Pohabljen že malo, izčrpan še ne povsem

Ameriški smučarski as Bode Miller se vrača, svoj značilni tvegani slog pa je prilagodil šibkemu kolenu.

Objavljeno
14. oktober 2013 10.20
Avstrija.Soelden.23.10.2011 Bode Miller na danasnjem veleslalomu.Foto:Matej Druznik/DELO
Š. Ro., šport
Š. Ro., šport
Marsikdo ni več verjel, da se bo eden največjih zvezdnikov belega cirkusa Bode Miller še vrnil v svetovni pokal. V zadnjih letih sta sorazmerno z njegovo pripravljenostjo namreč vidno padala motiviranost in želja po uspehih. Po letu premora je Miller kot prerojen, razmišlja le še o velikem izzivu OI.

V soboto je praznoval že 36. rojstni dan, a Miller pravi, da leta zanj niso ovira. Prav nasprotno, počuti se bolje kot kdajkoli prej, tudi pripravljen že dolgo ni bil tako dobro. Poškodba in operacija kolena, zaradi katerih je izpustil predolimpijsko sezono, sta pozabljeni. Ko se je z ameriško reprezentanco vrnil na sneg (najprej na Novi Zelandiji in nato v Čilu), je vzhičen sporočil dobro novico: prvič po 12 letih ne čuti nobenih bolečin, zato je pripravljen, da se vrne v tekmovalno areno.

Miller je skoval nov načrt, kot je napovedal, se bo vrnil spremenjen. Da ne bi preveč obremenil kolena, je prilagodil svojo brezkompromisno taktiko: ne bo več toliko tvegal, smučal bo bolj preračunljivo. Tega mu sicer za zdaj še ne verjame prav veliko ljudi, smučanje »po robu« oz. kot deroča reka, kot se je nekdaj izrazil, je vendarle njegov zaščitni znak. Toda očitno misli resno: v ta namen je izgubil skoraj devet kilogramov, da bo v zavojih njegovo telo manj trpelo. »Lotil sem se novega pristopa, moj stil bo drugačen. Pripravljen sem poskusiti in spremeniti par stvari, da bom lahko znova zmagoval,« je pred sezono razglabljal Američan, eden največjih smučarskih zvezdnikov zadnjega desetletja.

V tem času je pokazal že mnogo obrazov, v zadnjem obdobju se je iz smučarskega boema, ki je bil enako kot dobrih rezultatov željan divjih zabav, preobrazil v družinskega človeka. Z ženo Morgan, nekdanjo odbojkarico, sta na družabnih omrežjih široko odprla vpogled v njuno zasebno življenje, javnosti niso ostale tuje niti podrobnosti boja na sodišču za sina Bodeja Jr., ki ga je spočel z nekdanjo partnerico Saro McKenna, niti dejstvo, da je njegova žena imela spontani splav. V zanj pravzaprav zelo tragičnem letu je izgubil tudi mlajšega brata Cheloneja, a kot je dejal, ga je prav ta dogodek navdal z novim motivom za nadaljevanje na belih strminah. »Zame je bilo očitno zelo zdravo, da sem za nekaj časa zapustil šport. Tako dolgo sem bil v tem svetu, da sem že začel plačevati davek. Večkrat sem bil v smučanju že nesrečen. Če želiš resno tekmovati, moraš vložiti več. Zdaj se zares počutim, da lahko znova dam vse od sebe, prav tako si ne nalagam več toliko pritiska,« je povedal Miller in še dodal, da je smučanje še vedno njegova največja ljubezen, to pa je tudi dovolj velik razlog za nadaljevanje.

»Da ne bi nadaljeval? To bi bilo noro. Kariera alpskega smučarja je hitro minljiva. Toda dokler nisi ves pohabljen in izčrpan, boš vztrajal. Pohabljen sem že malo, a izčrpan še ne povsem,« je zatrdil. Prav nasprotno. Pred novo sezono ima veliko nove energije in motivacije. Na sporedu so olimpijske igre, ameriška javnost v tem času na novo izve za alpsko smučanje. Olimpijska kolajna je velik izziv, te pa ima Miller najrajši. Ko pred Vancouvrom nihče ni računal nanj, je prišel in vzel kolajne vseh treh barv. »Mislim, da sem si v svoji karieri že zaslužil pravico za nastop. Veliko časa in energije sem že posvetil smučanju. Veliko sem pretrpel, da sem prišel do tega znanja. Olimpijske igre so odlična priložnost, da v tem tudi uživaš,« je dejal zmagovalec 33 tekem za svetovni pokal in tekmece opozoril, da bo na svojih petih, a tudi zadnjih OI spet »zažigal«.

Tega se zavedajo tudi v ameriški reprezentanci. »Še vedno je naš prvi smučar. V svoji karieri je dosegel dovolj, zato mu ni treba ničesar dokazovati,« je denimo dejal trener Forest Carey in mu pred novo sezono namenil le en nasvet: naj vendarle še naprej ostane zvest svojemu edinstvenemu slogu smučanja, naj bo še naprej dobri stari Bode Miller. »Na smučeh je pogosto potegnil kakšnega zajca iz klobuka. Vsi vemo, kako je pri njem, če bo prišel do cilja, bo dober. Njegovo smučanje je noro, intenziteta je vedno visoka, a zahteva tudi svoj davek. Bomo videli, ali bo to preneslo tudi njegovo koleno,« je še dejal trener.

V ameriški reprezentanci se zavedajo, da bo Miller s svojim odhodom pustil veliko praznino. Četudi ima v Tedu Ligetyju zelo dostojnega naslednika. A je svojeglavi in neustrašni Bode v zadnjih 13 letih postal ikona, ki je v belem cirkusu bržkone nenadomestljiva. »O tem, kdo je najboljši vseh časov, naj se odločijo ljudje sami. Še veliko naslovov bo na voljo za druge. Naslove imaš lahko 'v najemu', dokler ne pride nekdo drug in te preseže. Zato se na lovorike ne smeš preveč navezati, sicer boš preveč razočaran, ko se bo najemna pogodba iztekla. Pri tem pa ne gre le za mojo zapuščino. Smučanju moramo dati vsakič nove dosežke,« je še prepričan ameriški šampion v odhajanju.