieri preživlja tudi doslej svoje najlepše poletje. Razlog za to je njen izbranec, francoski veleslalomist Mathieu Faivre. »Matt je postal neverjeten del mojega življenja,« je komentirala njuno enoletno razmerje. Veliko časa je zato v Franciji, skupaj sta si ogledala finale Roland Garrosa, dirko formule ena v Le Castelletu, bila sta na podelitvi oglaševalskih oskarjev v Cannesu, med drugim sta tudi počitnikovala s francoskimi smučarji, deskala sta na vodi s Tesso Worley in Julienom Lizerouxom.

»Super je, da francoski smučarji počnejo toliko stvari skupaj in da so me vzeli zraven,« je navdušena nad ekipnim duhom. Tudi skupna vadba v fitnesu ji je prijala. »Tako je lahko tudi delo, ki ga je treba opraviti, zabavno,« je polna elana za nove izzive, ki jo čakajo.


 

Komentarji: