Po Špornu in Valenčiču končno do točk še Perko

Rok Perko po 25. mestu na superveleslalomu danes (12.15) z bolečinami še po dobro smukaško uvrstitev.

Objavljeno
20. december 2013 19.23
M. F., šport
M. F., šport

Val Gardena – Slovenski smučarji so v 10 tekmah olimpijske zime do točk prismučali le trikrat. Po Andreju Špornu v smuku in Mitji Valenčiču v slalomu jih je v reprezentančno malho drobtinic dodal še Rok Perko v superveleslalomu. Z bolečinami v hrbtu je v Val Gardeni iztržil 25. mesto.

Perko je po štirih ničlah na severnoameriški turneji v Dolomite pripotoval z velikim optimizmom, ki so ga zbudili lanski občutki, ko je bil na Saslongu drugi v smuku. A ga je pred uradnim treningom uščipnilo v hrbtu. Prav zato je glavni preizkus pred današnjim smukom presmučal s protibolečinsko injekcijo. Na včerajšnjem superveleslalomu je spet stisnil zobe in s 25. mestom slovenski reprezentanci prismučal prve točke v tej disciplini to sezono. Čeprav je točkovni zbir pičel – osvojil jih je šest –, navdaja njegov rezultat s kančkom upanja, saj je superveleslalom takoj za veleslalomom najbolj kritična disciplina slovenskih smučarjev. Prvi smukač v reprezentanci Andrej Šporn je, denimo, včeraj z zaostankom prehitel le štiri smučarske »eksote« iz Andore, Belorusije in Poljske.

Oba – Tržičan in Kranjskogorec – bosta na svoj račun prišla na današnjem smuku (ob 12.15). Proga v Val Gardeni jima je vselej ustrezala.

Odločno in samozavestno pa je superveleslalomski teren presmučal norveški orjak Aksel Lund Svindal. Z včerajšnjo zmago, sicer 24. v karieri, se je vpisal v zgodovino kot edini, ki je na superveleslalomu v Val Gardeni slavil trikrat. S tretjo zmago v sezoni drži vrh skupnega seštevka svetovnega pokala. Njegov najbližji zasledovalec Avstrijec Marcel Hirscher za Skandinavcem zaostaja 125 točk.

»Tekma je bila težka, zahtevala je veliko dinamike po vsem terenu. Prav zato je bil zelo pomemben natančen ogled proge. Podlaga je tu vselej odlična in omogoča uvrstitev v ospredje tudi tistim z visokimi štartnimi številkami. Sicer pa je bila Val Gardena vedno dobra z mano: leta 2002 sem ob svojem prvem superveleslalomskem štartu v karieri zasedel 6. mesto. To je bila moja prva uvrstitev v najboljšo deseterico, s katero sem naredil zelo pomemben preboj v svetovnem pokalu,« je razkril 31-letnik.